Islamistisk grupp antas ligga bakom terrorattackerna som dödade nära 300 människor

5

Den islamistiska gruppen National Thowheeth Jama’ath misstänks ha utfört de senaste terrorattackerna mot katolska kyrkan och några lyxhotell under söndagen. Nära 300 människor mördades och ytterligare 100-tals skadades. Samordningen av attackerna antyder att ett internationellt nätverk låg bakom, enligt Sri Lankas myndigheter.

10 dagar innan terrorattackerna med självmordsbombare hade säkerhetstjänsten varsel om att National Thowheeth Jama’ath (NTJ) planerade en attack, men Regeringen var inte informerad om detta, skriver New York Times.

Anne Speckhard. Foto: Karl-Heinz Wedhorn. Licens: CC0 1.0, Wikimedia Commons
Anne Speckhard. Foto: Karl-Heinz Wedhorn. Licens: CC0 1.0, Wikimedia Commons

Anne Speckhard, som är chef på International Center for the Study of Violent Extremism säger till New York Times att NTJ:s målsättning är att expandera en global jihadistisk rörelse med syftet att sprida hat, rädsla och splittring. Det rör sig inte om en separatistisk rörelse utan om religion och bestraffning, fortsätter Speckhard. NTJ är sedan tidigare känt för att vandalisera buddhistiska statyer på Sri Lanka.

Flera av Sri Lankas ministrar har uttalat sig och de uppger att attackerna under söndagen var samordnade med internationell hjälp, skriver RT.

“We do not believe these attacks were carried out by a group of people who were confined to this country”, sa ministern Rajitha Senaratne. Han hävdade att det finns: “an international network”, utan vilket attackerna inte kunnat nått framgång. – RT

Tillvägagångssättet skiljer sig även från tidigare terrorhandlingar utförda av separatister.

“These attacks appear to be quite different and look as if they came right out of the ISIS, Al Qaeda, global militant jihadist playbook, as these are attacks fomenting religious hatred by attacking multiple churches on a high religious holiday”, sa Anne Speckhard till New York Times.

Ytterligare en bomb vid den internationella flygplatsen i Colombo lyckades landets säkerhetsstyrka desarmera. Attackerna som utfördes mot lyxhotellen dödade i första hand utländska besökare.

Imam identifierad

25 personer har under dygnet efter attackerna gripits. Flera av självmordsbombarna har identifierats. Ett namn som nämns av bla brittiska The Mirror är Mohamed Azzam Mohamed.

“One of the Sri Lanka suicide bombers checked himself into the five-star hotel, queued for the breakfast buffet then blew himself up, it has been claimed. The manager at the Cinnamon Grand hotel in Colombo said the hotel’s restaurant was packed when the terrorist killed himself and scores other.” – The Mirror

Enligt den indisk-engelska nyhetskanalen News 18 som tillhandahålls av CNN, är en av självmordsbombarna identifierad som imamen Zahran Hashim från Sri Lanka. Ytterligare en terrorist har identifierats som Abu Mohammed.

Imamen uppges ha predikat sitt hat mot otrogna utan att dessa videos tagits ner. Samhällsnytt har publicerat en översättning vad imamen predikar:

“Hinduer, kristna, buddhister är icke-troende. Allah skapade det här landet för muslimer. Otrogna har rätt att leva, men enbart muslimer har rätt att härska. Muslimers lojalitet ska endast vara mot en nation som styrs av muslimer. Det är en synd att leva i västvärlden, jord av gudsförnekelse. Även om en icke-troende gör bra saker hatar jag honom eftersom han är en icke-troende…”

Barack Obama och Hillary Clinton har hamnat i blåsväder efter att de på Twitter kallat offren för “påskfirare” istället för kristna, skriver RT i artikeln: ‘They are Christians’: Obama & Clinton lambasted for calling bombed Sri Lankans ‘Easter worshipers’.

Easter worshipers - Twitter: Obama clinton Sria Lanka attacks 2019

Text: NewsVoice

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Torbjörn Sassersson red.
Admin
2 maj 2019 kl 13:49

Vice News (30 mars 2019): Sri Lanka’s Muslims Fear Retaliation In Wake Of Easter Bombings

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
23 april 2019 kl 13:28

IS har tydligen precis tagit på sig attacken i Sri Lanka.

Ett tips till våra svenska politiker:

Där IS-anhängare finns, finns också störst risk för terrorattacker!

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
23 april 2019 kl 09:10

Enligt TV4-Nyheterna har Sri Lanka tagit emot 32 IS-återvändare.

Låt även oss svenskar öppna våra hjärtan för dessa terrorister i humanismens namn!

Stenb
Stenb
Gäst
22 april 2019 kl 20:29

Rötterna till detta späs konstant på av Saudi Arabien som finansierar utbildningen av imamer radikaliserade som den ovan nämnda, i Medina. Sedan installeras de världen över i moskéer ofta huvudsakligen finansierade av samma Saudi Araber. Att dom ser ned på oss idag beror på att vi har godtrogna tokstollar som styr åtminstone i Sverige. Med uttalanden som imamens ovan borde även välvilliga ekumeniker dra öronen till sig och säga stopp!
Den här sorten av islam måste bort. Snabbt. Men vi har inga rakryggade politiker i ledarställning i Sverige. Sist gick det så långt som till ömsesidig masslakt i form av korståg.
Utan krafttag från nuvarande ledare kan det gå samma väg igen. Vakna i tid!

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
22 april 2019 kl 14:54

Al Aksa, Notre Dame, Sri Lanka, och…? Follow the money – vem skulle göra storkovan på ett religionskrig?
Jihadister är bara offerbönder i schackspelet.