Tunnelbanan jämförs i New York, Moskva och Stockholm

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 november 2017
- NewsVoice redaktion
New Yorks tunnelbana - Foto: Adam E. Moreira, Wikimedia Commons

KULTURHUMOR. Olikheterna är slående i detta selekterade bildval från New Yorks, Stockholms och Moskvas tunnelbanor. Fotona är inte 100% representativa, men budskapet tydligt. En tunnelbana befinner sig i ett “painted rust-förfall”, den andra i ett moraliskt förfall anser vissa och den tredje tunnelbanan i bildserien visar kulturrikedom. Bedöm själv. 

New Yorks tunnelbana förfaller

New Yorks förfallande tunnelbanesystem är totalt oacceptabelt, anser stadens guvernör. 

“Guvernörens uttalande kommer bara några dagar efter att tunnelbanan spårat ut i Harlem, men det vara en av flera incidenter som visar problemen som kommunikationssystemet har. Tidigare i denna månad fastnade ett F-tåg i en tunnel, vilket lämnade fullsatta vagnar utan luftkonditionering och vissa utan ljus. Förseningar i tunnelbanesystemet har ökat de senaste åren.” – Newsweek, 29 juni 2017

New Yorks tunnelbana - Foto: Adam E. Moreira, Wikimedia Commons
New Yorks tunnelbana – Foto: Adam E. Moreira, Wikimedia Commons

Moskvas tunnelbana – en rik kulturyttring

Moskvas tunnelbana har blivit ett nationellt arv som ryssarna kan känna sig stolta över. Tunnelbanans stationer som liknar balsalar attraherar 1000-tals turister varje år som med egna ögon vill se tunnelbanans rika dekorationer och interiörer. Det skriver Kremlin Tour på sin hemsida.

Moskvas tunnelbana - Foto: Kremlintour.com
Moskvas tunnelbana – Foto: Kremlintour.com

Stockholms tunnelbana – städad men bisarr

Russia Today (RT) skrockar idag om konsten i Stockholms tunnelbana. Detta exempel tycks visa två individer i utvikta danspositioner med blodiga skrev. Det är lite oklart om det är två kvinnor med mensblod mellan benen eller om det kan vara två feminina män med blod i rumpan.

Stockholms tunnelbana - Foto: RT
Stockholms tunnelbana – Foto: RT

“One Twitter user said that it’s “not enough to just get periods, now you have to stare at them in the subway,” while another complained that the posters forced them to explain periods to their alarmed four-year old” – “Feminist menstruation art provokes tension in Stockholm metro”, RT

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: tunnelbana