Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

DN:s studie av Sveriges hemliga krigsförband SOG brister – De svåra frågorna uteblev

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 25 januari 2014
- Torbjörn Sassersson

SOG soldaterSärskilda operationsgruppen (SOG) har krigat under svensk flagg i andra länder. De är landets bäst tränade militärer. Ingen utomstående får veta deras namn eller se deras ansikten. DN har som första tidning fått följa SOG, men skriver ett bristfälligt reportage rubricerat “Sveriges hemliga krig”.

Sammandrag: Torbjörn Sassersson | Bild: Faksimil, foton (pixlade): Magnus Hallgren

Det topphemliga elitförbandet har existerat sedan 1994. SOG har konfronterat barnsoldater i Kongo och stridit i Tchad, Centralafrikanska republiken och Afghanistan samt gjort ett antal hemligstämplade uppdrag i andra länder. SOG ingår i ett internationellt nätverk och samarbetar nära Nato och USA. Det betyder att USA genom NATO leder uppdragen (red anm).

Amerikanska Navy Seal och Joint Special Operations Command ( JSOC) motsvarar SOG. Navy Seal är aktiva i 70 länder, skriver DN, som inte nämner JSOC.

SOG kan allt inom närstrid och krypskytte. De hoppar fallskärm och smyger sig på fienden i dykardräkter. De övar under realistiska förhållanden innan de skeppas ut i världen för skarpa uppdrag.

Soldaterna som intevjuas beättar att de dödat många fiender och att de med afghanerna gjort 100-tals gripanden.

“I Kongo, under Operation Artemis, var det riktigt hårda strider, förmodligen bland de hårdaste som den svenska Försvarsmakten varit delaktig i fram till dess”, berättar Urban Molin som är chef för specialförbandsledningen på försvarshögkvarteret för DN.

“Ofta klampade man in i någons hem mitt i natten. Även om det var en ”bad guy”, någon som tillverkat vägbomber eller som begått terrorattentat, så fanns det ofta barn där”, säger en annan SOG-soldat.

En av SOG-soldaterna, Anders är drygt 30 år gammal. Han anser att svenskarna är naiva. De vet inte så mycket om vad Sverige är med om i tex Afghanistan.

“Sverige erkänner ju knappt att vi är i krig. Även de vanliga förbanden där var i strid fyra fem kvällar i veckan under delar av 2010.”

Trenden är att den förtäckta krigsföringen ökar i världen.

Dagens Nyheter vågade inte ställa några svåra frågor

DN verkar inte ha ställt en enda kritisk fråga under sitt reportage. DN-journalisten hade lika gärna kunnat skriva ett reportage om ett harmlöst scoutläger för Kamratposten. Det skulle till exempel ha varit intressant att få veta mer om vilka företag som leder denna dolda krigsföring mot kreti och pleti.

  • Vilka företag säljer vapnen?
  • På vilken nivå ligger intäkterna?
  • Hur samarbetar SOG med JSOC?
  • Hur mycket har Sveriges “marknadsandelar” för dold krigsföring ökat? Prognoser?
  • Vad är egentligen skillnaden mellan en SOG-soldat i Kongo och en legosoldat i Kongo?
  • Hur många civila har SOG dödat? Hur många av dem var barn?

”Dirty Wars” – dokumentären om de dolda krigen över hela världen

Dokumentärfilmen visar USA:s smutsiga krig efter WTC 9/11 mot ”terrorismen”. Filmen avhandlar drönarattacker, nattliga räder mot hem och amerikansk tortyr riktad mot civilbefolkningar inklusive amerikaner.

Undersökande journalist Jeremy Scahill visar vilka som ligger bakom JSOC.

Text: Torbjörn Sassersson

Se hela filmen

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: SOG