Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Islamistisk grupp antas ligga bakom terrorattackerna som dödade nära 300 människor

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 april 2019
- NewsVoice redaktion
Terrorattack den 21 april 2019. Skärmdump från: RT.com

Den islamistiska gruppen National Thowheeth Jama’ath misstänks ha utfört de senaste terrorattackerna mot katolska kyrkan och några lyxhotell under söndagen. Nära 300 människor mördades och ytterligare 100-tals skadades. Samordningen av attackerna antyder att ett internationellt nätverk låg bakom, enligt Sri Lankas myndigheter.

10 dagar innan terrorattackerna med självmordsbombare hade säkerhetstjänsten varsel om att National Thowheeth Jama’ath (NTJ) planerade en attack, men Regeringen var inte informerad om detta, skriver New York Times.

Anne Speckhard. Foto: Karl-Heinz Wedhorn. Licens: CC0 1.0, Wikimedia Commons
Anne Speckhard. Foto: Karl-Heinz Wedhorn. Licens: CC0 1.0, Wikimedia Commons

Anne Speckhard, som är chef på International Center for the Study of Violent Extremism säger till New York Times att NTJ:s målsättning är att expandera en global jihadistisk rörelse med syftet att sprida hat, rädsla och splittring. Det rör sig inte om en separatistisk rörelse utan om religion och bestraffning, fortsätter Speckhard. NTJ är sedan tidigare känt för att vandalisera buddhistiska statyer på Sri Lanka.

Flera av Sri Lankas ministrar har uttalat sig och de uppger att attackerna under söndagen var samordnade med internationell hjälp, skriver RT.

“We do not believe these attacks were carried out by a group of people who were confined to this country”, sa ministern Rajitha Senaratne. Han hävdade att det finns: “an international network”, utan vilket attackerna inte kunnat nått framgång. – RT

Tillvägagångssättet skiljer sig även från tidigare terrorhandlingar utförda av separatister.

“These attacks appear to be quite different and look as if they came right out of the ISIS, Al Qaeda, global militant jihadist playbook, as these are attacks fomenting religious hatred by attacking multiple churches on a high religious holiday”, sa Anne Speckhard till New York Times.

Ytterligare en bomb vid den internationella flygplatsen i Colombo lyckades landets säkerhetsstyrka desarmera. Attackerna som utfördes mot lyxhotellen dödade i första hand utländska besökare.

Imam identifierad

25 personer har under dygnet efter attackerna gripits. Flera av självmordsbombarna har identifierats. Ett namn som nämns av bla brittiska The Mirror är Mohamed Azzam Mohamed.

“One of the Sri Lanka suicide bombers checked himself into the five-star hotel, queued for the breakfast buffet then blew himself up, it has been claimed. The manager at the Cinnamon Grand hotel in Colombo said the hotel’s restaurant was packed when the terrorist killed himself and scores other.” – The Mirror

Enligt den indisk-engelska nyhetskanalen News 18 som tillhandahålls av CNN, är en av självmordsbombarna identifierad som imamen Zahran Hashim från Sri Lanka. Ytterligare en terrorist har identifierats som Abu Mohammed.

Imamen uppges ha predikat sitt hat mot otrogna utan att dessa videos tagits ner. Samhällsnytt har publicerat en översättning vad imamen predikar:

“Hinduer, kristna, buddhister är icke-troende. Allah skapade det här landet för muslimer. Otrogna har rätt att leva, men enbart muslimer har rätt att härska. Muslimers lojalitet ska endast vara mot en nation som styrs av muslimer. Det är en synd att leva i västvärlden, jord av gudsförnekelse. Även om en icke-troende gör bra saker hatar jag honom eftersom han är en icke-troende…”

Barack Obama och Hillary Clinton har hamnat i blåsväder efter att de på Twitter kallat offren för “påskfirare” istället för kristna, skriver RT i artikeln: ‘They are Christians’: Obama & Clinton lambasted for calling bombed Sri Lankans ‘Easter worshipers’.

Easter worshipers - Twitter: Obama clinton Sria Lanka attacks 2019

Text: NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq