DEBATT. Mänskligheten kan hälsa hem om Eat Foundation lyckas pådyvla världen en ny kostcirkel. Den nya globala dieten – innehållande 33% spannmålsprodukter och dessutom socker – kan ge oss metabola sjukdomar.
Text: Per Melin | Artikeln har tidigare publicerats i TV Helse | Rättelse: Eat Foundation är inte en del av FN som tidigare rubrik antydde
Visserligen stämmer det att matsvinnet måste minskas drastiskt och att människan behöver öka intaget av grönsaker, men påståenden som att kosten energimässigt till 33% ska bestå av spannmålsprodukter och nästan inga animalier är inte faktagrundade. En sådan födoämnesfördelning ger bland annat alldeles för mycket socker från kolhydrater och för lite av viktiga fetter och aminosyror.
Eat Foundation inkluderar vitt socker i kostcirkeln
Dessutom har Eat Foundation i sin nya kostcirkel reserverat en tårtbit för raffinerat socker, det farligaste ”födoämne” som man känner till och varför tar rapporten inte upp vikten av naturlig, ekologisk matproduktion? De gifter som används inom den konventionella odlingen och uppfödningen av köttdjur har en mycket negativ inverkan på både människa och natur.
Så ska världen räddas enligt SVT: Så ska världen äta för att rädda planeten och hälsan
Den konventionella odlingen orsakar också enorma utsläpp av koldioxid i atmosfären, och vad värre är, förstör jordarna när myllans koldioxidbindande mikroorganismer dör till följd av bekämpningsmedels- och konstgödselanvändning.
Att mjölk- och köttboskap som betar, trampar, bajsar och urinerar på jorden hindrar ökenutbredningen nämns inte heller med ett ord.
Johan Rockström rekommenderar i en intervju svenskarna att börja äta insjöfisk som kompensation för den påbjudna minskningen av kött i kosten. Vad han inte berättar är att svensk insjöfisk innehåller höga halter av olika gifter, bland annat det mest skadliga icke radioaktiva ämne som vi känner till, kvicksilver.
Rockström tilldelas väldigt mycket plats i etablerade media, men hur underbyggda är i själva verket hans olika påståenden och vilka maktintressen sufflerar honom. Det faktum att hans kostråd är fullständigt uppåt väggarna stärker misstanken om att man inte kan lita på honom i andra frågor heller.
När både etablerad och alternativ media så naivt sväljer Eat Foundations uppenbara mat-desinformation så har det verkligen gått långt. Hur lättlurad får man egentligen lov att vara?
Läs mer: Generell köttskatt utan vetenskaplig grund
Text: Per Melin
Relaterat
- Weston A. Price Foundation: Red Meat: The Food They Love to Hate
- NaturalNews: Why conventional agriculture should be banned
- Dr Mercola: Red Meat Can be Part of a Healthful Diet
- TED: How to green the world’s deserts and reverse climate change med Allan Savory