Effektiv metod mot näthatare – stäm dem och begär skadestånd

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 april 2014
- Torbjörn Sassersson
Integritet Mårten Schultz

Integritet Mårten SchultzJuridikprofessor Mårten Schultz lösning på näthatet är enkel och radikal. Stäm först den som näthatat dig och begär sedan skadestånd. Det kommer att få näthatet upphöra, säger han i en intervju i tidningen Integritet i fokus, skriver Datainspektionen.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto på Mårten Schultz: Jonte Wentzel

Mårten Schultz leder den ideella organisationen Juridikinstitutet och med institutet som bas driver han tillsammans med ett antal studenter vid olika universitet i Sverige en kampanj som man kallar ”juridisk aktivism”.

Juridikinstitutet hjälper dem som drabbas av hat på nätet att med hjälp av ombud skicka krav på skadestånd till näthataren. Om näthataren inte betalar går man vidare till tingsrätten.

Men även näthatarna kan slå tillbaka. Aftonbladet skriver den 28 april 2014 att Robert Aschberg som jagar näthatare i TV-programmet trolljägarna blivit stämd av en kvinna som anser att hon förtalats.

Det som är speciellt med fallet är att näthatarens namn och adress ska ha synts i TV-bilden när programledaren Robert Aschberg, lade ett kuvert i hennes brevlåda. 

En näthatare [internettroll] som blivit stämd, men som inte hängts ut i TV kan dock knappast förtalsanmäla. Det finns inget att ta fasta på för näthataren. [red anm]

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • RMG49:
    Vore det inte effektivare om var och en istället tog ansvar för sina egna handlingar, istället för att räkna med att staten sätter upp gränser eller vissa människor kommer till makten?

    Att som ett barn räkna med att andra sätter upp gränser löser ingenting.

    Sverige fortsätter att bli sjukare så länge folk vägrar ta eget ansvar för sina handlingar och bara räknar med att politiker och lagar löser allt. Hur har detta fungerat hittills?
    Varför fortsätta att göra samma sak och förvänta sig nya resultat?

  • Ja men då får staten sätta upp detaljerade regler för vilka ord som blir förbjudna och vilka områden man inte får kritisera. Vi är på väg i full fart mot ett fascistiskt samhällsskick där ingen tål något ting längre. Alla är kränkta så fort dom blir tilltalade eller om man kommer med negativ kritik. Eller så blir man kallad för rasist. Sverige blir allt sjukare för varje år som går. Det är därför som jag kommer att rösta på Sverigedemokraterna innan det blir förbjudet att rösta på dom.

  • Hela uttrycket ”näthat” är väl inget att lägga energi på. Hat drabbar ju bara den som hatar. Det påstådda målet är oftast immun mot det och det är i sista ändan bara ord. Som Lars P säger, det är ju förtal det gäller.

  • ”Juridikprofessor Mårten Schultz lösning på näthatet är enkel och radikal. Stäm först den som näthatat dig och begär sedan skadestånd. Det kommer att få näthatet upphöra,”

    Tror knappast det min gode professor Mårten Schults, bara ytterligare ett enkelt förslag på ett svårt problem.
    För vem skall avgöra vad som är hat och inte hat ?
    Lösningen finns ju redan via lagen om förtal,faller ”hatet” (påhopp) inte in under begreppet förtal så är det inget..ganska enkelt tycker jag.

    Skippa uttrycket näthat helt och använd förtal i stället.Som det är nu så kan man inte ens kalla någon för ”jävla idiot” på nätet utan att det börjar gapas om näthat.
    Det är ju knappast förbjudet att säga …jag hatar dig !

  • Lämna ett svar