Lämna en gråmulen vardag och arbeta på långdistans – Bli digital nomad i värmen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 mars 2016
- NewsVoice redaktion
Kvinna laptop beach - Foto: Crestock

Kvinna laptop beach - Foto: Crestock

Camilla Lebert-HirviJust nu sker något extraordinärt och det är ännu få som inser det. Efter att ha lämnat det invanda systemet och dagligen har kontakt med många människor som realiserat sina drömmar framträder en ny livsstil som växer fram. Det skriver livsstils-coachen Camilla Lebert Hirvi som hjälper svenskar att bli digitala nomader.

Text och foto (th): Camilla Lebert Hirvi,  Camillaleberthirvi.se – Artikeln är återpublicerad med tillstånd| Foton (övriga): Crestock

Många står inte ut med anställning som arbetsform längre. De som arbetar i stora företag och organisationer känner sig ofta som lätt utbytbara och att allt går ut på vinster, spara pengar eller göra ännu större vinster. Visst är det just det systemet bygger på men när det blir på bekostnad av människors psykiska eller fysiska välmående har vi gått för långt.

Folk vill ta sig ut. Släppa taget om allt. Se hur många som numera är beredda på att “riskera” en trygg anställning och hellre starta ett eget litet företag, hur många som är långtidssjukskrivna eller har stressrelaterade problem. Vissa hittar nya vägar som inhyrda konsulter, med flera olika anställningar som ger mer frihet medan andra tar föräldraledigt, börjar plugga eller hittar andra vägar att skapa sig ännu mer frihet.

Mikroentreprenörer

En- och tvåmansföretag exploderar inte bara i Sverige utan särskilt i utvecklande länder. När människor kan ta ett eget ansvar och förverkliga sina egna drömmar klarar de oftast av att arbeta hårt utan att bli utbrända. När de följer sina egna värderingar, sina mål, sitt sätt att bidra till världen skapas en inre glöd och energi som ger mer till världen och skapar lyckligare företagare också. Små företag är också mer flexibla, kan lätt flytta på sig och skifta verksamhetsområde snabbt.

Woman laptop working - Foto: Crestock

Mobiliteten ökar

Många, både anställda och egna företagare, kan och väljer oftare att arbeta på distans. Fler och fler provar att lämna sina hem längre perioder och ta med sig arbetet via nätet till andra breddgrader. De allra flesta märker att det fungerar ofta bättre än när man sitter på kontoret och jobbar. Du blir mer effektiv, mer fokuserad, gladare då du väljer din föredragna miljö att arbeta i. Du behöver kanske ett kontor tillfälligt där du jobbar på den nya platsen så nya mobila kontor växer upp överallt där man kan också träffa likasinnade.

Nya samarbetsformer vaknar

collaboration-300x169Många hittar andra att samarbeta med, skapar nätverk, hjälps åt att förverkliga sina drömmar. Mikroföretagarna kopplar ihop sig, crowd funding som investeringsform ökar, folk hjälper varandra hellre än att konkurrera ut varandra. Att dela på, samarbeta, hjälpa är inne och “ensam-är-stark”-mentaliteten är ute.

Mikroföretagare och privatpersoner kopplar ihop sig utan företag emellan

Airbnb* och olika sätt att hyra bil eller lokal direkt från ägaren är bara några fåtal exempel på hur vi idag kopplar ihop oss direkt med varandra utan att behöva gå genom något stort företag. Kopplingen mellan köpare och säljare är idag enklare, tryggare och billigare.

Materialismen är ute

Fler och fler har insett att vi har blivit manipulerade att konsumera så mycket det går och nu skalar många av materiellt. De väljer hellre att uppleva livet, ha mer tid över än att ha mer pengar i plånboken, hittar nya livsstilar. Gypset-livsstilen växer, dvs mixen mellan att vara en “gypsy” och en “jetset”. Ena dagen lyxigt, andra dagen i en enkel bungalow på stranden. Upplevelsen är viktigare än att hur vi lever måste ha en viss standard eller följa en norm och att äga saker blir mindre viktiga. Vi lånar hellre eller köper begagnat.

Vi inser fullt ut hur internet kan hjälpa oss

Många använder alla de möjligheter som internet ger oss och inser mer och mer vilken stor omvandling världen går igenom just nu. Världen har öppnat sig, gränser och barriärer faller, separationen minskar, gemenskaper skapas, samarbeten exploderar, hjälp kan fås och ges enklare än förut. Internet gör att masskontrollen från stater och stora företag minskar. Den enskilda människan kan nå fram och nå ut själv utan hjälp av “de stora”. Nyhetsbolagen är inte längre ensamma ägare av informationskontroll. Den lilla människan är inte längre utan röst. Alla kan göra sig hörda.

Skolbarn education nature - Foto: Crestock

Hälsosamt ätande

Många har lagt om livsstil och insett vad som gagnar den egna kroppen, vad som ger mer energi och vad som får oss att må bra. Även på detta området tar människor tillbaka ansvaret för den egna kroppen och hälsan. Mer fokus på individuellt välmående är inne och inte att ett koncept passar alla.

Skolformer ifrågasätts

Fler ifrågasätter om den undervisningsform som funnits i så många årtionden verkligen gagnar våra barn bäst. Vissa föräldrar väljer att hitta helt nya skolformer och letar sig fram till sätt att lära sig som bryter mot gamla invanda skolformer. Skolans syfte har varit att ge barnen bra förutsättningar för att kunna bidra i samhället. Men nu då samhället förändras så mycket och så snabbt är frågan vad våra barn egentligen behöver bäst för att kunna bidra i det nya samhället fullt ut.

Ocean spiritual - Foto: Crestock

Andligt uppvaknande

Många hittar egna och nya former av andlighet och tro. Meditation, yoga och andra former av sätt att fokusera och få en större dimension i livet exploderar överallt. Företag och också vissa skolor ger sina anställda och elever möjlighet att meditera en stund varje dag. Det är mer okay att prata andlighet idag än det var för 20 år sen.

 • Hur kommer alla dessa förändringar att påverka hur vårt samhälle kommer att se ut?
 • Hur kommer städer, kontor, transporter, skolformer och sätt att mötas förändras?
 • Vad ser du? Vad tror du?
 • Var kan var och en av oss vara med och bidra till allt det nya positiva?
 • Hur kan vi se till att vända blicken till det positiva istället för att fastna i de negativa krafter som också finns överallt?
 • Vad tänker du om hur vårt framtida världssamhälle kommer att utvecklas?

Text: Camilla Lebert Hirvi, Camillaleberthirvi.se

Camilla Lebert Hirvi har levt utomlands i Thailand och Grekland i 15 år. Hon kallar sig själv livs-designer, Affärs-coach, digital nomad och parterapeut. Lebert Hirvi har varit egenföretagare i Sverige, Thailand och Grekland och jobbar idag som coach, föreläsare, utbildare och gruppprocessledare inom allt från personlig utveckling till grupp- och affärsutveckling. Camilla Lebert Hirvi försörjer sig på nätet och är därför platsoberoende.

*Airbnb är en onlinemarknadsplats för uthyrning och bokning av privat boende. Företagsidén tar utgångspunkt i delningsekonomins principer, där privatpersoner står som både leverantör och kund.” / Wikipedia


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Tack för bifallet Kenneth Thorberg. Håller med om att det är en retorik som nog blir skadlig om det missbrukas.
  Thomas Jansson! Tack för sakkunskapen om skärmtypen eller display typen. Har en läsplatta med e-ink teknologi ( e-bläck ) för e-böcker, men visste inte vad det var eller att det hette så. Den är helt suverän för det syftet. Man får lära sig något varje dag 🙂
  http://www.läsplatta.se/

  • Ruben,
   Jag köpte en platta från Kindle – mycket bra för text men inte lika tydlig då det kommer till bilder. Men det fungerar skapligt och laddningen håller i sig 6 månader åt gången,,,,

   Visst – det som händer nu har jag väntat på sedan tidigt 80-tal, då läste jag en bok som hette “The Programmer” och den handlade om en grabb som åkte omkring i en van och hackade in sig på olika stordatorer – man förstod hur det skulle bli framöver,,,

   Det är ny nya tider nu – kasta de bort runt 2000 böcker för några år sedan. Vissa har jag köpt igenom e-böcker men det börjar bli gott om plats i bokhyllorna,,,

 • Med MacBook pro kan jag jobba utomhus. Samma sak med Ipad. Går inget vidare i starkt solsken och jag tror inte skärmarna gillar värmen heller.

  Läsplattor med e-ink fungerar dock bra men de är bäst lämpade för enbart text.

 • Sol bör man bara ha max 2 timmar per dag i tropiskt klimat. Med fyra halvtimmespauser per dag kan du arbeta och njuta hela dagen. Att arbeta i solen eller på stranden kan jag inte rekommendera. Salt, sand och vatten rimmar dåligt med elektronik och arbete. Bättre att ta med solglasögon på stranden och arbeta någon annanstans!

 • @ruben

  Kan bara bifalla om ditt utlåtande om problemet med att ta upp problem.
  Det är maktens sätt , och ofrånkomliga strävan , att behålla status quo.

  Nämn inget om misshagligheter och systemfel , då är du en “bakåtsträvare”.
  Detta har oxå spritt sig neråt i folkdjupet så att gräsrötterna går o vaktar
  på varann i sin iver att vilja tillhöra och behaga det “övre skiktet”.

 • Vi har ju displayer i bilar, som klarar allt solljus, samt vissa läsplattor, som fungerar som en papperssida i solljuset om man väljer den inställningen ( utan bakgrundsbelysning ). Men det är möjligt att det bara fungerar med en eller två färger inkl. bakgrundsfärg? Jag har aldrig satt mej in i vilken teknik man använder men undrat varför man inte gör alla mobiler och laptops med de egenskaperna? Har tänkt att de kanske då inte klarar avancerad grafik? Skulle vara roligt att veta. Artikeln var, håller jag med om, befriande läsning. Mycket stämmer enligt mina erfarenheter av stora krävande företag. Där är chefernas plikt i mångt och mycket att hålla anställda medvetna om att de är utbytbara, och att nåde dej om du skulle nämna att det finns problem eftersom det inte finns några problem utan bara utmaningar. Det är ju inte alltid sant.

 • Personligen tycker jag denna artikel är mycket upplyftande. Jag vill bara påpeka att det är praktiskt taget omöjligt att arbeta med en laptop i solen. Man ser ingenting på skärmen. Men sitter du i en bra skugga kan du faktiskt sitta där med fötterna i sanden och havet framför dig. När jag la ut artikeln sökte jag efter foton på laptop-arbetare i skugga, men hittade ingen. / redaktören

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *