Ansedda British Medical Journal (BMJ) publicerade 2017 en studie om att cancer kan behandlas med gurkmeja. Studien fick ingen mediauppmärksamhet, men i början på 2018 skriver flera brittiska medier om en kvinna som mycket framgångsrikt behandlat sin cancer med en koncentrerad form av gurkmeja.
Text: Torbjörn Sassersson | Artikeln har även publicerats i TV Hälsa
Att erkända medicinska tidskrifter omnämner alternativa metoder eller örter som effektiva mot cancer har i regel varit otänkbart, men världens största medicinska bibliotek PubMed har hela tiden varit fyllt av referenser till dessa studier så det finns ett vetenskapligt underlag. Under åren har resultaten av dessa studier tillämpats av cancerpatienter med goda resultat.
FAKTA: Kurkumin [curcurmin] är den viktigaste curcuminoiden i gurkmeja, de andra två är desmetoxicurcumin och bis-desmetioxicurcumin. Curcuminoiderna är polyfenoler och är källan till gurkmejans gula färg.
Studien i BMJ ”Long-term stabilisation of myeloma with curcumin” avhandlar myelom (cancer i benmärgen) och där beskrivs ett fall med Dieneke Ferguson som hade denna cancerform. Hon fick cancern under kontroll med curcurmin. Forskare och läkare ville inte använda ordet “bota”, men det beror på en forskningspolitisk inställning om att cancer “inte kan botas”.
Enligt artikeln i BMJ:
”…Vi beskriver en myelom-patient som startade ett dagligt kosttillskott av curcumin när hon närmade sig sitt tredje återfall. I avsaknad av ytterligare antimyelombehandling har patienten jämnat ut [plateaued] och har varit stabil under de senaste 5 åren med god livskvalitet.”
British Medical Journal (BMJ) sammanfattar studiens fynd: Long-term stabilisation of myeloma with curcumin:
“Summary: Myeloma is a haematological malignancy which typically follows a relapsing-remitting course.
While treatment can control the myeloma and improve quality of life for given periods of time, remissions generally become progressively shorter with subsequent relapses, and patients ultimately enter a final refractory phase.
To help control symptoms and enhance quality of life, some patients use complementary therapies as an adjunct to their conventional therapy. Here, we describe a myeloma patient who started a daily dietary supplement of curcumin when approaching her third relapse.
In the absence of further antimyeloma treatment, the patient plateaued and has remained stable for the last 5 years with good quality of life.”
Professor i hematologi Jamie Cavenagh är en av rapportens författare.
En tolkning av rapporten är att patienten eliminerat alla tecken på cancer enbart genom att inta gurkmeja.
“Tre gånger tidigare fick hon konventionell behandling (chemo) och fyra stamcellsoperationer utan bot. När hon tog curcumin eliminerades alla spår av cancer och hon har varit stabil de senaste fem åren. Det är väl det närmaste man kan komma att anses vara botad”, skriver Vitala Nyheter som är ett nyhetsbrev kopplat till en sajt som säljer vitaminer och kosttillskott, bla gurkmeja.
Fallet fick mediauppmärksamhet och Daily Mail skriver:
“En kvinna som kämpat mot benmärgscancer i åratal utan framgång hejdade slutligen sjukdomen med gurkmeja. Dieneke Ferguson lever nu ett normalt liv efter att ha slutat med svåra behandlingar som misslyckades med att stoppa den.” – Översättning av Vitala Nyheter
Enligt Daily Mail säger läkarna säger att kvinnans fall är det första dokumenterade fallet där en patient har återhämtat sig genom att använda enbart gurkmeja efter att ha hon avslutat konventionell kemoterapi.
“The cancer, which has an average survival of just over five years, was causing increasing back pain and she had already had a second relapse.But it stabilised after Mrs Ferguson, from north London, came across the remedy on the internet in 2011 and decided to try it as a last resort.” – Daily Mail
Dieneke Ferguson fick av kemoterapin genomlida svåra biverkningar. Hon tappade allt hår, led av intensiv smärta, förlorade muskelmassa, fick kronisk utmattning och en ”kemo-hjärna”.
“Begreppet ”kemohjärna” (chemo brain) betecknar de kognitiva och psykiska symtom som man funnit hos vissa patienter som fått cellgiftsbehandling. Dit hör sämre språklig förmåga, minnesproblem, orkeslöshet, försämrad motorik samt en känsla av att vara mentalt avtrubbad. Hos äldre patienter kan detta samverka med och förstärka bilden av åldersrelaterade förändringar.” – Forskning och Framsteg
Den 67-åriga kvinnan hade i tre omgångar fått kemoterapibehandling och dessutom fyra stamcellstransplantationer. Hon blev inte bättre utan valde att på egen risk satsa på 8 gram curcumin om dagen.
Hälsoprofiler inte rädda för att nämna nyttan med gurkmeja
Professor Göran Sjöberg skriver i en krönika på en blogg som drivs av dr Annika Dahlqvist om de omständigheter som råder för läkare som vill pröva behandlingsformer som kan rädda liv:
“Gurkmeja kan tas som ett typiskt exempel på något som kan ha dramatiska hälsoförbättrande egenskaper trots att det bara är frågan om en krydda. Ingen har dött av gurkmeja!
Vi kan också notera den närmast hysteriska inställningen hos det medicinska etablissemanget mot läkare som trotsar det etablerade kvacksalveriet genom att ifrågasätta de dogmer som de är satta att förvalta med sin läkarlegitimation.
Tänk om en läkare skulle ordinera gurkmeja som läkemedel eller för den delen kolloidalt silver mot cancer. Min gissning är att legitimation skulle ryka inom ett år och att han därmed också garanterat skulle påbörja en infernalisk resa.” – “Om vetenskap, medicin och alternativmedicin”, Annikadahlqvist.com
Författaren och samhällsdebattören Lars Bern som tidigare var ledamot i Kungliga Vetenskapsakademiens miljökommitté, vice ordförande i Cancerfonden och ordförande i Det Naturliga Stegets Miljöinstitut är en daglig användare av gurkmeja. Han skriver i en kommentar efter artikeln: “Big Pharmas strypgrepp på svensk sjukvård hårdnar” hur han börjar sin dag:
“Jag börjar dagen med en frukost bestående av yoghurt med en rågad tesked ingefärspulver, en rågad matsked blåbär och ett glas bladad rödbets – och citronjuice.
Efter det blandar jag i en stor kopp en rågad matsked ekologiskt kokosfett med en matsked gurkmejapulver, 1/3 tesked malen svartpeppar, 1/3 Ceylonkanel och 5 g MSM.
På detta häller jag kaffe med 40%-ig grädde. Denna kopp dricker jag till en omelett på tre ekologiska ägg och lite 40%-ig ekologisk grädde kryddat med cayennepeppar.”
Vinden vänder för gurkmeja efter försök att karaktärsavrätta läkare
I april 2006 publicerade Aftonbladet en text från TT som citerar professor Dan Larhammar som gjort sig välkänd i Sverige som en uttalad kämpe mot all så kallad alternativmedicin. Artikeln handlar om dr Erik Enby som redan då använde gurkmeja för att behandla cancer. Enbys namn nämns inte, men artikeln är en annonsering om ett kommande inslag på TV3 Insider, i vilket Enby filmades med dold kamera. Inslaget hängde ut Enby som en läkare som lurades sin patienter.
Två terminala cancerpatienter sökte sig själva till Enby för att få råd. Båda avled och inslaget baserades helt på dessa två fall av redan döende cancerpatienter. TV3 Insider tog inte upp de cancerfall där patienter tackat Enby för att de ansåg att de överlevt cancer och blivit friska med hjälp av Enbys ordination. Nio patienter gick ut med sina berättelser till fördel för Enby efter TV-inslaget, men de fick ingen mediauppmärksamhet.
TT-texten i Aftonbladet berättar att läkaren (Enby) sagt att svampar finns i alla kroppsvätskor och att denne rekommenderat blåbärsextrakt, pepparrot, gurkmeja och nässlor och att alla dessa växter är mögelhämmande. Enby uppger att behandlingen med dessa örter kan vara framgångsrik mot cancer.
Dan Larhammar som är professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala Universitet, nyvald ordförande i Kungliga Vetenskapsakademien, ledamot i skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning samt ägare i konsultbolaget Larhammar Consulting AB (som arbetar för läkemedelsindustrin) fick sista ordet i artikeln: “Läkare säljer örter till cancersjuka”. Han dömde helt ut Enbys metoder:
“Hans verksamhet borde stoppas omedelbart så att inte fler patienter kommer till skada”.
NewsVoice tog upp gurkmeja och svartaronia i en artikel från 2013 och citerar där från en rapport publicerad på Länsstyrelsen i Västra Götalands hemsida. Rapporten: ”Ekologisk odling av aronia och slånaronia” [källa nr 1 alternativt nr 2] skriven av Kirsten Jensen uppger att:
”Försök har visat att slånaronia hämmar utvecklingen av cancerceller i tjocktarmen mer än andra antocyanrika bär och dessutom kan förebygga magsår, leverskador och inflammation i ögonen. Traditionellt har aronia använts mot urinvägsinfektioner och som allmänt antiseptisk medel.”
Artikeln i NewsVoice beskriver att en studie som publicerats i ”The Journal Oncology Reports” visar att effekten av de bägge växterna aronia och gurkmeja tillsammans, på hjärncancerformen glioblastoma (U373), som är en av de dödligaste hjärncancerformerna, har en större helande effekt, ”a two-punch defense against brain cancer”.
Dan Larhammar reagerade på artikeln i ett mail till redaktionen den 17 januari 2013:
“Det är djupt oetiskt dig att sprida felaktig information om en så allvarlig sjukdom som cancer. En cancersjuk patient har redan hört av sig till mig och frågat om det finns något stöd för dina påståenden.
Det samlade evidensläget för både aronia och gurkmeja är osäkert och det behövs förstås kliniska studier för att man ska kunna dra säkra slutsatser om effekt, och i så fall vilka tumörformer som kan begränsas.”
NewsVoice erbjöd Larhammar att få en artikel publicerad där han fick fritt fram att kritisera och ge sin syn på sakfrågan. Han avböjde med orden:
“Jag vill inte skriva på din pseudovetenskapliga webbsida. Du bör själv ta bort den felaktiga texten och lägga in en korrigering. Dina felaktiga påståenden har redan spritts bland cancersjuka så troligen kommer fler att gå in på din webbsida – då är det viktigt att de får en förklaring till att påståendena är borttagna.”
Artikeln om aronia och gurkmeja ligger kvar än idag – utan att ha ändrats och den kan av skeptiker idag läsas i ett nytt ljus eftersom erfarenheter och kunskaper i samhället ökar om hur cancer kan behandlas på ett säkrare och effektivare sätt än med kemoterapi.
Eftersom den vetenskapliga utvecklingen är en pågående process och allt eftersom beprövad erfarenhet ger oss ny feedback på vilken medicin som fungerar, kan debatten förändras och bli mindre polär. I slutänden vill alla parter: skeptiker, seriösa läkemedelsproducenter, cancersjuka, läkare och anhöriga veta vilka metoder som fungerar.
Text: Torbjörn Sassersson
Referenser och relaterat
- Daily Mail: Woman, 67, who battled blood cancer for five years ‘recovers after treating it with turmeric’ in the first recorded case of its kind
- International Business Times: Woman beats cancer using TURMERIC after stopping all treatment
- Sunday Times: Turmeric stopped my blood cancer, says myeloma patient Dieneke Ferguson
- The Sun: Cancer patient, 67, ‘beats the disease with the help of TURMERIC’ after five years of chemo failed
- Sunday Express: OAP ‘stops’ incurable blood cancer with wonder spice turmeric
- BMJ: Long-term stabilisation of myeloma with curcumin
- Natural News: Stage-3 myeloma cancer completely eliminated with a turmeric supplement – British Medical Journal
- Turmeric News: Science journal confirms eating turmeric cured myeloma cancer in 57-year-old woman
- NewsVoice: Hallå alla hälskostbutiker – Svartaronia och gurkmeja botar cancer enligt forskning
- Sydsvenskan: Juicebar: ”Gurkmeja kan bota cancer, jag vet det, jag har bevis”
En annan anknytnig till cancer är socker som var ytterst dyrbart och sällsynt intill början av 1600-talet, då Afrikanska slavar tog till bruk som första aktiva processmatsarbetare i Karibien och exporten till Europa tog fart. Redan på 1650 talet började rapporter om den tidigare kända men ytterst sällsynta och fruktade ”kräftan” bli vanligare. Alltså ofta yngre människor drabbades, något ovanligt vilket spreds snabbt. Socker består till ca 50% av fruktos, vilket friska människor enkelt omvandlar till glukos i levern, i måttliga doser. Andra celler kan ej ta upp fruktos, utom cancerceller. Att flera andra ”ingredienser” är nödvändiga för cancer är mycket troligt. De som först drabbades på 1600-talet var sotare, som ju exponerades för alla slags rester, vilket drev teorin till att det var orsakat av miljögifter. Men man sotade även innan sockret blev billigt. I slutet på förra seklet kom genteorin som, trots att den direkt kan motbevisas genom att urvalet ej har ändrats under samma tid som cancern ökat kraftigt. Endast miljö och vanor, inkl. matvanor har ändrats samtidigt. Fruktoskonsumtionen/person har mångdubblats även sedan 1900, då cancern fortfarande var ovanlig jmf. med idag. När fruktos omvandlas i levern bildas aldehyder som en välutrustad lever inte har mycket problem med, förrän antioxidanterna tar slut. Både fruktos och etanol bildar dessa gifter. I levern kan de alltså vanligen tas om hand, länge. Men troligen bildas samma aldehyder i cancer celler när fruktosen sönderdelas, vilka i så fall kan skada både cancer och närliggande celler, med leverns inbyggda antioxidantlager på långt avstånd. Så om allt socker, inklusive processmat och bakverk med socker som är det vanliga, ersätts med riktig mat och kanske även gurkmeja kanske det räcker för att kväva många cancertyper! Är cancer en metabol sjukdom? Nu ser jag det så, fast jag blev ju orolig när min annars kärnfriska mamma plötsligt blev sjuk och gick bort på mindre än ett år vid bara 63.
En annan anknytnig till cancer är socker som var ytterst dyrbart och sällsynt intill början av 1600-talet, då Afrikanska slavar tog till bruk som första aktiva processmatsarbetare i Karibien och exporten till Europa tog fart. Redan på 1650 talet började rapporter om den tidigare kända men ytterst sällsynta och fruktade ”kräftan” bli vanligare. Alltså ofta yngre människor drabbades, något ovanligt vilket spreds snabbt. Socker består till ca 50% av fruktos, vilket friska människor enkelt omvandlar till glukos i levern, i måttliga doser. Andra celler kan ej ta upp fruktos, utom cancerceller. Att flera andra ”ingredienser” är nödvändiga för cancer är mycket troligt. De som först drabbades på 1600-talet var sotare, som ju exponerades för alla slags rester, vilket drev teorin till att det var orsakat av miljögifter. Men man sotade även innan sockret blev billigt. I slutet på förra seklet kom genteorin som, trots att den direkt kan motbevisas genom att urvalet ej har ändrats under samma tid som cancern ökat kraftigt. Endast miljö och vanor, inkl. matvanor har ändrats samtidigt. Fruktoskonsumtionen/person har mångdubblats även sedan 1900, då cancern fortfarande var ovanlig jmf. med idag. När fruktos omvandlas i levern bildas aldehyder som en välutrustad lever inte har mycket problem med, förrän antioxidanterna tar slut. Både fruktos och etanol bildar dessa gifter. I levern kan de alltså vanligen tas om hand, länge. Men troligen bildas samma aldehyder i cancer celler när fruktosen sönderdelas, vilka i så fall kan skada både cancer och närliggande celler, med leverns inbyggda antioxidantlager på långt avstånd. Så om allt socker, inklusive processmat och bakverk med socker som är det vanliga, ersätts med riktig mat och kanske även gurkmeja kanske det räcker för att kväva många cancertyper! Är cancer en metabol sjukdom? Nu ser jag det så, fast jag blev ju orolig när min annars kärnfriska mamma plötsligt blev sjuk och gick bort på mindre än ett år vid bara 63.
Det är välkänt att bra mat försämrar cancerns livsmiljö. Det är också belagt i vetenskapliga studier att många ämnen i olika typer av födoämnen har en direkt dödande effekt på cancerns stamceller och därför så att säga rycker upp densamma med rötterna. Mängden berättelser är också stor, från människor som har botat sig från cancer genom att äta rätt.
Se dokumentärserien The Truth About Cancer: A Global Quest, i 9 delar. Här är de två första avsnitten:
https://www.youtube.com/watch?v=KqJAzQe7_0g
https://www.youtube.com/watch?v=VK_sX5ko8SE
Det är välkänt att bra mat försämrar cancerns livsmiljö. Det är också belagt i vetenskapliga studier att många ämnen i olika typer av födoämnen har en direkt dödande effekt på cancerns stamceller och därför så att säga rycker upp densamma med rötterna. Mängden berättelser är också stor, från människor som har botat sig från cancer genom att ära rätt.
Se dokumentärserien The Truth About Cancer: A Global Quest, i 9 delar. Här är de två första avsnitten:
https://www.youtube.com/watch?v=KqJAzQe7_0g
https://www.youtube.com/watch?v=VK_sX5ko8SE
Att inte undersöka i detalj varje fall där svåra sjukdomar botats är ansvarslöst. Det kallas då för fallstudie. Att istället vifta bort som ”anekdot” kan ofta indikera att det istället rör sig om egen snöd vinning, utan intresse för bot av enskilda.
Det är välkänt att bra mat försämrar cancerns livsmiljö. Det är också belagt i vetenskapliga studier att många ämnen i olika typer av födoämnen har en direkt dödande effekt på cancerns stamceller och därför så att säga rycker upp densamma med rötterna. Mängden berättelser är också stor, från människor som har botat sig från cancer genom att äta rätt.
Se dokumentärserien The Truth About Cancer: A Global Quest, i 9 delar. Här är de två första avsnitten:
https://www.youtube.com/watch?v=KqJAzQe7_0g
https://www.youtube.com/watch?v=VK_sX5ko8SE
Det är välkänt att bra mat försämrar cancerns livsmiljö. Det är också belagt i vetenskapliga studier att många ämnen i olika typer av födoämnen har en direkt dödande effekt på cancerns stamceller och därför så att säga rycker upp densamma med rötterna. Mängden berättelser är också stor, från människor som har botat sig från cancer genom att ära rätt.
Se dokumentärserien The Truth About Cancer: A Global Quest, i 9 delar. Här är de två första avsnitten:
https://www.youtube.com/watch?v=KqJAzQe7_0g
https://www.youtube.com/watch?v=VK_sX5ko8SE
Att inte undersöka i detalj varje fall där svåra sjukdomar botats är ansvarslöst. Det kallas då för fallstudie. Att istället vifta bort som ”anekdot” kan ofta indikera att det istället rör sig om egen snöd vinning, utan intresse för bot av enskilda.