Lars Bern varnar för att motståndet mot GMO är baserat på teknikfobi påeldat av miljörörelsens ”nej till allt”. Det finns sannolikt enorma möjligheter med gentekniken för en meningsfull användning inom medicin, livsmedel och miljövård. Däremot kritiserar kraftigt Bern genteknikjätten Monsantos metoder. NewsVoice har klippt ut några stycken från Lars Berns artikel: ”Hotar GMO vår hälsa?”. Läs hela artikeln på Berns blogg.
Text: Lars Bern
”Motståndet mot och de förmodade riskerna med GMO har utvecklats till en teknikfobi som jag tror ställer till mer skada än nytta. Självklart måste man iaktta stor försiktighet när man tillämpar en ny teknik på ett så viktigt område som människors föda. På samma sätt som modern kostforskning visar att det berömda Bolaugvetet (ej GMO) inte är helt hälsosamt, kommer givetvis spannmål och andra födoämnen baserade på GMO att uppvisa liknade brister.”
”Den här tekniken öppnar i praktiken oändliga möjligheter för den som behärskar den. Jag menar att problemen med olika kosteffekter snarare är att forskarna vet för lite om människans metabolism. Vi har faktiskt blivit sjuka av spannmål ända sedan det började ingå i vår kost för 10.000 år sedan. Om kunskapen kan ökas genom mer kostforskning så kanske genteknikerna kan hjälpa till att hitta lösningar som ger oss en betydligt hälsosammare kost.”
”Det är speciellt några faktorer som ligger bakom den fobi som idag sätter käppar i hjulen för GMO i Europa. Den första och kanske viktigaste faktorn är företaget Monsanto som kommit att dominera världsmarknaden för GMO-produkter till jordbruket.”
”Monsanto har nu visat sig vara allt annat än ett miljövänligt och etiskt företag. Deras påkostade TV-kampanjer med påståenden att bekämpningsmedlet RoundUp bröts ner till helt harmlösa restprodukter i naturen, visade sig falskt. Senare studier har visat att rester av den aktiva substansen glyfosat blir kvar i miljön och att dessa är cancerframkallande enligt WHO.”
”Användningen av Monsantos patenterade grödor har lett till att dessa spridits okontrollerat till intill liggande åkrar. När Monsanto hittat spår av sina patenterade grödor där, har man krävt även ägaren av den marken på ersättning för att ha använt dem. Detta har på sina håll drabbat oskyldiga och fattiga jordbrukare med stora kostnader. På detta sätt med dubbla patent försöker Monsanto att skaffa sig monopol på såväl utsäde som bekämpningsmedel. Agerandet har allvarligt skadat hela marknaden för utsäde och GMO-produkter.”