Silphium en unik medicinalväxt som förmodligen försvunnit

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 december 2017
- Torbjörn Sassersson
Arkeologisk plats i Cyrene, Libyen - Foto: Wikimedia Commons
Arkeologisk plats i Cyrene, Libyen - Foto: Wikimedia Commons
Arkeologisk plats i Cyrene, Libyen – Foto: Wikimedia Commons

Silphium eller silfion var en unik medicinalväxt som förmodligen enbart existerade i samma region som den nordafrikanska staden Kyrene i Libyen. Silphium var under en period stadens viktigaste exportvara och så betydelsefull för regionens ekonomi att växten avbildades på mynten. Kejsaren Julius Caesar ska ha gömt undan silphium i regeringens skattkammare.

Silphium avbildat på ett mynt från 435-375 fKr – Foto: Osama Shukir Muhammed Amin, Ancient.eu, Creative Commons
Silphium avbildat på ett mynt från 435-375 fKr – Foto: Osama Shukir Muhammed Amin, Ancient.eu, Creative Commons

Silphium användes under antiken som krydda, afrodisiakum och medicin. Produkten som utvanns ur växten var främst en mjölksaft som torkades till en harts som kallades laserpicium vilken användes som medicin. Fröna skördades och användes som krydda. Växten var så värdefull att den gjorde Kyrene till en av de rikaste städerna i hela Afrika.

Legenden säger att silphium upptäcktes efter att ett svart regn svept längs Libyens östkust för mer än 2500 år sedan. Nedfallet av det svarta regnet ska ha gynnat växtens utbredning på Libyens fruktbara sluttningar. Detta var under perioden då Cyrenaica hade rika vattenkällor och prunkande grönska. Än idag är denna östra region i Libyen rik på nederbörd, skriver Zaria Gorvett för BBC.

Läs hela artikeln i TV Helse

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Silphium