Genetisk modifierad svamppatogen kan vara slutet på malariamyggor

0
152
Stickmygga (Culiseta longiareolata). Foto: Alvesgaspar. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Stickmygga (Culiseta longiareolata). Foto: Alvesgaspar. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Närmare 220 miljoner människor insjuknade i malaria under 2017. Av dessa dog 435,000 enligt Världshälsoorganisationens beräkningar. Ett forskarteam tros ha hittat ett sätt att eliminera malariamyggor genom hjälp av en spindelgen.

Malaria är en akut febersjukdom där symptomen uppträder vanligtvis 10 till 15 dagar efter det smittsamma myggbettet. Feber, huvudvärk och frossa är några av de första symptomen. Dessa kan vara så pass milda att den smittade inte misstänker malaria. Om det inte behandlas inom 24 timmar kan sjukdom få dödlig utgång.

Det genomförs ett flertal försök med olika metoder runt om i världen för att hitta sätt att eliminera malariamyggor. Ett av dessa försök leddes av professor i entomologi Raymond J. St. Leger vid University of Maryland. Teamet hade konstruerat en för myggorna giftig svamppatogen med hjälp av en gen från Blue Mountains spindel.

St. Leger säger att även om det behövs mycket mer forskning för att utvärdera svampen innan organismerna släpps ut i naturen, så har laboratorietester visat att svampen verkar ofarlig för andra insekter såsom bin.

Läs hela artikeln i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice


  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här