Virgin-grundaren Richard Branson skriver att ett av de mest tillfredsställande sätten att skörda frukterna av egen framgång är att få dela med sig av dessa för att hjälpa andra.
Bransons tips:
- Följ dina drömmar och gör det bara. Människor som gör vad de älskar att göra, njuter mer av livet och vågar ta fler risker.
- Bidra till något positivt – gör något gott. Om du inte bidrar med något positivt till andra människor skall du inte göra affärer. Företag har en skyldighet att göra en skillnad i världen, för andra människor och sina anställda.
- Tro på dina idéer och bli bäst på det du gör. Att tro på sina egna idéer kan vara den avgörande skillnaden mellan att lyckas och misslyckas. Om du inte tror på dina idéer varför skall andra göra det?
- Ha roligt och ta hand om ditt team. Att ha roligt är mycket underskattat, men även väldigt viktigt för ett framgångsrikt projekt. Om ditt team har roligt så gör de ett bättre jobb. Leta efter människor som ser det bästa i andra.
- Ge inte upp. Många gånger i Richards egna projekt hade det var enklast för honom att ge upp, men genom att helt enkelt inte ge upp kan du förvåna dig själv med vad du är kapabel att åstadkomma.
Se tips 6-10 | Foto: Virgin.com
Källa: Virgin.com/richard-branson
För 11 år sedan sålde vi vårt företag. Efter att ha jobbat 11/7 i fem år knappt med lön och pension höll jag på att förkorta mitt liv och sjuk under pensionen. I Amerika närmare i New York har vi en släkting som jobbar 13/7 och sliter tillsammans med sin hustru. De har stor villa, lyxbil om det nu räknas som att lyckas. Men de är friska för att de älskar att tjäna pengar och sitt arbete i restaurangbranschen. I Sverige lycka knappt 5% i sina småföretag resten 95% har staten och bankerna sugit musten ur. Reglerna är inga problem men de kostar tillsammans med vad staten och banken parasiterar på går det inte att driva småföretag i Sverige, det kan vi tacka Sossar och Alliansen för.
Tråkiga kommentarer.
RB har bevisat att hans råd är rätt.
Innan jag startade eget gick jag en starta eget-kurs. De glömde berätta att när man skapar ett aktiebolag av pengarna man drog in i den enskilda firman utlöses en skatteeffekt eftersom man i Sverige inte får ta en oskattad summa pengar för att bilda aktiekapitalet (100 000 kr).
Så jag blev tvungen att betala in 86000 kr i skatt (löneskatt + arbetsgivaravgift). Det föll sig så att jag bara hade 4 månader på mig att betala in skatten. Jag löste det med att jag inte gick hem från jobbet om jag inte fakturerat minst 2000 kr per kontorsdag. Jag lyckades…men fan det var slitigt.
Jag hade ett bra jobb som krävde en typ av licens och allt fungerade fint för min del. Så helt plötsligt får jag veta att du får inte längre utföra detta jobb därför licensen EU anpassats. Rent praktiskt var det irrelevant eftersom det tillkommande licenskravet inte hade med mitt jobb att göra. Men det var svepande generellt.
Kan tänka mej att den här artikeln fungerar bra, som startsteg, men läser gärna en djupare uppföljning med en artikel hur spelplanen kan se ut rent praktiskt i nästa steg, när väl verksamheten är igång. Och även hur det skulle kunna se ut i bästa fall. Intressant det Linda och jpnorlin nämner, för jag har tyvärr sett några småföretagare gå in i väggen hur kompetenta och ambitiösa de än är. De som är mest ärliga och vill göra rätt för sig, blir hårdast drabbade har jag reflekterat om ibland, men stämmer kanske inte generellt? De blir insnärjda i övermäktigt krångliga och krävande regler och märkliga avgifter och kostnader, som i längden kväver mesta av kreativitet och arbetslust. Är inte insatt men har hört några fall på nära håll. Jag klandrar inte alltid de som tar genvägar ibland, när det inte drabbar någon ekonomiskt, men synd att det behöver vara så för att överleva.
Positiva ord i artikeln men spelplanen är, som Linda säger, inte helt anpassad för Brandsons tips tyvärr. Det krävs nästan en övermänsklig kapacitet för att orka som företagare. Och sen att lyckas, vad det nu kan innebära, är nästa nivå. Äger du din tid som företagare? Vi måste ta företagandet till en ny nivå. Vi är alla kreativa skapande unika. Hur kan vi släppa fram den energin på bästa sätt?
Det bästa med eget företagande är att du går miste om en massa pension, eftersom du som småföretagare aldrig har 100% beläggning.
Detta vet Staten och därför uppmanas alla att starta eget. Plus att arbetslöshetssiffrorna
ser bättre ut då.
Så, gör det inte. Inte i Sverige.
Efter 40 år idogt arbete, ibland utan uppdrag, så har jag nu en pension på 15000 före skatt.
Det är mindre än vad en flykting får.
Problemet med att uppmana till företagande är att det aldrig talas om vad som det egentligen menas med när man startar ett företag, och skillnaderna mellan företagande i Sverige och andra länder. Att bedriva handel är en sak, att registrera ett företag i ett annat företag (Skatteverket) som ägs av ett annat företag, är en helt annan sak. Har man inte koll på de bitarna spelar det inte så stor roll hur duktig du är på att bedriva handel, vare sig du gör det moraliskt eller inte. Det du antagligen inte vet att du gör när du registrerar företag är att du går med på att du avsäger dig lite mer av den lilla mänskliga rättighet du hade innan du registrerade ett företag och du går med på att underkasta dig alla nya regler som myndigheterna i sin iver knotar ihop som du förväntas ha koll på och riskera att drabbas av att inte ha följt slaviskt, även när du gör det. Det skulle vara en baggis att bedriva moralisk handel utanför detta system när du och den du avtalar med fick göra upp sinsemellan utan parasiten staten på dina axlar. Därför känns hela denna serie med uppmaning till företagande ovidkommande eftersom de flesta inte har en susning och vilket slavsystem du knyter upp dig till lite mer. Byråkratin dränker de flestas kreativa ådra och förutsättningarna gör det nästan omöjligt att agera moraliskt. Och värst är det troligen i Sverige jämfört med andra länder.