Champinjonupproret – bryt dig ur rädsloparadigmet!

publicerad 3 februari 2014
- av NewsVoice

När man blir rädd och stressad slås hjärnans centrum för kritisk tankeförmåga ut. Det är därför viktigt för den som vill styra någon annan att se till att den andre är konstant rädd.

propaganda-terrorismText: Stella Lindblom

  • Genom att skapa scenarier som gör många rädda kan några få ta, och behålla, makten över många.
  • Genom att hålla oss konstant rädda saknar vi erfarenhet av hur det känns att inte vara rädd.

När man är rädd och stressad kör hjärnan ett överlevnadsprogram. Den sorterar bort information som inte är relevant för den uppkomna situationen och sorterar bort avvikelser ur informationsflödet. Kapacitet
för reflektion, analys och eftertanke är neddragna till ett minimun till fördel för en tröttande hyperuppmärksamhet som evolutionärt sett är utformad att bara pågå i korta stunder, för att ge oss en chans att överleva i akuta kriser.

Vårt intellektuella immunförsvar

När kristillståndet blir normaliserat, som det är i dagens politiska landskap, är en befolkning inget annat än en lättvallad flock valboskap som genom “ekonomin” systematiskt mjölkas på frukterna av sitt arbete och ger eliten både tid, utrymme och resurser att leda oss dit de vill.

När vi utsätts för skrämselpropaganda för att vara konstant rädda bryter kroppens naturliga system sakta ihop. Vi leds som djur till slakt in i trånga gångar som bara leder åt ett håll. Det enda som kan få oss att stanna upp är att något bryter rädslan. Tyvärr räcker sällan fakta för att rå på någon i panik – ett helt folk i panik kommer likt en hjord i sken att trampa sönder allt i sin väg, inklusive dem som försöker stå i vägen, de få som trots allt lyckas behålla lugnet samt ser och förstår vad som händer och försöker få kontakt. Istället för en räddare i nöden ses de som hot av den skrämda massan och får utstå hån, marginalisering och görs till syndabockar.

För att hålla enskilda individer i konstant rädsla måste vårt intellektuella immunförsvar brytas ner. Det här vet och förstår de som har makten över oss. Vi måste behandlas som champinjoner – hållas i mörker och födas på skit – vi måste förses med så lite fakta och information som möjligt och bara tillföras sån’t som ger maximalt av de egenskaper vår ägare vill få fram.

Statstelevision, utbildning, datorisering

propaganda-fear-wwfVarför tror du att vi har en statstelevision som mest sänder underhållning och skräp? Varför verkar skolan lära ut allt mindre, generation efter generation? Varför mekaniseras och datoriseras alltmer så att det inte krävs en tänkande människa att hålla i trådarna? Varför kommer larm efter larm som ger helt motstridiga uppgifter? Varför pågår det alltid krig och naturkatastrofer som påstås få jorden att gå under? Ser du mönstret, eller är du för rädd ännu?

Affisch: WWF

I en “demokrati” innebär det här att folket ska förses med den information som gör att de röstar och beter sig på det sätt som gagnar eliten. Det kanske låter konspiratoriskt att jag skriver så, men ta dig i så fall tid att beakta den information som finns på området. Reklam och masspåverkan har exploderat sedan andra världskriget. Genom massmedia kan ett budskap nå en majoritet av befolkningen inom några timmar istället för månader.

Propagandabok från 1928 har kultstatus inom reklam och marknadsföring

propaganda-fear-warbondsLäs boken Propaganda av Edward L. Bernays. Den har kultstatus i marknadsföringskretsar, för den var först med att beskriva hur några få kan påverka massan. Bernays var brorson till Sigmund Freud och en av hans lärjungar. Boken Propaganda kom ut 1928 och Edward trodde nog att han gjorde en god gärning, men blev mycket illa berörd av att nazisterna i Tyskland använde hans idéer på ett sätt som har förmörkat resten av 1900-talet. Den kan läsas på nätet, men går även att få tag på i pappersformat.

Stäng gärna av teven en månad

Första steget att bryta sig ur rädsloparadigmet är att våga börja ifrågasätta allt man tidigare lärt sig, allt man översköljs av i massmedia och allt som sägs mellan raderna i film, musik och popkultur. Stäng gärna av teven en månad och skriv dagbok över dina avvänjningsvåndor, uppvaknandet som sker när dina sinnen inte längre i varje ögonblick hamras av propaganda och det du börjar se utanför den konstlade kändishysterin och konsumtionsapparaten.

Välkommen till Champinjonupproret!

Text: Stella Lindblom