Jan-Olof Sandgren analyserar “The Climate Greta Syndrome”

publicerad 4 maj 2019
- av NewsVoice
Jan-Olof Sandgren - Foto: KDomröstningen.se

ANALYS. “Det är svårt att ifrågasätta Greta Thunberg utan att anklagas för att hata barn, men jag tar risken”. Det skriver debattören Jan-Olof Sandgren som skriver för Det Goda Samhället där artikeln tidigare publicerats. 

Enligt Greta själv startade hon sin globala rörelse på egen hand utan uppbackning från föräldrar eller någon organisation, och fortsätter driva den i egen regi. Att hon ibland samarbetar med FN och andra icke-statliga organisationer, gör henne på intet sätt ”beroende”.

Så här skriver hon på sin Facebooksida:

“Many people love to spread rumors saying that I have people ”behind me” or that I’m being ”paid” or ”used” to do what I’m doing. But there is no one ”behind” me except for myself. My parents were as far from climate activists as possible before I made them aware of the situation.

I am not part of any organization. I sometimes support and cooperate with several NGOs that work with the climate and environment. But I am absolutely independent and I only represent myself.”

Enligt en annan syn på saken upptäcktes hon av PR-expert Ingmar Rentzhog, som på kort tid gjorde henne till mediakändis och ”kick-off” för sitt företag WeDontHaveTime AB. Hon lämnade snart Rentzhog bakom sig, men andra organisationer hade fått upp ögonen för hennes potential.

Till exempel One foundation (sponsrad av Bill Gates och George Soros) och Fridays for Future, ett koncept som skräddarsytts för Greta men har ett ekonomiskt samarbete med Plant-for-the-Planet Foundation, en organisation som enligt tysk media är nära förknippad med Romklubben.

Till sin hjälp har hon även en svensk pressansvarig, Helena Ilse som driver PR-byrå i Stockholm [Iles PR] och tidigare varit pressansvarig på SVT.

Utan dessa mycket professionella människor hade hon sannolikt bara varit en ensam demonstrant utanför riksdagshuset.

Greta Thunbergs psykiska diagnos har diskuterats, ibland på ett okunnigt sätt. Nej, hon är varken idiot eller har ”Downs”. Jag kände en gång en person med Aspbergers syndrom (samma diagnos som Greta har) och kan intyga att det ofta är personer med hög intelligens, som kan åstadkomma häpnadsväckande saker. Jag tvivlar inte på att hon skrivit de flesta av sina tal själv, trots att många påstår att 16-åringar inte kan uttrycka sig på det sättet.

Diagnosen gör det däremot svårare för henne att relatera till sin sociala omgivning. Aspergers räknas som en form av autism, och antagligen är hon omedveten om eller ointresserad av de organisationer som finns runt henne och vad de kan ha för motiv att ge henne en plattform.

Jag tror också hon är helt ärlig när hon säger att hon inte låter sig styras. Andra personlighetsdrag som förknippas med Aspergers är extrem fokusering på smala intresseområden, oförmåga att se nyanser i tillvaron samt svårighet att avläsa människors känslor.

Själv betraktar Greta sin sjukdom som en gåva. I en intervju med Skavlan berättar hon vilka fördelar det innebär att se världen i ”svart-vitt”, när det kommer till saker som (enligt henne) faktiskt ÄR svart-vita. Det låter gulligt när en flicka i flätor säger det, men i andra sammanhang skulle samma ord väcka blandade känslor. I samma intervju menar hon att lösningen på klimatfrågan är så enkel att en femåring kan förstå det.

Som person är Greta tveklöst charmig, det är svårt att inte tycka om henne. Samtidigt identifierar hon sig starkt med ledarrollen och utgår från att världen snart kommer att följa henne. Hon ber oss att inte vänta tills hon blir vuxen, utan agera NU. Hennes mamma Malena Ernman bekräftar för SVT att för första gången på länge är hennes dotter lycklig.

Rubriken på den här krönikan syftar egentligen inte på Greta, utan på det faktum att vuxna människor över hela världen ser upp till henne som en ledare, något att samlas kring när orosmolnen hopar sig. Antagligen är vi så trötta på korrupta makthavare att när ett autentiskt barn placeras på scenen och med självsäkerhet talar om viktiga frågor, tycker vi oss se barnet i Kejsarens nya kläder. Hennes oskuld blir liksom en garant för att det hon säger också är sant.

När en utländsk tidning för ett tag sen noterade att Greta Thunbergs klimatkrav går längre än EUs klimatmål, måste man dock fråga sig:

 • Hur relevant är det att jämföra en outbildad 16-årings åsikter med EUs officiella politik som om de vore två jämförbara storheter?
 • Vilken auktoritet har Greta Thunberg som kan mäta sig med EU-parlamentet?

Själv säger hon att hon samarbetar med klimatforskare, men klimatforskare kan betyda många olika saker (något jag diskuterar här). De klimatforskare som behöver Greta Thunberg för att nå ut med sina rön, kanske inte är de med störst kunskap om själva klimatet. Jag gissar att det rör sig om forskare som forskat på konsekvenserna av en klimatförändring – som de själva inte kunnat verifiera, men utgår från kommer att hända. Många äldre forskare med naturvetenskaplig bakgrund, som sett utvecklingen under längre tid, kan vittna om hur forskningen vid våra universitet blir allt mindre vetenskaplig och i allt högre grad motiveras av politiska hänsyn. ”The Greta syndrom” pekar på ett problem, långt större än Greta själv.

Text: Jan-Olof Sandgren | Artikeln har tidigare publicerats i Det Goda Samhället


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Glöm inte all inducerad klimatångest, aldrig har så många unga drabbats och tänker att det inte är värt att studera vidare eftersom planeten kommer att förintas..
  Vattenfall hade kring valet en reklam där de påstods att barn var oroliga för klimatförändring! Vem beställde den? Tycker man skall be ansvariga inom regeringen och public service att tillåta riktiga experter uttala sig .. Det har aldrig förekommit.. Stockholmsinitiativ blogg är också värt att besöka

 • FridaysForFuture FFF 666.
  Say No More, annat än
  “Signs and symbols rule the World, not words nor laws.” – Confucius

 • Greta beter sig fullkomligt logiskt och konsekvent, med karaktär m.a.p. de premisser hennes resonemang vilar på, till skillnad från 99% av de som tror på de falska premisserna. Man måste gilla Greta, även om hon tycks utgå från falska premisser, för vem har aldrig gjort det?

  Tror man på allvar att världens undergång är nära, vilket fulmedia och scharlataner påstår, så bör man GIVETVIS agera. Tror man på Demiurgen, enligt sin sekts nedtäcknade beskrivning, så beter man sig enligt doktrinen.

  När Greta, och andra som har vilseletts av de onda få som ligger bakom lögnerna, lär sig skilja mellan lögn och “sanning” bättre, så kommer förmodligen även Greta vakna upp.

  Skulle alls inte bli förvånad om hon skulle vakna upp ganska snart ur denna masshysteri och sekterism, för när hon ser hur hon har lurats, p.g.a. att hon är intelligent nog att kunna göra det, så kommer hon förmodligen ha karaktären att erkänna det konsekvent med karaktär, som en bra vetenskapsman kan, till skillnad från många andra vilseledda som har för stora egon och för låg intelligens för detta, eller de som är för giriga och enbart bryr sig kortsiktigt om pengar. Greta tycks faktiskt inte ha de allvarliga mentala problemen.

  Man kan nämligen se i hennes texter att hon är konsekvent. Hon kritiserar makten som säger en sak men gör en helt annan, vilkat följaktligen gör att CO2-utsläppen stiger, allt medan eliten vill beskatta detta för att bekosta sina egna ännu högre arvoden, samtidigt som de gynnar mer transporter genom EU, globalisering och mass-migration, mass-avelskulturer, samt gynnar krigsindustri etc. etc.

