Vi ska inte särbehandla antastare bara för att de är invandrare eller flyktingar

publicerad 8 augusti 2016
- av NewsVoice

Smålands Tidningen om sexuella ofredanden festival 2016

DEBATT. Nyligen blev en 13-årig flicka omringad och antastad av en grupp unga män (ej svenska) i Nässjö, mitt på dagen och med folk runt omkring. Ingen ingrep.

Rättssamhället i Sverige har förändrats. Detta beror på våra politiker. Domare och poliser dvs rättsväsendet ”jobbar med bakbundna händer” dvs de ska vara så försiktiga som möjligt. Ingen vill bli kallad rasist.

Flera artiklar efter har ropat på civilkurage, varför ingriper inte vuxna osv. (Flera artiklar i Smålands-tidningen 3-6 augusti 2016).

Vi har på sätt och vis fostrats till att inte ingripa. I dag tas i princip större hänsyn till den som begått ett brott, än till brottsoffret eller den som ingriper. Speciellt om den som begått brottet har invandrarbakgrund. Risken är för stor att kallas rasist. Dessutom får ej mer våld än nöden kräver användas. Hur bedömer man det i stundens hetta?

Vi vet att brott som anmäls oftast lämnas utan åtgärd eller får en mycket liten påföljd.

Vi vet att brott som går till domstol ofta får en liten påföljd. (Kanske håller en förändring på att ske. Jag tänker på domen av lagledaren som ofredat flickor i Gothia cup).

Vi vet att den som begått ett brott hotar med hämd eller att hämnas. Därför undviker de flesta att ingripa. Uppbackningen av samhället är nästan obefintligt.

Vi har i dag lagar som ger möjlighet att ge hårdare straff alternativt utvisning, men de tillämpas inte fullt ut.


Vi har fått ett samhälle som sakta förändras. Vi som är lite äldre känner inte igen oss.


I dag går ogärna kvinnor ut ensamma efter att det börjat skymma. Detta gäller även i små samhällen. Vi uppmanas att fortsätta leva som vanligt, men vem vill utsätta sig för onödiga risker, när vi vet att rättssamhället redan har havererat.

Vi vet att en helt annan kvinnosyn har kommit med flyktingströmmarna.

Om t ex ofredande eller våldtäkt leder till utvisning skulle beteendet kraftigt minska. Ingen vill bli utvisad och det behövs förmodligen inte många domslut för att förändra beteendet.


Vi ska inte särbehandla invandrare eller flyktingar, men borde kräva att svensk lag skall följas utan förbehåll.


Jag läste för en tid sedan att en man med invandrarbakgrund fick ett milt straff efter en våldtäkt. Domaren ansåg att han f.ö. hade anpassat sig bra till samhället. Jag har inte granskat källan men jag hoppas innerligt att detta inte är sant. Om det är sant – vad ger vi för signaler?

Det är hög tid att politiker och berörda myndigheter agerar innan det gått för långt på flera platser än de med no go zoner. I nuläget har det tom hänt att inte ens polisen fått ingripa vid t ex bilbränder. Vad ger det för signaler?

Vi har i dag en lika stor utflyttning från Sverige som under nödåren. Det är dags att ställa sig frågan varför? Människor i stort antal flyttar inte ifrån något som är bra.

Text: Margareta Wikström

Relaterat

Smålands Tidningen (7 aug 2016): Så ska ofredanden hindras på stadsfesten

Smålands Tidningen (3 aug 2016): Pappan: Varför reagerade ingen?

Smålands Tidningen (3 aug 2016): Polisen om ofredandena