Tunnelbanan jämförs i New York, Moskva och Stockholm

  7
  2432

  KULTURHUMOR. Olikheterna är slående i detta selekterade bildval från New Yorks, Stockholms och Moskvas tunnelbanor. Fotona är inte 100% representativa, men budskapet tydligt. En tunnelbana befinner sig i ett “painted rust-förfall”, den andra i ett moraliskt förfall anser vissa och den tredje tunnelbanan i bildserien visar kulturrikedom. Bedöm själv. 

  New Yorks tunnelbana förfaller

  New Yorks förfallande tunnelbanesystem är totalt oacceptabelt, anser stadens guvernör. 

  “Guvernörens uttalande kommer bara några dagar efter att tunnelbanan spårat ut i Harlem, men det vara en av flera incidenter som visar problemen som kommunikationssystemet har. Tidigare i denna månad fastnade ett F-tåg i en tunnel, vilket lämnade fullsatta vagnar utan luftkonditionering och vissa utan ljus. Förseningar i tunnelbanesystemet har ökat de senaste åren.” – Newsweek, 29 juni 2017

  New Yorks tunnelbana - Foto: Adam E. Moreira, Wikimedia Commons
  New Yorks tunnelbana – Foto: Adam E. Moreira, Wikimedia Commons

  Moskvas tunnelbana – en rik kulturyttring

  Moskvas tunnelbana har blivit ett nationellt arv som ryssarna kan känna sig stolta över. Tunnelbanans stationer som liknar balsalar attraherar 1000-tals turister varje år som med egna ögon vill se tunnelbanans rika dekorationer och interiörer. Det skriver Kremlin Tour på sin hemsida.

  Moskvas tunnelbana - Foto: Kremlintour.com
  Moskvas tunnelbana – Foto: Kremlintour.com

  Stockholms tunnelbana – städad men bisarr

  Russia Today (RT) skrockar idag om konsten i Stockholms tunnelbana. Detta exempel tycks visa två individer i utvikta danspositioner med blodiga skrev. Det är lite oklart om det är två kvinnor med mensblod mellan benen eller om det kan vara två feminina män med blod i rumpan.

  Stockholms tunnelbana - Foto: RT
  Stockholms tunnelbana – Foto: RT

  “One Twitter user said that it’s “not enough to just get periods, now you have to stare at them in the subway,” while another complained that the posters forced them to explain periods to their alarmed four-year old” – “Feminist menstruation art provokes tension in Stockholm metro”, RT

  Text: NewsVoice


  Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
  Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  Prenumerera
  Notify of
  guest
  7 Kommentarer
  Nyast
  Äldst Mest röstad
  Inline Feedbacks
  Se alla kommentarer
  Åke i Sörmland
  Åke i Sörmland
  Gäst
  19 december 2017 kl 22:47

  Man kan härleda en nations emotionella status med att betrakta estetiken. Se emotionella skalor. Tilldragande företeelse med skönhet är ett högt intresserat tillstånd, slarvigt men förhållande vis rent är uttråkning, bombade ruiner är på nivå ilska och ruffigt och skitigt är apati.
  Symbolism är ett robotliknande tillstånd som endast kan härledas till ett inverterat själsligt tillstånd (Pavlovs hundar) och där man återfinner symboler och mumbojumbo-kommunikation och svårartade sexuella tokerier (T).

  Birgit Sjölander
  Birgit Sjölander
  Gäst
  3 november 2017 kl 21:16

  Ryssland har bakom sig, vad västvärlden tycks ha framför sig. Kanske om 90 år har många insett att det var inte så klok att inte stämma Olle i grinden. Det ligger kanske i människan natur att den blir lat, flat och ignorant när den tycks har det bra. Uppvaknandet sker tydligen först, när allt man har har gått förlorat.

  Öystein Rönne
  Öystein Rönne
  Gäst
  3 november 2017 kl 18:38

  Patrique Ståhl Dordevic: Menar du att Ryssland är ett mönstersamhälle?

  Patrique Ståhl Dordevic
  Patrique Ståhl Dordevic
  Gäst
  3 november 2017 kl 15:04

  Det är inte bara Ryssarnas tunnelbanor som är kulturellt överlägsna. Allting som har med kultur att göra (dvs vetenskap, politik, estetik, religion, rättssystem etc) är Ryssarna bättre på, än alla andra tillsammans.

  Kjell Holmsten
  Kjell Holmsten
  Gäst
  3 november 2017 kl 13:33

  Västvärlden har mycket vi har att skämmas för. Kultur, Feminism, Religion, Politik, utbildning eller inbillning som jag brukar kalla det för, ja jag orkar inte räkna upp allt. Ryssland………..Jösses. Måste man emigrera när tanten går i pension så blir det Ryssland självklart. (Om man är välkommen?)

  stanb
  stanb
  Gäst
  3 november 2017 kl 13:05

  Dom som tillät den stockholmska konsten borde avsättas. Säkerligen ett symptom på att ingen vågade påpeka att kejsaren var naken. Som med alltför mycket i övriga Sverige MAO.
  Annars kommer jag ihåg de nya stationerna på Akallalinjen är imponerande.
  New York verkar varna om vart petrodollaren är på väg.
  Borde ta en tur till Moskva. Fler bilder: https://www.google.ie/search?q=moscow+subway&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiT2ImgoaLXAhUKDcAKHd5eBk0Q_AUICigB&biw=1097&bih=537

  Hasse
  Hasse
  Gäst
  3 november 2017 kl 12:41

  Bara Ryssland som har en tunnelbana med klass som folk inte behöver skämmas för med andra ord.