Julian Assanges far John Shipton fast besluten att rädda sin sons liv

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 2 oktober 2019
- Torbjörn Sassersson
John Shipton, 26 sep 2019. Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se

WIKILEAKS. Efter en gripande inledning där John Shipton, som är Julian Assanges pappa, berättar om sin sons extrema utsatthet säger han att det trots allt fortfarande finns hopp om att rädda honom från ett livslångt fängelsestraff i USA. Ett straff som han anser är en dödsdom.

Text, video och redigering: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Reservation: pga kamera- och inspelningsproblem har videon nedan låg kvalitet. Beskrivningen av Assanges utsatthet finns inte heller med. 

”Hjälp mig rädda min son”, sa John Shipton i Riksdagshuset i förra veckan.

”Hundrasjuttiofem år i fängelse är detsamma som en dödsdom. Julian har barn, som han inte kan träffa. Familjen slits i stycken. Det är en form av sadism. Hans mor Christine har kämpat dagligen mot kränkningarna av hennes son”, skriver Folket i Bild i sin artikel om Shiptons besök i Sverige.

Expressen redigerade bort kritik mot Sverige

Shipton säger att han är obekväm med att kritisera Sverige och att hans viktigaste jobb är att stå upp för sin son. Det finns av naturliga skäl en bitterhet mot Sverige som startade ett försök att långsamt mala ned Assange till intet, en utdragen tortyr av en enskild människa som publicerat ett av USA:s krigsbrott i Irak, inspelat av det amerikanska flygvapnet i en Hercules 130C Gunship. Videon som visar hur två Reuters-journalister och flertalet civila dödas fick namnet ”Collateral Murder”.

Vania Ramirez. Foto: NewsVoice.se
Vania Ramirez. Foto: NewsVoice.se

Vania Ramirez som sitter i ledningen på Stödkommittén för Julian Assange berättar att Expressen som i dagarna intervjuat Shipton klippte bort hans kommentar angående Sveriges roll i fängslandet av Assange. Han menar att hanteringen av Assange har dragit en skam över Sverige och vårt rättsväsende. ”It’s very upsetting”, säger han flera gånger under sitt framförande i Solidaritetens hus på kvällen den 26 september i Stockholm.

Lokalen är fylld av äldre chilenare som har personliga erfarenheter av hur det är att leva i en diktatur. Alla har  minnen av vänner och anhöriga som mördats eller spårlöst försvunnit. Idag ser de med fasa hur vanliga västliga demokratier tar steg mot att bli totalitära stater, allt medan vanligt folk obekymrat låter det ske mitt framför deras ögon.

Julian Assange är anklagad i USA för spioneri på 18 punkter utifrån The Espionage Act från år 1917 och han riskerar 175 års fängelse, vilket Shipton alltså betraktar som ett dödsstraff.

Shipton besökte Riksdagen – bara en politiker kom

John Shipton besökte Riksdagen den 26 september och där träffade han en skara av mötesdeltagare. De upplevde Shiptons redogörelse om Assanges situation som mycket känslomässigt störande. Vania Ramirez bekräftar detta. Hon säger att det blev väldigt känsloladdat runt bordet och att tårarna ville komma fram som en följd av Shiptons lågmälda, men samtidigt mycket starka framställning. Alla var mycket berörda.

En person i publiken frågade vilka riksdagspartier som var närvarande under mötet med Shipton. Svaret var att inget parti kom utan det var endast den sammankallande fristående riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh som var på plats. I rummet fanns även några journalister. En av dessa var Oisín Cantwell från Aftonbladet som skrev en mycket raljerande och nedsättande artikel om Riksdagsbesöket. Han verkade mest vara intresserad av att skriva om hur mötesdeltagarna såg ut. Han beskrev dem som en sorglig samling av idioter.

Oisín Cantwell:

”I riksdagens gamla rökrum hölls i dag ett seminarium som den elakt lagde skulle kunna beskriva som konspirationsteoretikernas julafton.”…

”Tillställningar av detta slag brukar inte tilldra sig pressens intresse.” …

”Ja, det går att raljera över en församling som mest påminner om de original till privatspanare som länge samlades en gång om året för att dryfta sina rön om Palmemordet.”

Jan Guillou kallade 2011 Assange i en debattartikel i Aftonbladet för ”ett litet äckel utan principer” och Oisín Cantwell hakar på i samma tidning med att förnedra de som kämpar för Assanges rättigheter.

John Shipton, 26 sep 2019. Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se
John Shipton, 26 sep 2019. Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se. Det är tillåtet att använda detta foto om källa NewsVoice uppges och om fotot länkas till NewsVoice.se. Loggan får inte avlägsnas ur bilden.

Assange fick utmärkelse

Lördagen den 28 september fick Julian Assang visselblåsarpriset Gavin MacFadyen Award utanför Belmarsh prison i London. John Shipton tog emot priset åt sin son. Enligt Wikileaks hade Julian Assange möjlighet att under sitt dagliga utomhusbesök i fängelset, och på distans, höra hur en stort antal demonstranter samlats utanför fängelset när priset räcktes över. Vakterna tog dock Assange en ovanlig väg tillbaka till cellen för att förhindra honom från att komma för nära platsen där demonstranterna befann sig, enligt Wikileaks.

”Whistle-blowers give this award to Julian Assange—courage paying tribute to courage. There are only four words that matter in this tribute: ‘Free Julian Assange Now’.” – Eileen Chubb

Assange sitter inspärrad i ett högsäkerhetsfängelse. Han hålls isolerad 21-23 timar per dygn. Han har förlorat 15 kilo av sin kroppsvikt och han medicineras för psykiska besvär, enligt John Shipton och andra källor.

Etablissemanget har vänt Assange ryggen

John Shipton säger att Amnesty och andra människorättsorganisationer gör ingenting för Assange. ”They have done nothing”, säger Shipton. Han forsätter med att berätta att det australiensiska parlamentet inte heller gör ingenting för att hjälpa Assange. Istället har parlamenten i Australien, England och USA samma syn på Assange. Det är tydligt att Washington styr processen som handlar om att Assange ska överlämnas till USA för åtal.

Det finns dock 30 parlamentariker i Australien som stödjer Assange och detta stöd återfinns över hela spannet av partier, från vänster till höger.

Shipton betonar att det är parlamentariker – och inte regeringar – som beslutat om hur Assange ska hanteras.

Shipton tror ändå att supporten runt om i världen för Assange trots allt är tillräckligt stor för att Assange ska kunna friges. Han drömmer om den dag han kan åka hem med sin son till Australien, förklarar han.

Assange har en stark folklig och rättslig uppbackning

Gareth Peirce (79) är den advokat och som försvarar Julian Assange. John Shipton har ett stort förtroende för denna äldre kvinnas förmåga att hjälpa Assange. Peirce är en känd försvarsadvokat i ärenden som rör mänskliga rättigheter. Gareth Peirce säger att hon kommer att kämpa för Assange ”till the end of time”.

Nästa rättsliga prövning av Assanges fall sker i England i februari 2020. Det kommer även ske en administrativ prövning den 11 oktober 2019 vid Westminster Magistrates Court.

Jeremy Corbyn - Wikimedia Commons - Photo: David Hunt
Jeremy Corbyn – Wikimedia Commons – Photo: David Hunt

Labour-ledaren Jeremy Corbyn och parlamentsledamoten Diane Abbott i England ger både ett tydligt stöd för Assange. Det kan betyda att om Corbyn får utökad makt kan det ha en avgörande betydelse för Assanges fall.

Shipton nämner att ett åtal tidigare testats mot Assange och konsekvensen av det var att Assange kunde gå fri och den svenskamerikanska journalisten Celia Farber uppger till NewsVoice att eftersom Assange avslöjat ett krigsbrott gäller inte sekretess åtminstone för videon ”Collateral Murder”. Uppgifterna kommer från NSA-visselblåsaren William Binney som intervjuats av Consortium News.

Text, video och redigering: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq