Förskolepersonal kan ersättas av robotar redan om 15 år i Japan

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 9 juli 2019
- NewsVoice redaktion
Japansk robot. Foto: BBC News (från YouTube)

NOTERAT. BBC besökte Tokyo och får veta att robotar kan ge vanliga människor mer jobb och underlätta deras liv, möjligheter som kan realiseras enligt teknikutvecklare i Japan, men reportaget pekar i två olika riktningar. 

I inslaget får vi träffa en man som är kraftigt rörelsehindrad, men med en robot kan mannen vandra runt i staden. “I feel like I have another me out there. It’s like a body double”, säger mannen.

En kvinnlig robot med förprogrammerade responser ställer den provocerande frågan om en robot och en människa kan bli förälskade i varandra. Roboten kan även lära sig själv med hjälp av artificiell intelligens genom att plocka upp information från internet. En utvecklare säger att roboten har ett beteende som kan liknas vid ett litet barn. Den kan imitera andra och har väldigt lite kunskap.

I Japan tror en utvecklare att robotar kan fungera som autonom personal i förskolan redan om 15 år.

NewsVoice kommentar

BBC-reportern uppger att även om robotar kan ersätta människor så behöver de inte göra det, dock utan att förklara närmare varför det inte skulle ske och med det påståendet avslutas det korta reportaget. Vi får trots allt veta att robotars kapacitet ökar och till och med uppges kunna ersätta förskolepersonal. Kommer dessa barn att utvecklas normalt?

Text: NewsVoice | Källa: BBC News


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: robotar
Stöd NewsVoice 2024
 • Robotar blir som de programeras. Faran är, som alltid, människoapans dumhet och elakhet. Redan stjäl människoapor barnens glädje att lära genom betygspress som skapar stress.

  Barnen robbas redan på viktig moralfilisofisk skolning och viktig ledarskapspsykologi, samt vetenskapsteori. Detta gör dem dumma i huvudet. Lättlurade offer.

  Kan dagens skolsystem och lärare vilseleda dem så kan även en robot göra det. Allt hänger på programmeringen.

 • Tja varför inte? Det kan knappast bli sämre än vad det är i dag med genusindoktrinerade pedagoger med omskapelse av barnens könsidentiteter högst upp på agendan.

  Det beror väl på hur dem är programmerade. Men nått del är det. Inte kan det vara bra att lämna bort en litet, litet barn till en robot, med den ursäkten att man inte själv vill prioritera ta hand om sitt eget barn?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *