Polen nästa land att lämna EU (Poxit)?

publicerad 14 februari 2020
- av Jan Norberg
Warszawa i Polen. Foto: Radek Kołakowski. Licens: Public Domain (CC0), Wikimedia Commons

GEOPOLITIK & ANALYS. Jag har tidigare skrivit om detta några gånger och nu verkar EU själva verkligen driva på för att Polen skall ta beslut om utträde ur EU. Det som förvånar är att EU tycks tro att man via diktat skall kunna få Polen att dansa efter EU:s pipa, men knappast troligt om jag gissar.

Text: Jan Norberg | Warszawa i Polen. Foto: Radek Kołakowski. Licens: Public Domain (CC0), Wikimedia Commons

EU tycks drivas av övertygelsen om att Polen är så beroende av nettobidrag från övriga medlemsländer att de känner sig tvingade att följa överhetens diktat. Tondövheten från EU:s ledargarnityr är monumental och historielösheten mycket djup. Polen har i alla tider varit dominerade av olika maktfullkomliga diktaturer under decennier: Nazityskland och Sovjetunionen är bara två av förtryckarna.

EU saknar all strategisk förmåga när man nu ytterligare försöker pressa Polen till eftergifter. Vad EU gör är ju att driva Polen ut ur EU och man bortser helt ifrån Polens särskilda ställning hos Trump-administrationen.

Trump hyllades ju alldeles särskilt när han som ett av de första länderna att besöka åkte till Polen. Han togs ju emot som en hjälte och kan man sin Trump så appellerar just sådan hyllningar till att USA under hans ledning står där med öppna armar.

Trump får, om Polen går ur EU, möjlighet att skriva omfattande handels och säkerhetsavtal med Polen och Trump får ju därmed också tyst på den interna amerikanska kritiken att inte agera tillräckligt tufft mot Ryssland.

Ett annat scenario, dock mindre troligt, är att Polen söker sig tillbaka till Ryssland. Oavsett utgången sitter inte Polen så illa till då EU försöker klämma upp dem mot väggen i frågor som helt klart är polska interna angelägenheter.

Det paradoxala är ju att Polens nya lagar på det område man nu bråkar om är nästan identiska med vad vi har i Sverige. Där tillsätter och avsätter Regeringen rättsväsendets högre representanter, så vad är skillnaden?

Text: Jan Norberg

Relaterat