Ann-Sofie Dahl: Svenskarna tycker likadant, hänger inte med i debatterna och är tråkiga

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra eller annonsera.
publicerad 23 december 2016
- NewsVoice redaktion
Ann Sofie Dahl pressfoto

Ann-Sofie Dahl tycker till om svenskarnaI GP skriver ”månadens akademiker” Ann-Sofie Dahl om hur danskarna ser på svenskarna. Hon konstaterar: ”Alla tycker likadant, till dess att ett påbud utgår någonstans ovanifrån…”. Det här gör att svenskarna blir intellektuellt ”handikappade” i debatter, menar hon. 

Dahl fortsätter beskrivningen av svenskarna med att förklara att svenskarna sedan tycker likadant till dess att nya direktiv utgår och då vänder ”alla” gemensamt på klacken en gång till. Att våga ha en egen åsikt i Sverige kräver is i magen och nerver av stål.

”De som inte riktigt ser poängen med att marschera i takt åt ett och samma håll, som tycker att en av det demokratiska samhällets självklara grundpelare är inte bara rätten utan även förmågan att tänka självständigt, och att uttrycka det – ja, för dem gäller det att ha is i magen och nerver av stål.”

Danskarna inte ”radiostyrda” som svenskarna

Ann-Sofie Dahl skriver att det nästan är tvärtom i Danmark. Där är det faktiskt tillåtet att ha egna åsikter och hon dömer ut svenskarnas förmåga att klara av att hänga med i debatter och vi uppfattas som tråkiga.

”Danskarna ser med förundran på den svenska rädslan för att avvika från den normerade åsiktsfållan. Totalitärt, kallar de emellanåt Sverige. Det är såklart att ta i – som danskar så gärna gör – men en lillebitte poäng har de kanske, trots allt.

Dessutom visar de riktigheten i det gamla talesättet om att övning ger färdighet. Vid de svensk-danska tv-debatterna förra hösten var det knappast de svenska deltagarna som excellerade i debatteknik; däremot i långrandighet, moraliserande och poänglöshet.

De danska deltagarna såg smått förundrade – och uppgivna – ut där i tv-studion, medan svenskarna malde på utan att hänga med i det höga danska debattempot.”

Det går inte att kommentera denna artikel på GP, men NewsVoice har som vanligt debatten öppen här nedan.

Läs hela Ann-Sofie Dahls artikel på GP.se

Sammanställning: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: svenskarna
  • ”Men så kan det väl ändå inte vara!” är alltför ofta det svar jag får, när jag berättar om faktiska besked jag fått eller kunnat läsa om i aktuella dokument!

    ”Tro inte att Du är något mer än någon annan” tycks ha styrt merparten av svenskarna alltsedan barnsben!

    Ovan beskrivna attityder formar nog många till att i slutändan inte t ex våga hävda att exempelvis Försäkringskassans Generaldirektör faktiskt har fel, när denne klart bryter mot EU-domstolens domar gällande t ex medborgarnas rättigheter till vård inom EU/EES-området!

    – Resultatet blir troligen att några fler möten med ”Potentaten” inte längre blir aktuella!

    Den som faktiskt vågar försöka framföra verklig kritik i svensk mediedebatt tycks sällan kunna räkna med att få sina synpunkter accepterade till publicering! Motiveringarna – om sådana ens förekommer – blir att skylla på något, som egentligen inte har med aktuell debatt att göra!

    – Varefter ”Svensson” som regel ger upp sina försök att påtala klara felaktigheter – ens om klara brott skett mot Sveriges lagstiftning!

    Kritik av systemfel eller brott mot gällande lagstiftning framförd till JO eller JK läggs kanske ner av aktuell myndighet under tystnad – trots att klara brott skett mot gällande lag gällande t ex JÄV i domstolsprocesser!

    – Hur kan man som medborgare då fortsättningsvis kunna lita på samhällets representanter?

    Frågan måste därför ställas – om Sverige då längre kan betraktas som ett ”rättssamhälle”?

  • Ulf Peder Olrog’s Filosofisk Dixieland:
    ”Du ska göra som Svenssons gör
    och inte skilja dig från mängden
    Du ska tro det som Svenssons tror
    om du ska tro nå’t alls.
    För att jämt vara den som stör
    kan inte löna sig i längden
    du ska göra som Svenssons gör
    om du gör nå’t alls
    Stick inte upp stick hellre ner
    stick offside för det lönar sig mer”
    https://www.musixmatch.com/es/letras/Alice-Babs/Filosofisk-Dixieland
    Svenskar är kanske såna sen gammalt. Men det är av intresse att just ett sånt kollektivistiskt sätt att tänka rekommenderades av socialisten John Dewey som var tongivande i utformningen av Usas skolsystem. Han uppmanade sina åhörare att inte tänka tankar annat än om de kunde omfattas av kollektivet. Han var oligarkins agent och målet var NWO. Sveriges skolsystem är sen länge påverkat av den amerikanska förebilden. Men som sagt svenskarna var väl såna långt före socialismen??

  • Birgitta, det verkar som om vi folket vaktar på folket. Vi vaktar oss själva och på varandra.

    Motto: Passa in eller passa dig.

    Det måste vara en våt dröm för Nordkorea eller Kina och definitivt för svenska Staten. Staten kan luta sig tillbaka och låta folket göra vaktjobbet. Hur kunde Vi bli så här? Vi måste finna ett tydligt svar på den frågan.

    När jag 2006 hade tillfället att besöka den svenska ambassaden i Berlin sa den svenske ambassadören att när man diskuterar sakfrågor i Tyskland så stannar man vid sakfrågan, men i Sverige angriper man person. Jag har fått samma uppfattning av att diskutera med personer från flera länder. Din observation får alltså fullt stöd från flera utomsvenska håll.

  • När jag kom till Sverige i mitten av 70 talet chockerades jag av konformiteten i det svenska samhället och framförallt hur man förklarade alla som hade enavvikande åsikt som ”persona non grata”.

    Ett av de största hinder till en äkta demokratisk anda är att man kan inte skilja mellan sakdiskussion och personangrepp. I andra länder kan man diskutera livligt och har olika åsikter men vara vänner ändå, detta förefaller inte fungera i Sverige. Nu efter ytterligare några år och flera uppehåll i andra länder blir skillnader ännu tydligare, så jag ger Ann – Sofie Dahl fullständig rätt.

    Ingen av våra skandinaviska grannar har samma attitude. Var åsiktsförföljelsen så effektiv i Sverige på 60-70 talet att ingen numera vågar har en egen åsikt, i alla fall inte i det offentliga rummet, då jag har mött många svenskar som har en privat åsikt som avviker från den ”politisk korrekta”, men aldrig skulle stå upp och yttra detta i ett större sammanhang.

    Vad är man rädd för?

  • Tråkigt nog kan jag bara hålla med (dvs ’tycka likadant’ 😉 ) som Ann-Sofie Dahl.

    Många svenskar verkar ha otroligt svårt att debattera utan att spåra ur. Detta märks speciellt tydligt på olika bloggar och ännu värre är det på Facebook! Ofta kan man inte ens hålla sig till ämnet och många diskussioner spårar helt ur. Bristen på respekt och acceptans av andras åsikter är tyvärr mer regel än undantag.
    Nyligen tyckte t.ex. en av mina fb-bekanta att vi inte skulle fortsätta diskussionen ..då våra åsikter inte stämde överens ..suck. För min del är det helt ok att ha olika åsikt och ändå vara vänner.
    Min Walesiske man och jag kan ha olika uppfattning i mångt och mycket – från världspolitik till tycke och smak i vardagslivet. Det är ok, vi kommer helt enkelt överens om att vi inte är överens.

    Men ja, jag erkänner (villigt) att det tog mig nog en femton år (minst!) att göra mig av med mitt ’svenska pekfinger’!!

  • Bush/Clinton/Rockefeller kabalen förlorade greppet om Vita Huset när Trump sensationellt vann presidentvalet. Den amerikanske profeten Kim Clement, som dog för några veckor sedan, profeterade för 4 år sedan att Trump skulle bli nästa president efter Obama . Det har hänt mycket bakom kulisserna det senaste året – sådant som kabalstyrda media aldrig skriver om. Kabalen har nu gått med på begränsad disclosure på alla sina hemligheter. De vill inte ha fullständig disclosure utan deras plan är att ge oss små små portioner varje år så att vi kan vänja oss vid de otroliga sanningarna som undanhållits oss i över 70 år, Disclosure planen är på 100 år och sträcker sig alltså fram till 2116. Angela Merkel vill absolut inte ha Disclosure på någonting och flera länder ligger på samma linje. Fler och fler visselbåsare träder nu fram och skvallrar om sina upplevelser i det hemliga rymdprogrammet. Den amerikanske journalisten och författaren David Wilcock har intervjuat bl.a. Corey Goode som påstår att han tjänstgjort på Mars i 20 år.
    En annan visselbåsare som dök upp för något år sedan heter Randy Kramer och även han tjänstgjorde på Mars i 20 år som supersoldat. Den senaste visselblåsaren heter Tony Rodrigues som nyligen intevjuats av Michael Salla. Rodrigues påstår att han var slavarbetare på Mars och Ceres i många år. Det finns andra visselblåsare som varit kända en längre tid. De heter Michael Relfe och Henry Deacon. De har också jobbat på Mars i 20 år.

  • Verkar sant. Även om man går långt tillbaka kanske men nog har det blivit värre i närtid. Och tänk om det senaste årtiondets extrema förhållanden inom västmedia delvis är ett trick för att folk skall gilla republikanerna och liknande politiker. Dom som tidigare var till synes hopplöst impopulära. Dvs i äldre bemärkelse amerikanisera oss. Så att när vi tror att vi vänt oss MOT något i själva verket manipulerats TILL något. Det är ju en rätt tacksam roll att säga precis som det är vilket är allt Trump behöver göra medan de likriktade hjälper till att skapa kontrast. Ser vi en rent amerikansk intern maktstrid eller är Trumps roll liksom de övriga globaliserarnas att undergräva våra kopplingar till det som tidigare var våra ideologiska och kulturella rötter? Populärisera Usa, impopulärisera vår värld göra oss lättare att modellera om efter oligarkins behov.
    Om och när vi kastat av oss det utifrån påtvingade vansinnet bör vi inte låta oss lura in i en ny osjälvständighet. Har vi bevittnat en sorts dialektisk tvåstegsprocess, en chockterapi?

  • Lämna ett svar