Polisen och Max i Slagsta ointresserad av att förhindra barnolycka – Fel signalement

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 juni 2018
- NewsVoice redaktion
Max Norsborg - Montage: Google Maps och foto från YouTube
Max Norsborg - Montage: Google Maps och foto från YouTube
Max Slagsta – Montage: Google Maps och foto från YouTube

Både personal på Max i Slagsta och polisen var ointresserade av att förhindra potentiell dödsolycka med barn inblandat på grund av etniskt “fel” signalement på motorcykelförare som körde vårdslöst intill lekplats.

Händelsen inträffade den 15 maj 2018 utanför hamburgerrestaurangen Max i Slagsta, Stockholm. Två föräldrar med småbarn besökte Max och det ena barnet använde Max hoppborg på andra sidan en smal lokal gata medan föräldrarna åt. De observerade då hur ett gäng killar på 5-6 individer turades om att testköra en motorcross-cykel på gräsmattan och på den smala lokalgatan mellan Max-restaurangen och hoppborgen.


En man körde vårdslöst och i mycket hög hastighet på bakhjulet bara några meter från barnen som kunde springa fritt över gatan mellan Max och hoppborgen.


En annan man testade motorcross-cykeln en längre tur runt Shellmacken och Max i Slagsta. Gräsmattan nära hoppborgen kördes sönder.

Varken Max personal eller polisen intresserade

Den ena föräldern larmade då personalen på Max, men de valde att inte agera. Då kontaktades polisen av föräldrarna och polisen tog rutinerat upp uppgifter om plats och vad som skedde.

“Polisen var professionell och ställde alla de frågor som man kunde förvänta sig till dess att frågan om signalement kom upp. Då sa polisen irriterat, ungefär: –Jaha ok, tack för samtalet”. Polisen avslutade därmed samtalet, berättar pappan som ringde polisen.

Pappan hade förklarat för polisen att de 5-6 männen som testkörde motorcykeln alla såg ut att komma från Mellanöstern. I och med det signalementet upphörde omedelbart polisens intresse för att ta fler uppgifter eller agera.

Föräldrarna berättar att de väntade 15-20 minuter på att polisen skulle komma för att förhindra en potentiell dödsolycka med ett barn inblandat, men de kom aldrig.

Den ena föräldern säger till NewsVoice:

“Det är tydligen är fritt fram att utsätta barn för dödsfara om man kommer från vissa geografiska regioner i världen. Lagar och förnuft gäller inte för vissa personer. Får dessa personer även beskydd i händelse av att de råkar begå ett allvarligt brott, som att köra över ett barn med sin motorcykel?”. 

NewsVoice har inte sökt polisen eller Max för en kommentar.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Henrik at 20:10

  Vi följer samma journalistiska kvalitet som de flesta andra tidningar både inom och utom MSM.
  Det som artikeln beskriver är på intet sätt kontroversiellt utan vardagsmat i dagens Sverige.
  Finns ingen möjlighet att rapportera om ALLA sidor av historien. Vilken tidning gör det när det gäller vardagshändelser? Varför ska just NewsVoice helt plötsligt ställas inför orimliga krav?
  Artikeln beskriver en händelse och huvudpersonerna är föräldrarna. Inte polisen, MAX eller gänget.

  Jag tror inte denna diskussion kommer längre. Diskussionen handlar inte ens om händelsen utan om Newsvoice kvalitet. Det är exakt så de som försöker sabotera nya nätmedier vill ha debatten. Angrip kanalen istället för det som beskrivs och lyfts fram i samhället.

 • @Jan: Du får bli hur förbannad du vill. Även journalistikens principer bör kunna diskuteras i anslutning till Newsvoice artiklar. Jag tror säkert att Torbjörn välkomnar det, i synnerhet då det ofta framförts att medborgarjournalistiken är skild från agendajournalistik.

  I grundprinciperna för journalistik finns bland annat nedanstående vilket jag inte anser att artikeln uppfyller

  *använder flera oberoende källor, speciellt om ämnet är kontroversiellt
  kontrollerar alla fakta som kommer fram under arbetet.

  *hittar och rapporterar om alla sidor av historien.

  *rapporterar utan att ta ställning, genom att ge flera sidor av historien röst.

 • Jan Norberg at 19:53

  Tack för kommentaren. Tänk om vi hade samma resurser som massmedierna har och som de byggt upp under decennier med läsarnas förtroende, det som förbytts hos många till besvikelse och vrede. Det är inte förrän nya medier via internet (med start runt 1995) speglar och granskar massmedierna som det blivit uppenbart att MSM bedriver agendajournalistik, socialdemokratiskt, socialistiskt, industrianpassat publicerande etc. Nu är de sura, så också deras beskyddare.

  Nu tillbaka till ämnet för artikeln.

 • Jan Norberg at 19:53

  Tack för kommentaren. Tänk om vi hade samma resurser som massmedierna har och som de byggt upp under decennier med läsarnas förtroende, det som förbytts hos många till besvikelse och vrede. Det är inte förrän nya medier via internet (med start runt 1995) speglar och granskar massmedierna som det blivit uppenbart att MSM bedriver agendajournalistik, socialdemokratiskt, socialistiskt, industrianpassat publicerande etc. Nu är de sura, så också deras beskyddare.