  Greta är “sanningen” på spåren.

 • @ Jan Olof skrev en utmärkt analys av fenomenet Greta. Alla andra i kommentarsfältet har också mycket relevanta inlägg. Man kan bara hoppas att Örjan har rätt i sitt inlägg, för det skulle bevisa att svenskar är mer jordnära än vad fulmedia önskar, men det finns alltid människor som hämtar sin information uteslutligen från SVT och dylika outlet och där är man fullständig inställt på att förvrida tanken på verkligheten.
  Jan Olof har rätt med hur människor med autism fungerar därför känner sig Greta så upphöjd i sin sträva och p.g.a. av hennes begränsningar kan hon inte bedöma att den hjälp och uppbackning hon får är bara en led i att driva fram den vilseledande CO2 hoax. Det finns mycket värre saker än klimathotet som borde läggas på bordet och bekämpas, om man verkligen vill göra en insats för en bättre värld som Ulf Lagersten antyder. Vi får hoppas att Greta enbart lider av Autism och inte av värre känslomässiga störningar för då kan det blir farlig när hon blir äldre.

 • Jag kan väl trösta de som anser att klimatfrågan är en bluff att jag tror att det hela rinner ut i sanden . Ungefär ” Vad roligt att någon från Sverige fått träffa påven , men nu är det dags för Thailandssemester .

 • Jan-Olof Sandgren Tack för din analys av Greta Thunberg. En ungdom på 16 år som dessutom lider av svår psykisk störning (detta enligt hennes Mammas Bok) är nog inte den som jag skulle sätta min tilltro till när det gäller klimatet.
  Den som vill sätta sig in i Klimatfrågan på ett mycket enkelt och miljövänligt sätt kan trycka på nedanstående länk https://drive.google.com/open?id=1RkQjDniPED8oUG-BmljcmPvKKJ6yuhm8
  Länken innehåller senaste fakta med en mängd information om hur det står till med Moder Jord.

  Den utmärkta och kunniga siten http://www.klimatsans.com har sammanställt dessa fakta.

 • Om nu Greta uppriktigt menar att hennes agerande gjorts utan uppbackning av föräldrar eller organisationer, så undrar jag varför hon inte också propagerar mot viktiga miljöhot såsom spridning av plast i haven, den allt större utbredningen av glyposather i haven, nedbränningen av regnskogar mm.
  Hennes aktivism verkar enbart vara ett krig mot CO2, helt i linje med den globala agendan.

 • Om nu Greta uppriktigt menar att hennes agerande gjorts utan uppbackning av föräldrar eller organisationer,
  så undrar jag varför hon inte också propagerar mot viktiga miljöhot såsom spridning av plast i haven, den allt större utbredningen av glyphosater i växtbekämpningsmedel, nedbränningen av regnskogar mm.
  Hennes aktivism verkar enbart vara ett krig mot CO2, helt i linje med den globala agendan.

 • This is what someone in a legal case will say or a politician. No 15 year old Swedish girl will write in this way. It is too professional. Apparently this is coming from her handlers. Nobody is able to travel around the world without being heavely backed. Swedish English Teachers they wouldn´t have the skills to write this or to teach this kind of language that doesn´t even fit the Swedish psychology.

 • Hm…Ovanligt försiktigt skrivet inlägg! Greta vet givetvis inte mycket om vilka faktorer som styr klimatet utan det har hon fått veta av dessa klimatskojare som torgför sina osanningar via fulmedia. Politiker är naturligtvis intresserade av att höja energiskatter vilket medför klirr i statskassan så att man kan fortsätta med att bekosta massinvasionen av folk till Europa vilket även sammanfaller med Soros intressen. Finns som ingen som helst koppling mellan CO2-halt och den globala temperaturen vilket ju bevisats av de senaste rönen och även paleoklimatiska data. Trots detta fortsätter fulmedia att pumpa ut klimatpropagandan som den vore en bevisad sanning.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *