Vi ska inte särbehandla antastare bara för att de är invandrare eller flyktingar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 augusti 2016
- NewsVoice redaktion

Smålands Tidningen om sexuella ofredanden festival 2016

DEBATT. Nyligen blev en 13-årig flicka omringad och antastad av en grupp unga män (ej svenska) i Nässjö, mitt på dagen och med folk runt omkring. Ingen ingrep.

Rättssamhället i Sverige har förändrats. Detta beror på våra politiker. Domare och poliser dvs rättsväsendet ”jobbar med bakbundna händer” dvs de ska vara så försiktiga som möjligt. Ingen vill bli kallad rasist.

Flera artiklar efter har ropat på civilkurage, varför ingriper inte vuxna osv. (Flera artiklar i Smålands-tidningen 3-6 augusti 2016).

Vi har på sätt och vis fostrats till att inte ingripa. I dag tas i princip större hänsyn till den som begått ett brott, än till brottsoffret eller den som ingriper. Speciellt om den som begått brottet har invandrarbakgrund. Risken är för stor att kallas rasist. Dessutom får ej mer våld än nöden kräver användas. Hur bedömer man det i stundens hetta?

Vi vet att brott som anmäls oftast lämnas utan åtgärd eller får en mycket liten påföljd.

Vi vet att brott som går till domstol ofta får en liten påföljd. (Kanske håller en förändring på att ske. Jag tänker på domen av lagledaren som ofredat flickor i Gothia cup).

Vi vet att den som begått ett brott hotar med hämd eller att hämnas. Därför undviker de flesta att ingripa. Uppbackningen av samhället är nästan obefintligt.

Vi har i dag lagar som ger möjlighet att ge hårdare straff alternativt utvisning, men de tillämpas inte fullt ut.


Vi har fått ett samhälle som sakta förändras. Vi som är lite äldre känner inte igen oss.


I dag går ogärna kvinnor ut ensamma efter att det börjat skymma. Detta gäller även i små samhällen. Vi uppmanas att fortsätta leva som vanligt, men vem vill utsätta sig för onödiga risker, när vi vet att rättssamhället redan har havererat.

Vi vet att en helt annan kvinnosyn har kommit med flyktingströmmarna.

Om t ex ofredande eller våldtäkt leder till utvisning skulle beteendet kraftigt minska. Ingen vill bli utvisad och det behövs förmodligen inte många domslut för att förändra beteendet.


Vi ska inte särbehandla invandrare eller flyktingar, men borde kräva att svensk lag skall följas utan förbehåll.


Jag läste för en tid sedan att en man med invandrarbakgrund fick ett milt straff efter en våldtäkt. Domaren ansåg att han f.ö. hade anpassat sig bra till samhället. Jag har inte granskat källan men jag hoppas innerligt att detta inte är sant. Om det är sant – vad ger vi för signaler?

Det är hög tid att politiker och berörda myndigheter agerar innan det gått för långt på flera platser än de med no go zoner. I nuläget har det tom hänt att inte ens polisen fått ingripa vid t ex bilbränder. Vad ger det för signaler?

Vi har i dag en lika stor utflyttning från Sverige som under nödåren. Det är dags att ställa sig frågan varför? Människor i stort antal flyttar inte ifrån något som är bra.

Text: Margareta Wikström

Relaterat

Smålands Tidningen (7 aug 2016): Så ska ofredanden hindras på stadsfesten

Smålands Tidningen (3 aug 2016): Pappan: Varför reagerade ingen?

Smålands Tidningen (3 aug 2016): Polisen om ofredandena


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • När amerikanarna lämnar arabvärlden i fred och det blir säkert för syrierna och irakierna att åka hem.
  då har vi en möjlighet att få ordning på vårt land.
  Jag tror amerikanarna är lika känslokalla och avtrubbade som tyskarna måste ha varit när Hitler var fyrer,efter årtionden av förtryck av andra folk.
  De följer sin president oavsett vilka blodbad de orsakar.Så hur vi ska få människorna att sätta stopp för bombplanen blir nog inte lätt.
  Vi borde protestera så åtminstone mammorna vaknar och röstar rätt .Bilder av döda barn verkar inte påverka dem.
  Att som svensk läsa rapporterna över döda arabbarn varje dag är frustrerande.

 • När amerikanarna lämnar arabvärlden i fred och det blir säkert för syrierna och irakierna att åka hem.
  då har vi en möjlighet att få ordning på vårt land.
  Jag tror amerikanarna är lika känslokalla och avtrubbade som tyskarna måste ha varit när Hitler var fyrer,efter årtionden av förtryck av andra folk.
  De följer sin president oavsett vilka blodbad de orsakar.Så hur vi ska få människorna att sätta stopp för bombplanen blir nog inte lätt.
  Vi borde protestera så åtminstone mammorna vaknar och röstar rätt .Bilder av döda barn verkar inte påverka dem.
  Att som svensk läsa rapporterna över döda arabbarn varje dag är frustrerande.

 • Kår du hänvisar till all forskning och nämner att minoritetsgrupper särbehandlas. Då det gäller pensionärer är vi överens för övriga hoppas jag du kan hänvisa till aktuella forskningsresultat.

 • Kår du hänvisar till all forskning och nämner att minoritetsgrupper särbehandlas. Då det gäller pensionärer är vi överens för övriga hoppas jag du kan hänvisa till aktuella forskningsresultat.

 • Med tredjepartsprincipen i åminnelse kan nämnas att SVD idag har en artikel om särbehandling av inkommande 20+ barn. Är det så dags att ge de etniska en chance att sätta sig emot kaoset nu för att sedan kunna peka ut de inhemska männen för övergrepp? Det är ett trickigt fulspel i bakgrunden så det gäller att vara vaksam här.

 • Med tredjepartsprincipen i åminnelse kan nämnas att SVD idag har en artikel om särbehandling av inkommande 20+ barn. Är det så dags att ge de etniska en chance att sätta sig emot kaoset nu för att sedan kunna peka ut de inhemska männen för övergrepp? Det är ett trickigt fulspel i bakgrunden så det gäller att vara vaksam här.

 • @Lennart: Det är upp till artikelförfattaren att visa att invandrare faktiskt HAR särbehandlats positivt av rättsväsendet. All forskning tyder på motsatsen; minoritetsgrupper blir särbehandlade av majoritetssamhället.

  Som det är nu är det bara lösa utslungade påståenden och antaganden utan täckning i verkligheten (mer än eventuellt Avpixlat och Fria Tider)

 • @Lennart: Det är upp till artikelförfattaren att visa att invandrare faktiskt HAR särbehandlats positivt av rättsväsendet. All forskning tyder på motsatsen; minoritetsgrupper blir särbehandlade av majoritetssamhället.

  Som det är nu är det bara lösa utslungade påståenden och antaganden utan täckning i verkligheten (mer än eventuellt Avpixlat och Fria Tider)

 • Mycket bra artikel.

  Till de kommentatorer som tolkar innehållet i artikeln som främlingsfientligt vill jag säga: ni har antingen förutfattade meningar eller dålig läskunnighet.
  Såhär tolkar jag artikeln: Invandrarna skall inte särbehandlas. Polis och domare får inte “hellre fria än fälla” bara för att det handlar om invandrare. Slutligen högsta straff skall utdömas för våldtäkter oavsett ursprunglig hemvist. Det innebär utvisning för icke svenskar.

 • Mycket bra artikel.

  Till de kommentatorer som tolkar innehållet i artikeln som främlingsfientligt vill jag säga: ni har antingen förutfattade meningar eller dålig läskunnighet.
  Såhär tolkar jag artikeln: Invandrarna skall inte särbehandlas. Polis och domare får inte “hellre fria än fälla” bara för att det handlar om invandrare. Slutligen högsta straff skall utdömas för våldtäkter oavsett ursprunglig hemvist. Det innebär utvisning för icke svenskar.

 • rody: verkar allt som dom flesta anklagar politiker här vilket är i mina ögon rätt. Det du gör är din vanligt är använda rasistkortet. Du göra alla en björntjänst. Fakta talar, invandrare begår mycket fler brott en svenskar och i det genomsyrade PK Sveriges så kommer flera undan med det! Om du tror att alla invandrare är raketforskare och väldigt laglydiga så tycker jag synd om din korkade naivitet.
  – Högre perspektiv?
  Vems fel är då detta? Politikernas!

 • Häpnar över att artikelförfattaren insinuerar att utflyttningen har ju inget med flyktigmottagandet att göra. Det är bara att läsa SOM-institutets forskning om svenskarnas inställning till invandrare – den är långt mer positiv än vad majoriteten av Newsvoice läsare anser.

  Utflyttningen beror istället på EU – den unga generationen där EUs fria rörlighet är en självklarhet och som tar jobb utomlands. Även en äldre generation som vill spendera pensionen på solkusten. Lägg där till återvändande tidigare flyktingar.

  Var menar artikelförfattaren att svenskar skulle fly?? Hela artikeln är unken.

 • @rody: Ja man häpnar. När jag läste rubriken så trodde jag att den skulle vara skriven utifrån perspektivet att flyktingar misstänkliggörs och automatiskt behandlas hårdare av systemet än tafsande svenskar, men icke…

  Och tydligen flyr svenskar i massor från vårt land. Suck! Folkhemsrasismen fortsätter spela

 • rody: verkar allt som dom flesta anklagar politiker här vilket är i mina ögon rätt. Det du gör är din vanligt är använda rasistkortet. Du göra alla en björntjänst. Fakta talar, invandrare begår mycket fler brott en svenskar och i det genomsyrade PK Sveriges så kommer flera undan med det! Om du tror att alla invandrare är raketforskare och väldigt laglydiga så tycker jag synd om din korkade naivitet.
  – Högre perspektiv?
  Vems fel är då detta? Politikernas!

 • Häpnar över att artikelförfattaren insinuerar att utflyttningen har ju inget med flyktigmottagandet att göra. Det är bara att läsa SOM-institutets forskning om svenskarnas inställning till invandrare – den är långt mer positiv än vad majoriteten av Newsvoice läsare anser.

  Utflyttningen beror istället på EU – den unga generationen där EUs fria rörlighet är en självklarhet och som tar jobb utomlands. Även en äldre generation som vill spendera pensionen på solkusten. Lägg där till återvändande tidigare flyktingar.

  Var menar artikelförfattaren att svenskar skulle fly?? Hela artikeln är unken.

 • @rody: Ja man häpnar. När jag läste rubriken så trodde jag att den skulle vara skriven utifrån perspektivet att flyktingar misstänkliggörs och automatiskt behandlas hårdare av systemet än tafsande svenskar, men icke…

  Och tydligen flyr svenskar i massor från vårt land. Suck! Folkhemsrasismen fortsätter spela

 • Men snälla, det räcker inte med att ni anklagar alla invandrare för att vara kriminella nu kommer dom undan alla straff också. Vad ska ni anklaga invandrarna och flyktingarna för härnäst? Och förresten jag trodde att Newsvoice kunde se saker och ting ur ett högre perspektiv men det verkar inte så.

 • Detta har pågått många årtionden men nu har det eskalerat och blivit övertydligt.
  Jag ser det som att de politiker som styr är antingen dumma i huvud ( vilket jag inte tro) eller speciellt utvalda att följer direktiv från andra.
  Sverige är föregångsland ( möjligen tom experiment stat, hur man kan införa den nya världsordningen) Man har satt svenskarna i kall vattnet och börjat heta långsam på, då blev inte så märkbar. För den som är observant ser man tecken också i andra länder, man har testat med Sverige och det har fungerat, men förhoppningsvis är medborgare i andra länder mer observanta och mindre myndighets trogen och hjälplös.
  Jag undrar numera vad som måste hända för att svensken skall vakna.

 • Vad som stör mig jämt, när den här typen av frågor kommer upp,
  är att ingen ser på orsaken til varför alla flyktingar kommer.
  Om Hillary vinner valet, så ska man börja bomba Iran också!
  Varför sitter vi inte i förhandlingar med de aggressiva länderna, för att få stopp på det??
  Nej, istället reduceras hela problemet till en fråga om rasism här på hemmaplan!

 • Detta är fruktansvärt. Varför skall asylsökande särbehandlas? Utvisning efter minsta kriminella handling är det enda rätta. Dessa signaler borde svenska myndigheter ge och inte dalta med alla dessa s.k. barn med skägg, som ljuger om sin ålder och som därtill kostar oss skjortan. Satsa dessa pengar istället på våra vårdbehövande åldringar, som det inte finns resurser till, men som har arbetat ett helt liv och betalat skyhöga skatter för att slutligen bli en belastning för samhället.
  FY SKÄMS alla ni odugliga politiker!

  Vanliga medborgare har endast en chans vart fjärde år att påverka! Då gäller det att lägga rätt valsedel i valurnan.

 • Jag har följt utvecklingen i Sverige och är också djupt oroad över hur det svensks samhället har förändrats under senare år. Svenska myndigheter överlag verkar vara totalt handfallna (för att inte säga naiva!) ..oavsett vad det gäller.

  Är också förvånad över att den så kallade ‘sovande massan’ ännu inte vaknat ..eller har folk äntligen börjat komma ur sin slummer..?

 • Tack, Margareta Wikström, för en utmärkt artikel!!!
  Du har så väldigt rätt i det du skriver! Tyvärr verkar det som denna helt skruvade politiska korrekthet
  har gått så långt att människor idag inte vågar säga ifrån eller agera när de ser eller på annat sätt blir medvetna om brott begångna av invandrare.
  Hur tror dessa människor att de skulle behandlas om de reste till Saudi Arabien och bröt mot de sedvänjor och normer och lagar som råder där?
  Inte så speciellt humant i jämförelse med hur vi behandlar lagöverträdare här i Sverige.
  Vill vi ha det på samma sätt här i Sverige?
  Jaså inte?! Ja, då är det nog bäst att vi som är medvetna om det som sker börjar bilda opinion
  för att ALLA skall behandlas lika inför lagen!

 • Men snälla, det räcker inte med att ni anklagar alla invandrare för att vara kriminella nu kommer dom undan alla straff också. Vad ska ni anklaga invandrarna och flyktingarna för härnäst? Och förresten jag trodde att Newsvoice kunde se saker och ting ur ett högre perspektiv men det verkar inte så.

 • Detta har pågått många årtionden men nu har det eskalerat och blivit övertydligt.
  Jag ser det som att de politiker som styr är antingen dumma i huvud ( vilket jag inte tro) eller speciellt utvalda att följer direktiv från andra.
  Sverige är föregångsland ( möjligen tom experiment stat, hur man kan införa den nya världsordningen) Man har satt svenskarna i kall vattnet och börjat heta långsam på, då blev inte så märkbar. För den som är observant ser man tecken också i andra länder, man har testat med Sverige och det har fungerat, men förhoppningsvis är medborgare i andra länder mer observanta och mindre myndighets trogen och hjälplös.
  Jag undrar numera vad som måste hända för att svensken skall vakna.

 • Vad som stör mig jämt, när den här typen av frågor kommer upp,
  är att ingen ser på orsaken til varför alla flyktingar kommer.
  Om Hillary vinner valet, så ska man börja bomba Iran också!
  Varför sitter vi inte i förhandlingar med de aggressiva länderna, för att få stopp på det??
  Nej, istället reduceras hela problemet till en fråga om rasism här på hemmaplan!

 • Detta är fruktansvärt. Varför skall asylsökande särbehandlas? Utvisning efter minsta kriminella handling är det enda rätta. Dessa signaler borde svenska myndigheter ge och inte dalta med alla dessa s.k. barn med skägg, som ljuger om sin ålder och som därtill kostar oss skjortan. Satsa dessa pengar istället på våra vårdbehövande åldringar, som det inte finns resurser till, men som har arbetat ett helt liv och betalat skyhöga skatter för att slutligen bli en belastning för samhället.
  FY SKÄMS alla ni odugliga politiker!

  Vanliga medborgare har endast en chans vart fjärde år att påverka! Då gäller det att lägga rätt valsedel i valurnan.

 • Jag har följt utvecklingen i Sverige och är också djupt oroad över hur det svensks samhället har förändrats under senare år. Svenska myndigheter överlag verkar vara totalt handfallna (för att inte säga naiva!) ..oavsett vad det gäller.

  Är också förvånad över att den så kallade ‘sovande massan’ ännu inte vaknat ..eller har folk äntligen börjat komma ur sin slummer..?

 • Tack, Margareta Wikström, för en utmärkt artikel!!!
  Du har så väldigt rätt i det du skriver! Tyvärr verkar det som denna helt skruvade politiska korrekthet
  har gått så långt att människor idag inte vågar säga ifrån eller agera när de ser eller på annat sätt blir medvetna om brott begångna av invandrare.
  Hur tror dessa människor att de skulle behandlas om de reste till Saudi Arabien och bröt mot de sedvänjor och normer och lagar som råder där?
  Inte så speciellt humant i jämförelse med hur vi behandlar lagöverträdare här i Sverige.
  Vill vi ha det på samma sätt här i Sverige?
  Jaså inte?! Ja, då är det nog bäst att vi som är medvetna om det som sker börjar bilda opinion
  för att ALLA skall behandlas lika inför lagen!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *