Du vill resa till sol och värme, men bryr dig inte riktigt om vart, så länge det är billigt och snart. Då är det dags för en svensk klassiker, sista minuten-resan.
År 1955 genomfördes den första svenska charterresan, ett par år efter lagen om tre veckors semester. Snabbt hade sällskapsresor med buss fått konkurrens av flyget, som under de följande årtiondena skulle komma att bli helt dominerande. Under charter-boomen blev ett bolag, Vingresor (dagens Ving, etablerat 1958) ett etablerat begrepp när det gäller svenska folkets solsemestrar.
Snabbt insåg man att tomma stolar, sena avbokningar och annan ledig kapacitet skapade en ny sorts marknad. Sista minuten-resan var född och är sedan dess ett etablerat begrepp i svenska folkets medvetande.
Går man in på till exempel Vings hemsida finner man ett stort utbud av resor från under tusenlappen och uppåt. Förr var sista minuten nästan alltid lika med ospecificerat boende, men i dag är det vanligaste att man vet på vilket hotell man kommer att bo redan vid bokningen.
För den som har ont om tid finns också resor över en minivecka på fyra nätter eller en weekend. Även tomma flygstolar, utan hotell säljs nu för tiden till sista minuten-pris, ofta för så lite som ett par, trehundra kronor.
Sista minuten-klassiker
De vanligaste sista minuten-resorna går just nu till klassikerna Spanien och Grekland. Vissa tidigare populära resmål som Turkiet och Egypten har fallit i popularitet i hela charterbranschen, av politiska och säkerhetsmässiga skäl.
Även storstadsresor går att köpa till sista minuten-pris. När detta skrivs hittar man många sådana till bland annat London, Paris, Berlin, Prag, Barcelona och Nice från knappt två tusen kronor. Vill man slå på stort kan man till och med fynda en långweekend med tre hotellövernattningar i New York till helgen.
Förr såldes sista minuten-resor främst med annonser i dagspressen, men idag sker nästan all försäljning över nätet, vilket gör dem till ännu mer av en färskvara. Detta förkortar även tiden mellan impuls, bokning och resa. Nu för tiden tar vi för givet att man kan boka en resa i mobilen när man reser hem efter jobbet och flyga redan nästa morgon, även när det handlar om charter.
Men visst fanns det en viss charm i att förr åka ut till flygplatsen med en packad resväska för att se vad som erbjöds, utan att ha en aning om var man skulle hamna?
Text från Ving resor | Stora fotot med paret på klipporna kommer från Macarelleta Beach, Menorca – Foto: Crestock.com
@ Jan Norberg 28 Maj, 2018 at 11:57,
Jag är med! Portugal är ett jätteattraktivt semesterland. Har varit där en gång under en kryssning och återvänder gärna!
Rönne & Ale, varför inte åka till Portugal på rekognoseringstur??
Står man ut med en del väntan vid mellanlandning så kan man åka tur och retur för ca 2.000 pix. Iofs inget hotell inräknat men jag har ju plats för en del människor, så varför inte göra allvar av den tidigare diskussionen om att spendera lite tid härnere och utarbeta en flyktplan för tiden efter valet då Sossarna och Moderaterna går samman för att bilda regering på samma sätt som de gjort i Tyskland.
@ Ale 27 Maj, 2018 at 13:10,
Nä, det prisat kommer jag inte under, men jag åker numera mest på kryssningar, och där brukar jag kunna vaska fram attraktiva priser i jämförelse med resebyråernas. Blir det annat sätt att semestra bor jag nästan uteslutande på femstjärninga hotell, och då letar jag helt enkelt fram det bästa priset. Ibland börjar jag med en billig flygresa jag fått tag på, och därefter letar jag ett hotell på resmålet. Just charter tilltalar mig inte så mycket så det faller liksom bort.
Öystein Rönne, var hittar du billigare resor från Arlanda, på utländska agenter? Har prövat att googla på billigaste priser, men dem avgår inte från Arlanda (vi skiter i Skavsta här, då Ryanair suger). De billigaste resorna från Stockholm (Arlanda) tittar jag bara på ”svenska” resesaiter. Så vad menar du med utländska agenter? Alla researrangörer (charterresor vilka alltid är billigast) lägger ut det dem har på söktjänster som t ex destination.se. Bara intresserad av denna business då vi reser tämligen ofta. Vi ska i väg i höst till Kanarieöarna på träningsläger.
Öystein Rönne: ”Jag bokar mina resor direkt med leverantörerna eller utländska agenter” Har du exempel? Hos vem kan du få ett fyrstjärnigt hotell, all inclusive 7 nätter för lite under 2100? Priset avser i detta fall Turkiet.
Jag bokar mina resor direkt med leverantörerna eller utländska agenter med något undantag. Det anser iaf jag har blivit det billigaste. Ju färre mellanhänder, ju lägre pris. Det gäller bara att lusläsa villkoren och göra sin research och om möjligt vara ute i god tid.
Jag är visserligen partisk eftersom jag driver NewsVoice, men jag har goda minnen av särskilt en sista minuten-resa med Ving 1986 till Kanarieöarna. Man kan fortfarande än idag drygt 30 år senare komma över sista minuten för samma pris som då.
Fast å andra sida har jag åkte en del gånger med ving, och har alltid hög kvalité. De extra tusenlapparna är värt, helt klart. Nu är det ju så att folk tänker inte längre än plånboken, sedan klagar dom på den låga kvalitén. Det är när man åker med barn, som man får ut allt i kvalité. Det hela är en show, med skickliga försäljare med sinne för alla detaljer. Att känna sig sedd, leende services inriktad personal, inga soppor som ligger och skräpar över allt. Svenska medelklassfamiljer är trygghetsknarkare när dem låter sig vaggas in i tryggheten runt poolen. Mannen i familjen småflörtar med groggen i handen med unga reseledare, som ler tillbaka. Patetiskt.
Sista minuten är eller var en klassiker men det är inte det billigaste alternativet sett till vad man får för pengarna. På destination.se har man möjlighet att sortera efter typ: fyrstjärnigt hotell, all inclusive 7 nätter för lite drygt 2000 kr. Vad man då får för pengarna i slutändan överskrider alltid sista minuten.