Joe Biden varnar för kollaps av “world order” i avskedstal

publicerad 18 januari 2017
- av NewsVoice

TIME rapporterar att den amerikanska vicepresidenten Joe Biden idag inför världens ledare varnade för kollaps av den liberala världsordningen under sitt avskedstal. Ryssarna får skulden, trots att det är USA som startat krig i ett antal länder i Mellanöstern och Afrika.

Text: NewsVoice, uppd. kl 21:20, 18 jan 2017

Joe Biden höll talet under World Economic Forum i Davos, Schweiz. Han uppmanade ledarna i Europa och Amerika att beskydda demokratierna inför en hotbild som inkluderar Ryssland där Putin har "en annan vision av framtiden" som innebär att Putin kan rulla tillbaka framsteg som gjorts flera decennier.

Vilka framstegen är och vilken vision som Biden anser att Putin har redovisades inte, men han sa ordagrant:

“Russia is working with every tool available to them to whittle away at the edges of the European project, test for fault lines among Western nations, and return to a politics defined by spheres of influence,” sa Biden.

Joe Biden sa även att "the top 1% are not paying their fair share", vilket skapat social instabilitet. Vi måste öppna vår generositet, menar Biden.

Text: NewsVoice