Förskolepersonal kan ersättas av robotar redan om 15 år i Japan

publicerad 9 juli 2019
- av NewsVoice
Japansk robot. Foto: BBC News (från YouTube)

NOTERAT. BBC besökte Tokyo och får veta att robotar kan ge vanliga människor mer jobb och underlätta deras liv, möjligheter som kan realiseras enligt teknikutvecklare i Japan, men reportaget pekar i två olika riktningar. 

I inslaget får vi träffa en man som är kraftigt rörelsehindrad, men med en robot kan mannen vandra runt i staden. "I feel like I have another me out there. It's like a body double", säger mannen.

En kvinnlig robot med förprogrammerade responser ställer den provocerande frågan om en robot och en människa kan bli förälskade i varandra. Roboten kan även lära sig själv med hjälp av artificiell intelligens genom att plocka upp information från internet. En utvecklare säger att roboten har ett beteende som kan liknas vid ett litet barn. Den kan imitera andra och har väldigt lite kunskap.

I Japan tror en utvecklare att robotar kan fungera som autonom personal i förskolan redan om 15 år.

NewsVoice kommentar

BBC-reportern uppger att även om robotar kan ersätta människor så behöver de inte göra det, dock utan att förklara närmare varför det inte skulle ske och med det påståendet avslutas det korta reportaget. Vi får trots allt veta att robotars kapacitet ökar och till och med uppges kunna ersätta förskolepersonal. Kommer dessa barn att utvecklas normalt?

Text: NewsVoice | Källa: BBC News