  Nu tillbaka till ämnet för artikeln.

 • @ Henrik 4 Jun, 2018 at 16:36
  “@Jan: Vad är det för svar egentligen? Att man inte kan kritiserar en journalistisk produkt utan att själv behöva stå för det journalistika arbetet! Man häpnar.”

  Henrik, det är inget “svar” från mig utan mer en kommentar på något jag blir förbannad över, dvs så j-a typiskt att kritisera en liten alternativ publikation med bristande resurser.

  Vad åstadkommer du själv för att delge oss läsare något som tillför sakfrågan något??

  Torbjörn Sassersson gör ett jättejobb med mycket små resurser och man undrar ju om du kritiserar MSM på samma sätt som du kritiserar Torbjörn S??

  Skulle inte tro det.

 • Henrik at 16:36

  Det kanske du har rätt i, men jag anser mig vara oviktig i sammanhanget. Artikeln handlar om en sakfråga, att härkomst gör att polisen kan blunda för ett pågående brott (buskörning på gräsmattor, hastighetsöverträdelse och vårdslöshet i trafiken). Är det rimligt att bara för att det handlar om personer som begår brott som kommer från låt säga Sydostasien så gäller helt plötsligt inte upprätthållandet av normala lagar?

  En annan tanke, vad händer med brottsstatistiken? Helt plötsligt verkar det som om ingen från exempelvis Sydostasien längre begår brott eftersom så fort signalementet är Sydostasien ska inte polisen agera.

  Låt säga att ett barn körts ihjäl vid Max. Polisen kommer då i vanlig ordning efter brottet när gärningsmannen är borta. Vittnen uppger åter att personen såg ut att komma från Sydostasien, men polisen uppger det inte ens då i sin dokumentation för det är inte pk.

  Dagens Sverige i ett nötskal. Alla är ängsliga för att se fel, säga fel, tänka fel, göra fel. Bättre att låta brottslingarna komma undan och svälja skuld och skam.

 • @Jan: Vad är det för svar egentligen? Att man inte kan kritiserar en journalistisk produkt utan att själv behöva stå för det journalistika arbetet! Man häpnar.

  @Torbjörn: Det ställer ju det hela i en annan dager. Jag tycker det hade varit mer transparant ett redogöra öppet att du själv var vittne, snarare än att bygga hela artikeln på anonyma källor.

 • Henrik at 14:35

  Off the record, jag var där när det hände och jag pratade med den ena föräldern. Eftersom jag inte är en viktig person i sammanhanget, utelämnade jag mig själv. Max personal har gjort sitt ställningstagande och så även polisen i och med sina beslut på plats vid tillfället. Vad mer finns det att tillägga från deras sidor? Inget. Vad ska polisledningen säga? Förmodligen något överslätande. Möjligen kan Max ledning ha en annan åsikt än den lokala personalen som inte gjorde något.

  Din kommentar: “Eller skall artikeln bara ses som ett debattinlägg gentemot alla muslimska invandrare”, var bland det mest ogenomtänkta jag läst på en hel dag inom PK-debatten.

  För det första nämns inte muslimer en enda gång i texten. För det andra är artikeln inte en debattartikel utan en nyhetsartikel. Jag har personligen ingen aning om vilken religiös tillhörighet motorcykelåkarna hade. Kanske de var ateister.

 • @ Henrik 4 Jun, 2018 at 14:35

  Henrik själv kanske skulle kunna göra sig omaket att ringa för en kommentar istf att kritisera NV!!

 • @ sten bjorsell 4 Jun, 2018 at 12:10

  Vi ska ha klart för oss att en stor andel av svensk polis faktiskt röstar på SD men även polisen tar intryck från det pk-etablissemang som aktivt förföljer och hänger ut även poliser som till äventyrs skulle ge uttryck för en invandrarkritisk hållning.

  Se bara på vilka effekter Dan “knulla i Bangkok” Eliassons tid som Rikspolischef fick, sviterna sitter i fortfarande.

  Poliser måste alla räta på ryggen och stå för en tillämpning av lagen och inte den åsiktskorridor som skapats av pk-dårarna med typ Dan Eliasson i spetsen.

  Heder åt Springare!!

 • ”NewsVoice har inte sökt polisen eller Max för en kommentar.” – vad är det för slapp journalistik. Inte ens ett försök att bekräfta skeendet med två av varandra oberoende källor. Eller skall artikeln bara ses som ett debattinlägg gentemot alla muslimska invandrare.

 • Verkar som om regimskifte behövs mycket snart.
  Får vi slut på det här när SD kommer till makten?
  Finns det några alternativ till SD som inte anser att det rasistiskt att
  ange hudfärg på en misstänkt?
  Tills dess, måste vi säga att “alla de misstänkta hade en ovanligt fin solbränna”?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *