TT medger att upproret i Kiev var fingerat av Väst – Felskrivning?

publicerad 25 juni 2015
- Torbjörn Sassersson red.

Coming Storm CEPAANALYS. I en rapport återgiven i bla SvD anklagas Ryssland för att ha övat på att militärt överta Åland, Gotland, Bornholm och norra Norge. “Övningen ska ha genomförts som respons på ett fingerat försök från västerländska nationer att skapa ett uppror i Moskva, liknande det som skedde på Självständighetstorget i Kiev”, skriver Sveriges största nyhetsbyrå TT i en text som SvD lagt ut.

Medger alltså TT att Väst låg bakom ett fingerat uppror i Kiev? Insinuationen står i TT-meddelandet och finns i skrivande stund fortfarande återgivet i Aftonbladet.

Uppgifterna om Rysslands påstådda strategi presenteras i rapporten “The Coming Storm” (PDF) som satts samman av journalisten Edward Lucas. Rapporten publicerades av tankesmedjan: “Center for European Policy Analysis” (CEPA) och det kan handla om psykologisk krigsföring för att hetsa mot ryssen.

Text: Torbjörn Sassersson

Dump Aftonbladet

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Ryssland
 • @JR Väl skrivet!

  Läste igår en artikel i AB där en fd. Ekot-korrenspondent uttalar sig kritiskt mot medias rapportering kring Ryssland. Blev först glad när jag såg att det fanns utrymme för sådan kritik i en blaska som aftonbladet.

  Det blev dock snabbt över-tydligt att den kritik som förts och förs ut enbart får riktas mot Ryssland, icket åt något annat håll. Detta när Vladislav Savic, som intervjuas och som även skrivit skrivit boken ”Vladimir Putin och rysskräcken” enligt AB tycks säga att det alltid finns två sidor i en konflikt och man ändå fortsätter att ställa följd-frågor enbart om Ryssland och Putin. Sofia Roström Andersson som skrivit artikeln i fråga måste väl tycka att hennes läsare är väldigt korkade. Är idag extra glad att jag inte köpt ett enda lösnummer sedan 2003.

  I artikeln meddlar man att SOM-institutet som gjort en undersökning nu mätt att rysskräcken intagit 80% av Svenskarnas medvetanden. Det är tydligt att detta är till resultat av “rapporteringen” dvs kampanjen i media. Men då får man väl vara litet bussig och gratulera AB och andra PR-kanaler i Sverige som utger sig för att vara nyhetskanaler till en lyckad skrämsel-propaganda-kampanj, om siffrorna nu faktiskt stämmer alltså..

  SOM: “[..] Andelen som sa sig vara mycket oroliga över situationen i Ryssland tredubblades från 13 till 39 procent mellan 2013 och 2014.”

  Ja-ja, men media glömmer medvetet USAs roll i Ukraina, både före och efter millitär-kuppen. Och det är väl enklare att peka med hela handen år samma håll och skrika högst när man själv är skyldig till oron som sprids. Har man då även ett onaturligt stort inflytande vilket är typiskt för mobbaren, går det hem. Jag tror det är en del av en millitär-strategi där man utgått från den premissen att attack är bästa försvar.

  Vladislav Savic’s kritik av media i detta är hursomhelst väl befogad och poängen går fram.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21016507.ab

 • Sveriges och Finlands roller är viktiga för Nato för att kunna bilda en gemensam nordlig flank mot Ryssland och skapandet av ett kallt krig. I övertalningstekniken ingår givetvis valet av generalsekreterare som Fogh-Rasmussen och nu Stoltenberg. Man spelar på den nordiska gemenskapen centralt från Nato. Söndra och härska är metoden, därför är det också så svagt politiskt styre i Sverige med ett ständigt velande. Allt givetvis styrt från det krigsindustriella komplexets bankirmaffia.

 • Jag har några ryska vänner. De säger att de inte förstår varför Sverige hatar Ryssland så mycket. Putin har inga som helst planer att invadera vare sig Gotland eller någon annan del i Sverige. Så allt Gammelmedia skriver är menat att piska upp hatstämning.

  Det som hände i Ukraina å andra sidan så har ni här ett uttalande från Poroshenko som är mycket intressant.

  Since the law, whose constitutionality is challenged, does not have a regulative nature, having passed it, the Verkhovna Rada acted contrary to the norms of the Constitution of Ukraine, which means that this contradicts Part 2 of Article 19 of the Constitution, which obliges the parliament to act within the powers and in the manner provided by the Constitution of Ukraine. In this connection, I request recognizing the law of Ukraine on depriving Viktor Yanukovych of the title of the president of Ukraine dated February 4, 2015, as such which does not meet the Constitution of Ukraine, that is unconstitutional.

 • Gotland är så obefintligt försvarat att Ryssland måste räkna med att Nato kan komma att starionera hotande militär utrustning och personal där. Om Sverige visar att man har vilja att freda sitt territorium och sin självständighet och inte svamlar om Natointräde(vilket ju ytterligare ökar sannolikheten för ovannämnda hotbild ur Rysslands synvinkel) föreligger inte samma scenario. Ryssarna övar för potentiella hot och visserligen brukar Usa ljuga rätt mycket, men att de skulle kunna tänkas öva inför risken att Sverige låter sig utnyttjas av Ryssland fiender är inte så långsökt.
  FOI citerades däremot yttra sig ytterst osakligt med den sedvanliga tvärtomlogiken där offret Ryssland beskrivs som mobbaren.
  Hur det är med Åland vet jag inget om.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *