Det finns en fråga som gnager mer än andra i mitt huvud då jag ibland läser en del inlägg här på Newsvoice, och det är att så pass många förordar att inte rösta över huvud taget samt att rätt så många vill rösta på partier vilka aldrig har skuggan av en chans att komma in i Riksdagen.
Med vårt utjämningssystem tillfaller ju rösterna från de partier vilka inte tar sig över 4% spärren proportionellt till de partier som tar sig över denna gräns. Det kan ju få helt bisarra konsekvenser, något som John Gustafsson i ett annat forum redogjort för på ett hyggligt pedagogiskt sätt.
Hans förslag är att väljaren gör två val, ett förstahandsval och ett andrahandsval, en lösning som sannolikt skulle göra att fler vågade rösta på något av de småpartier som med dagens system inte kommer in, vilket i sin tur sannolikt skulle göra att de faktiskt kom in över 4% spärren.
Personligen är jag tilltalad av denna modell och då skulle ju många av Newsvoice läsare vilka bestämt sig för att stanna på sofflocket kunna masa sig i väg och rösta i September.
Vad tycker du?
Text: Jan Norberg