Fiffigt afrikanskt lantkylskåp behöver ingen el

1

Mobah Rural Horizons, is a Rural Development and Consulting Organization that designs, invents, and disseminates appropriate technologies for poor rural areas. The project is a fresh foods preservation system that uses two clay pots. This system requires no electricity supply to preserve and prolong the storage life of perishable fresh food items.

For people who live in hot climates with little electricity, food spoils quickly.

Mohammed Bah Abba designed an elegantly simple food storage device that is made up of two earthenware pots which utilize the principles of evaporation to create electric-free refrigeration. In between the two pots is a layer of fine, wet, river sand, and on top is a moist jute bag. When kept in a dry, well-ventilated, and shady location, water evaporates, cooling the inner container. As a result, Mohammed’s desert refrigerator allows produce to stay fresh for weeks, so less food is wasted, and farmers are able to increase their profits so that they can continue to provide for their communities. Mohammed sells around 30,000 coolers a year to farmers and other people who want to preserve food for their families and communities.

Mohammed Bah Abba
Country: Nigeria
Region of Impact: Nigeria
Rolexawards.com


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Föregående artikelHans Sternlyckes refuserade artikel: “Inget förebyggande av cancer i Sverige”
Nästa artikelVardagsmat eller granat
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser av händelser i samhället och världen.
Prenumerera
Notify of
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
1 augusti 2014 kl 18:47

Detta påminner om tider då man hade mat i en blöt jutesäck hängandes ombord till sjöss.