Clas Ohlson tar miljöansvar och inför plastförbud – Satsar på biobaserat

publicerad 14 mars 2019
- Extern skribent
Clas Ohlson inför plastförbud. Pressfoto: ClasOhlson.se
Clas Ohlson inför plastförbud. Pressfoto: ClasOhlson.se
Clas Ohlson inför plastförbud. Pressfoto: ClasOhlson.se

Användningen av plast och materialets påverkan på miljön är ett omdiskuterat ämne just nu. Clas Ohlson är det senaste svenska bolaget som har bestämt sig för ett plastförbud för att ta ett miljöansvar.

Detaljhandelskedjan Clas Ohlson kommer under 2019 att fasa ut försäljning och användning av bland annat engångsbestick som är tillverkade av plast. Clas Ohlson har tidigare ersatt sugrör, plasttallrikar och plastmuggar med pappersprodukter.

År 2020 har bolaget som mål att samtliga engångsartiklar som används för mat ska vara tillverkade av biobaserade material. Soppåsar och fryspåsar kommer också att vara tillverkat av biobaserat eller återvunnet material år 2020. Allt förpackningsmaterial som används i butiken och som säljs ska även vara återvinningsbart.

”Clas Ohlson har hårda krav på plaster. Vi ställer högre krav än lagen kräver gällande många produkter vilket också innebär att dessa plaster är rena och energieffektiva att återvinna. Men problemet är att all plast inte återvinns.

Vi vet att stora mängder hamnar i soporna för förbränning och en del hamnar ute i naturen och skräpar ned. Så därför är 2019 det sista året vi säljer engångsartiklar för mat i plast”, säger Ellinor Wickström, Manager Product Compliance & Sustainability, på Clas Ohlson.


År 2025 ska alla Clas Ohlsons förpackningar vara designade på ett sätt som förebygger nedskräpning och minskar avfall. Alla engångsartiklar i plast kommer även att tas bort från företagets arbetsplatser, på personalrum i butikerna, på distributionscentralen och på alla kontor.


De ambitiösa målen är en del av bolagets pågående miljöarbete. Tidigare hållbara beslut som har tagits av kedjan inkluderar att andelen förpackningsmaterial vid varutransporter har minskat ordentligt. Clas Ohlson är även en av arrangörerna bakom Batterijakten, en återvinningstävling där svenska fjärdeklassare utmanar varandra genom att samla in batterier.

Fler bolag tar upp miljökampen

Även Ikea kommer att fasa ut alla engångsartiklar av plast i sina 363 globala varuhus. År 2020 ska inga plastprodukter som sugrör, tallrikar, påsar och andra engångsartiklar säljas. Ikea har även investerat i en återvinningsanläggning för plast som kommer att hjälpa dem att nå sitt mål. Möbelföretaget utvecklar dessutom flera plastfria produkter som till exempel matlådor med lock i bambu.

Andra europeiska företag har också tagit upp kampen för världshaven. Ett exempel är den förpackningsjätten Raja som håller regelbundna kampanjer för miljövänliga emballage och återvinning. Sedan företaget etablerades år 1953 har marknadsföringen för hållbara förpackningar prioriterats. Enligt Raja har de nästan alltid ett hållbart alternativ att erbjuda och deras sortiment med förpackningslösningar har ett stort utbud med miljövänliga produkter.

Beslutet följer EU:s plastförbud

Beslutet om ett plastförbud följer EU-ländernas gemensamma beslut att förbjuda plastartiklar som ofta hamnar i haven. Kommissionen lade fram sitt förslag i maj 2018 och i oktober samma år tog medlemsländerna ställning till det. En klar majoritet av EU-parlamentet ställde sig bakom beslutet om et plastförbud. 571 röstade för förbudet, 53 emot och 34 lade ner sin röst.

Forskare uppskattar att cirka 70 procent av allt maritimt avfall består av plast och syftet med EU-direktivet är att minska på mängden plastavfall som hamnar i haven. EU-kommissionen uppskattar att mängden plastavfall på Europas stränder kan minskas med en fjärdedel fram till år 2030 efter förbudet. EU:s klimatavtryck minskar också om engångsprodukter av plast används mindre.

Produkter som inte är tillåtna att producera längre inom EU inkluderar engångsartiklar av plast som bestick, tallrikar, muggar, sugrör, ballonger och tops. Även fiskeredskap och cigarettfilter av plast är numera förbjudna att tillverka.

De bannade produkterna utgör idag cirka 85 procent av alla föroreningar som finns på Europas stränder. Halten av plast i muggar och lock på förpackningar måste även minska enligt den nya lagen. År 2030 ska 30 procent av alla plastflaskor bestå av förnybara material.

Text i samarbete med Innovative Content

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq