Är Apples produkter säkra mot hackare?

publicerad 5 november 2019
- Extern skribent
Apples produkter. Foto: Igor Son. Licens: Unsplash.com

IT-SÄKERHET. Vad är det som innebär störst risk att bli hackad? Är det ditt operativsystem, webbplatserna du besöker eller ditt antivirusprogram? Sanningen är att alla de sakerna spelar roll. Ändå är det många som tror att Apple-produkter är säkra mot hackare.

Myten om Apples styrka mot datavirus och hackare har varit ett dominerande tema bland kunder i mer än ett decennium. Apple har till och med haft reklamkampanjer där de påtalat hur säkert det är. Men är det helt sant?

Vi använder våra iPhones och andra av Apples produkter till saker som att betala räkningar på banken, logga in på Skatteverkets hemsida eller att spela spel på onlinecasinon som https://se.igame.com/games. Och faktum är att det inte spelar någon roll vilket operativsystem man använder – det finns ändå alltid en risk om man är oförsiktig.

Därför är det viktigt att inte anta att din iPhone eller Mac är 100% säker. Om du använder den för känsliga uppgifter som har med pengar att göra, använd inte ett publikt wifi. Använd en lösenordshanterare för att lagra dina inloggningsuppgifter på ett säkert sätt.

På så sätt kan du ha ett starkt och unikt lösenord till varje sida. Undvik att klicka på popup-annonser. Håll dig till den officiella App Store när du installerar ny programvara.

Kända incidenter med Apples produkter

Det har skett flera incidenter som belyser den ökande risken för Apple-användare. Ett exempel är en attack som skedde i mars 2016, känd som KeRanger. Dessutom har FBI framgångsrikt hackat en iPhone som tillhörde en brottsling. Apple-användare bör alltså vara lika försiktiga som alla andra. Även om en högre andel skadlig programvara alltid kommer att rikta in sig på de större operativsystemen, Windows och Android, är Apple-användare inte immuna.

Det finns också ett antal attacker som cross-site scripting (XSS) och man-in-the-browser (MiTB) som kan rikta sig till alla användare, oavsett operativsystem. Dessa attacker blir allt vanligare, och hackare använder dem för att stjäla inloggningsuppgifter.

XSS och MiTB är bara två exempel på hur hot kan påverka Apple-användare. Det är attacker som utnyttjar svagheter i legitima webbplatser och webbläsare, och de kringgår helt och hållet säkerheten i Mac OS X. De är svåra att upptäcka, så offren inser oftast inte att de har blivit hackade förrän det är för sent.

Skadliga appar och phishing

Skadliga appar utgör en risk för alla mobila operativsystem, inklusive iOS. De inkluderar falska appar, som är skapade med det enda syftet att stjäla användarinformation eller infektera enheten med skadlig programvara. Dessutom kan legitima appar på något sätt komprometteras av hackare, till exempel genom att de kapar en server.

Skadlig programvara sprids vanligtvis via phishing (e-postmeddelanden med skadliga länkar), och nedladdningar från infekterade webbplatser. Det är vanliga problem som alla användare kommer att möta, oavsett vilken typ av enhet eller operativsystem de använder. Se till att OS X är uppdaterat för att ha ett bra grundskydd.

Ransomware

Ransomware (utpressningsvirus) är ett av de mest skadliga hoten på webben. Det är en typ av skadlig programvara som krypterar dina filer så att du inte kan se dem. Det kan även inaktivera datorns uppstartsprocess för att neka dig tillgång till dina egna saker. I många fall är det enda sättet att få tillbaka dem att betala en lösensumma till brottslingarna.

Ransomware är ett enormt problem, därför är det viktigt att man säkerhetskopierar all viktig data regelbundet. Det finns alltså inget system som är helt säkert och vi måste alltid vara på vår vakt.

Extern skribent

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar