DN:s studie av Sveriges hemliga krigsförband SOG brister – De svåra frågorna uteblev

publicerad 25 januari 2014
- av Torbjörn Sassersson red.

SOG soldaterSärskilda operationsgruppen (SOG) har krigat under svensk flagg i andra länder. De är landets bäst tränade militärer. Ingen utomstående får veta deras namn eller se deras ansikten. DN har som första tidning fått följa SOG, men skriver ett bristfälligt reportage rubricerat “Sveriges hemliga krig”.

Sammandrag: Torbjörn Sassersson | Bild: Faksimil, foton (pixlade): Magnus Hallgren

Det topphemliga elitförbandet har existerat sedan 1994. SOG har konfronterat barnsoldater i Kongo och stridit i Tchad, Centralafrikanska republiken och Afghanistan samt gjort ett antal hemligstämplade uppdrag i andra länder. SOG ingår i ett internationellt nätverk och samarbetar nära Nato och USA. Det betyder att USA genom NATO leder uppdragen (red anm).

Amerikanska Navy Seal och Joint Special Operations Command ( JSOC) motsvarar SOG. Navy Seal är aktiva i 70 länder, skriver DN, som inte nämner JSOC.

SOG kan allt inom närstrid och krypskytte. De hoppar fallskärm och smyger sig på fienden i dykardräkter. De övar under realistiska förhållanden innan de skeppas ut i världen för skarpa uppdrag.

Soldaterna som intevjuas beättar att de dödat många fiender och att de med afghanerna gjort 100-tals gripanden.

“I Kongo, under Operation Artemis, var det riktigt hårda strider, förmodligen bland de hårdaste som den svenska Försvarsmakten varit delaktig i fram till dess”, berättar Urban Molin som är chef för specialförbandsledningen på försvarshögkvarteret för DN.

“Ofta klampade man in i någons hem mitt i natten. Även om det var en ”bad guy”, någon som tillverkat vägbomber eller som begått terrorattentat, så fanns det ofta barn där”, säger en annan SOG-soldat.

En av SOG-soldaterna, Anders är drygt 30 år gammal. Han anser att svenskarna är naiva. De vet inte så mycket om vad Sverige är med om i tex Afghanistan.

“Sverige erkänner ju knappt att vi är i krig. Även de vanliga förbanden där var i strid fyra fem kvällar i veckan under delar av 2010.”

Trenden är att den förtäckta krigsföringen ökar i världen.

Dagens Nyheter vågade inte ställa några svåra frågor

DN verkar inte ha ställt en enda kritisk fråga under sitt reportage. DN-journalisten hade lika gärna kunnat skriva ett reportage om ett harmlöst scoutläger för Kamratposten. Det skulle till exempel ha varit intressant att få veta mer om vilka företag som leder denna dolda krigsföring mot kreti och pleti.

 • Vilka företag säljer vapnen?
 • På vilken nivå ligger intäkterna?
 • Hur samarbetar SOG med JSOC?
 • Hur mycket har Sveriges “marknadsandelar” för dold krigsföring ökat? Prognoser?
 • Vad är egentligen skillnaden mellan en SOG-soldat i Kongo och en legosoldat i Kongo?
 • Hur många civila har SOG dödat? Hur många av dem var barn?

”Dirty Wars” – dokumentären om de dolda krigen över hela världen

Dokumentärfilmen visar USA:s smutsiga krig efter WTC 9/11 mot ”terrorismen”. Filmen avhandlar drönarattacker, nattliga räder mot hem och amerikansk tortyr riktad mot civilbefolkningar inklusive amerikaner.

Undersökande journalist Jeremy Scahill visar vilka som ligger bakom JSOC.

Text: Torbjörn Sassersson

Se hela filmen

 


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: SOG
 • Som jag skrev här:

  https://newsvoice.se/2014/01/18/kajsa-ekis-ekman-eliterna-ar-det-verkliga-hotet-mot-demokratin/comment-page-1/#comment-22306

  ”… man kan förstöra någons kropp, men att förstöra någons själ, det är det verkligt onda”.

  Ett av de viktigare vapnen som då används är raketen “tolerans”, annat är minan “öppet samhälle”, ja, alla vet själva hur det fungerat många år, och hur snabbt och effektivt det varit.

  Du skriver “… Deras agerande är nog ett större reellt hot för vår säkerhet.”, “Var det någon som nämnde nykolonialism?” “… inblandning i olika länders inre angelägenheter…”

  Men vad hela median gör, rövandet av barnen, nu ett år tidigare för att förstöra dom är ett par exempel på det verkliga kriget, för att som man säger:

  ”… man kan förstöra någons kropp, men att förstöra någons själ, det är det verkligt onda”. – som jag skrev här.

  https://newsvoice.se/2014/01/18/kajsa-ekis-ekman-eliterna-ar-det-verkliga-hotet-mot-demokratin/comment-page-1/#comment-22306

  Det är inre förstörelse, det är vad som får en civilisation att försvinna.

  Där har “de” också parallell försörelse genom en annan slags soldater. De som under diplomatstatus tvingar andra länder att ta emot GMO, och hur de ska fatta lagar och bestämmelser om det. Amerikanska diplomater och ambassadörer har med sig det som uppdrag. Små länder, nästan inga alls, kan vägra, för de har alla tvingande medel att ta till, via ekonomi och avtal till vapen som väderpåverkan, mm.

  Svenska diplomater har också ett krigsuppdrag, vi ser det alltid hur de ska lägga sig i andra länders angelägenheter. De utmärker sig konstant, och retar upp folk och ledning i andra länder där de tar täten i prideskam-parader, och har olika aktiviteter kring det där. Birgitta Olsson är ett utmärkande exempel på en vip/politiker som deltar i det. Där har Sverige ett uppdrag att lösa upp det som inte får lösas upp. Där är det mycket vapnet “tolerans” som används.

  Man får inte fokusera fel, inte tro att krigskådeplatsen är “därute”, för det är inom oss, enskild människa, land, grupp, etnicitet, osv. I slutänden är det jorden. Det därute är en scen, som bara visar upp det som vi själva, mänskligheten har förfallit och degeneretar till. Så vitsten är inte att stoppa något därute, det är inte så det fungerar, utan att se inom sig. motstånd och aktivism, är bränslet att skynda på det som kan kallas krig och annat elände därute.

 • Är mållös – vi är i krig! Känner mig dock mindre orolig för att personer, som reser till sina hemländer för att delta i olika strider, återkommer som jihadister för att utföra terror i Sverige vid sin återkomst. I den mån de lyckats överleva. Känner mig desto mer bekymrad över de möjliga konsekvenser som de svenska våldsbejakande, elitförbands inblandning i olika länders inre angelägenheter kan medföra. Deras agerande är nog ett större reellt hot för vår säkerhet. De kan med sina operationer dra med sig motattacker, kontraterror, på vår hemmaplan.

  SOG-operationerna är synnerligen allvarliga ur flera aspekter. Trots allvaret är det intressant att notera hur ett ämne omskrivs i pressen. En text i Aftonbladet (länk nedan) har avkodats/skrivits om för att visa på hur en omvänd journalistisk normalitet skulle kunna se ut där islamister byts ut mot SOG-trupper. Vissa grupper har politisk legitimitet att strida medan andra nekas pga av statens monopolisering av våld. Staten tillhör kapitalet och allt som kan verka förhindrande av ekonomisk tillväxt måste därför demoniseras eller tillintetgöras.

  ”SOG-trupperna består av personer, bosatta i Sverige, som reser till länder som Kongo, Tchad, Afghanistan eller andra länder för att där strida på USA:s sida mot islamisterna. Det har alltså uppstått ett intresse bland våldsbejakande ateister i Sverige för att bedriva ett ”War-against-terror-turism” i olika länder. Sverige är med och planerar/utför terrordåd mot fiender som pekats ut av USA.

  Krigen är till för att eliten ska kunna göra anspråk på olika resurser som olja i Kuwait, Afghanistan, Libyen och i Tchad. Bara råmineralerna i Kongo är värda US$ 24 trillion, vilket kan vara värt en fight om för att inte råvarorna ska falla infödingarna i händerna. Inbördeskrig kan ju också eldas på för att göra om lagar och marknader så att dessa blir mer utvecklings- och konsumeristiskt välvilliga och mindre religiösa. Vill man tjuvkika lite på var nästa fight kommer att äga rum kan man titta på världskartan och kolla in länder med stora, ännu outnyttjade råvarutillgångar.

  Kan vara intressant att se kopplingen mellan SIDA:s bidrag och SOG-truppernas operationer i olika länder – de sammanfaller. Terminologin ”bidrag” är missvisande då SIDA:s stöd handlar mindre om rena bidrag, dvs icke öronmärkta pengar, utan mer om ekonomiska insatser för återbäring till Svenskt/internationellt näringsliv enligt modellen 1 krona ut och minst några spänn tillbaka. Elitförbandens våldsaktiviteter ska nog bana vägen för en framgångsrik ekonomisk utveckling för Sveriges och globalisternas del. Var det någon som nämnde nykolonialism? Vart tog neutraliteten vägen?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15483066.ab

 • Mailade just Wolodarski mfl på DN:

  Hej!

  Apropå DN:s reportage om SOG.

  DN:s studie av Sveriges hemliga krigsförband SOG brister
  https://newsvoice.se/2014/01/25/dns-studie-av-sveriges-hemliga-krigsforband-sog-brister/

  Vill ni har tillgång till riktiga journalister som klarar av ämnet dold krigsföring kan ni förslagsvis anlita Jeremy Scahill.

  Det reportage ni publicerat hade passat bra i Kamratposten, men platsar inte på den internationella arenan för god journalistik.

  Hälsningar Torbjörn Sassersson, redaktör
  NewsVoice: newsvoice.se

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *