Unik Gotlandskog räddas sannolikt av Regeringen – Nordkalk förlorar 10-årig strid mot naturvänner

publicerad 18 augusti 2015
- av NewsVoice
Ojnareskogen - Privat foto: Ojnareskogen.se
Ojnareskogen - Privat foto: Ojnareskogen.se
Ojnareskogen - Privat foto: Ojnareskogen.se

DEBATT. Regeringen vill att den hotade Ojnareskogen på Gotland räddas och klassificeras som ett Natura 2000-område. DN skriver att Miljöpartiet fått med sig Socialdemokraterna på att ge naturområdet på norra Gotland fullt skydd. Det betyder i så fall att en 10-årig strid är över och Nordkalk förlorar mot naturvännerna.

"Enligt flera källor som DN har talat med är ärendet färdigberett på klimat- och miljödepartementet som leds av MP-språkröret och klimat- och miljöministern Åsa Romson. Hela området kring Bästeträsk föreslås bli ett Natura 2000-område som är en EU-klassificering för särskilt värdefull natur", skriver DN.

Nordkalk [info] ville starta ett 170 hektar stort kalkbrott och Socialdemokraterna var en pådrivande kraft. De ville skapa arbetstillfällen, ett argument som brukar användas när det egentligen finns ekonomiska incitament. Många trodde att Regeringen skulle besluta om Ojnaresskogens framtid under Almedalsveckan, men det blev inte så. DN skriver att deras källor säger att det förekommit: "många och hårda påtryckningar utifrån".

Företaget Nordkalk AB med kontor även i Stockholm ska ha hotat med stora skadeståndskrav om deras kalkbrott inte blir av, skriver DN.

Företaget har sannolikt försökt använda de nya internationella handelslagar som gör gällande att ett företag kan stämma tom regeringar om det anser att det gått miste om affärer.

Regeringen förväntas att ta beslutet den 20:e eller 27:e augusti 2015.

Text: NewsVoice | Foto: Ojnareskogen.se