Glenn Greenwald som är en av de undersökande journalister som fått Edward Snowdens förtroende att vara kanal för läckorna om NSA:s övervakningsmetoder resonerar mycket vältaligt och övertygande om varför individens privatliv måste skyddas från ständig övervakning. Greenwald punkterar argumentet: att om man inte har något att dölja, bör man tåla övervakning.
Källa: TED-presentation, oktober 2014
Greenwald nämner framför allt ett särskilt övertygande argument.
Många psykologiska och sociala experiment visar att när en person vet eller misstänker att denne är övervakad, inspelad eller på något sätt blir dokumenterad förändras omedelbart den personens sätt att bete sig och tala i en riktning som är anpassad med vad den personen tror eller har lärt sig är socialt accepterad.
Glenn Greenwald redovisar ett socialt experiment avsett för fängelseinterner som genomfördes av filosofen Jeremy Bentham (1748-1832) mest känd som utilitarismens och rättspositivismens upphovsman. Bentham uppfann Panopticon som var en princip för hur inrättningar där personer övervakas kan utformas. Tanken var att den administrativa ledningen i tex ett fängelse via ett centralt övervakningstorn när som helst, dygnet runt, skulle kunna se in i alla fängelseinternernas celler, men ingen enskild intern skulle någonsin veta när någon tittade på just denne. Tanken tas upp i filmen ”Escape Plan” från 2013 (se bild).
Vad som gjorde Jeremy Bentham så upphetsad inför sin uppfinning var att den fängslade personen var tvungen att anta att denne var ständigt bevakad vilket innebar det ultimata verktyget för påtvingad följsamhet och lydnad, berättar Glenn Greenwald.
Massövervakningen skapar ett mentalt fängelse
Den franska sociologen och filosofen Paul-Michel Foucault (1926-1984), som räknas som en av 1900-talets mest inflytelserika tänkare, menade att Jeremy Benthams idé borde användas av alla statliga institutioner för att kontrollera medborgarns beteende. Foucault menade att det ”mind set” som Bentham upptäckt borde utgöra nyckeln för social kontroll i det moderna samhället, som därmed inte behöver ett yttre tyranniskt eller diktatoriskt ledarskap eftersom en ständigt närvarande övervakning skapar ett fängelse i våra egna sinnen.
Greenwald ger även exempel på text från George Orwells roman 1984 som redovisar uppfattningen om principen kring den ständiga övervakningen som i offrets sinne blir till ett effektivt mentalt rörelsehinder.
What all of these seamingly disparate works recognize, the conclusion that they all reach, is that a society in which people can be monitored at all times is a society that breeds conformity, and obedience, and submission, which is what every tyrant, the most overt to the most subtle, craves…/ Glenn Greenwald
Översättning:
Vad alla dessa tillsynes olikartade verk upptäckt, den slutsats som alla når, är att ett samhälle i vilket alla medborgare ständigt övervakas genererar konformitet, och lydnad, och underkastelse, vilket är vad varje tyrann, från den mest öppna till den mest raffinerade, åtrår…
Lyssna på hela presentationen i videon ovan, mycket mer intressant framförs av Greenwald.
Text och sammanställning: Torbjörn Sassersson
Panopticon
Foto: Friman, Wikimedia Commons | Presidio Modelo, a prison on Isla de la Juventud (Cuba) built to house prisoners during the height of communist rule.
Omvänt kan sägas att när en undertryckande faktor(person) står att finna i en förtryckt persons sinne och dess inverkan reduceras, så stiger den utsatta personens IQ avsevärt.
Rädsla och lägre emotioner hämmar intelligens och kreativitet. Tryck ner folk och samhället blir efterblivet på nolltid.