Scientolog som skrämde tillbaka avhoppare utsattes för sin egen taktik

  6

  Scientologerna

  Brittisk dokumentär från 2013. Marty Rathbun tillhörde scientologernas allra högsta ledarskikt. När han lämnade rörelsen för att starta en egen kyrka gjorde hans gamla kolleger allt för att krossa honom, skriver SVT Dokument Utifrån, som lagt ut den svensköversatta filmen på SVT Play.

  Scientologerna

  Marty Rathbun använde skrämselmetoder för att dra tillbaka scientologavhoppare när han var aktiv  i toppen på organisationen. När han själv hoppade av användes samma metoder mot honom. Räddningen för Marty Rathbun var sprinklers, uthållighet, flytt till en inhägnad gård och en stark relation med sin fru (som aldrig varit scientolog) som inte vek från hans sida.

  Se dokumentären på SVT Play


  Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  Prenumerera
  Notify of
  guest

  6 Kommentarer
  Nyast
  Äldst Mest röstad
  Inline Feedbacks
  Se alla kommentarer
  siv
  siv
  Gäst
  10 januari 2016 kl 13:26

  Mycket prat om förföljelse av avhoppare. Själv var jag “off” några år men ingen ens ringde mig…Livet blev inte bra utan Scientologi så jag blev aktiv igen o fortsätter vara det, nu snart i 40 år. Tack o lov för det. Finns inget annat område där man får så mycket hjälp o så många lyckliga stunder!

  Kjell Holmsten
  Gäst
  23 januari 2014 kl 18:16

  Jag vill se den politiker som “hoppar” av från sitt partis piska i riksdagen eller media. En vänsterpartist åkte visst på däng när han ville veta mer om 9/11? Medierna älskar sådan här mobbing, men akta om det gäller någon i eliten, då är det tyst. En viss finansfamiljs arvtagare begick självmord, varför? Men tyst var det! Jag menar som Thomas att några som sticker ut älskar folk att mobba, just för att de har avvikande tankar och uttryckssätt. Det är nämligen “demokrati” vi har i Sverige. Alla får uttrycka sin åsikt fritt. Väl bra det! Men det finns också dörrvakter som ser till att rätt saker kommer upp till ytan, sådant som svärtar ner de avvikande är bra media. När sanningar kommer upp, eller några som söker efter annorlunda grepp att beskriva den “demokrati” vi har i västvärlden, då är de mystiska galningar osv.

  Thomas Arvidsson
  Thomas Arvidsson
  Gäst
  23 januari 2014 kl 17:42

  Till: Åke i Sörmland

  Du har helt rätt. Scientologi är mycket effektivt att använda för att styra över debatter om viktiga ämnen till att bli debatter om scientologi och därmed förflytta fokus i debatten fullständigt.

  Hur många gånger har vi inte sett hur den lilla försåtliga frågan från “Men kommer inte detta från scientologerna?” kan få en hel debatt att kantra och helt spåra ur och komma att handla om scientologi istället för det ursprungliga ämnet.

  Jag har sett detta hända så många gånger och försökt styra tillbaka debatten till det ursprungliga ämnet men utan att lyckas
  .
  Detta är medveten taktik och tyvärr fungerar det.

  Inom psykiatrin och läkemedelsbolagen till exempel är man duktiga på den här taktiken och man använder den flitigt i stället för att bemöta kritiken. “Scientologipropaganda” och “KMR-trams” möts man ofta av som motargument när man kritiserar eller ifrågasätter något inom de branscherna.

  Sedan må man tycka vad man vill om Scientologikyrkan och dess läror och metoder. Men jag håller med dig om att denna lilla grupp får alldeles för stor uppmärksamhet. Andra religiösa grupper använder liknande eller ännu värre metoder mot sina avhoppare men det får praktiskt taget ingen uppmärksamhet alls.

  Åke i Sörmland
  Åke i Sörmland
  Gäst
  23 januari 2014 kl 16:15

  Det märkliga här är hur media står på tårna inför en liten grupp på ca 50 000 individer.
  Minns 80-talet vilket drev det då var.
  I USA finns massor av sekter och kyrkor både högt och lågt, men en grupp drar till sig hela mediabranschens krigstjut på tre punkter; pengar, vitaminer och en s.k. e-meter.
  Denna lilla grupp trampar tydligen på finanselitens ömmaste tå. Västvärldens media kontrolleras i stort sätt av några få klaner.
  En historiker skulle kunna skriva en historia långt mer spännande i detta ämne,
  än vad Dan Brown skulle kunna göra.

  Jonas K
  Gäst
  22 januari 2014 kl 14:26

  Dokumentären var väldigt bra till exempel när det gällde att visa på Scientologikyrkans trakasserier av före detta medlemmar. Problemet med dokumentären var dock att den förhöll sig helt okritisk till de scientologiska teknikerna, det framställdes till exempel som någon sorts triumf när Marty återigen började auditera.

  Sven
  Sven
  Gäst
  21 januari 2014 kl 14:31

  Tydligen var inte historien avklarad tack vare sprinklers:

  Judge Waldrip grants Monique Rathbun’s discovery request, snubbing Scientology

  http://tonyortega.org/2014/01/16/judge-waldrip-grants-monique-rathbuns-discovery-request-snubbing-scientology/