DEBATT. Säga vad man vill om vädret, men gör blåser det! Det är oro i luften mest varje dag. Oron beror på temperaturskillnader mellan kall luft främst i norr och varmare luft längre söderut. Enligt påstådda hot om global uppvärmning skulle mer värme orsaka mer och hårdare vindar. Det räknas fram i datormodeller med antagande av värmande effekt av mer koldioxid i atmosfären.
Text: Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans
I verkligheten är det tvärt om. Vindar skapas av temperaturskillnader. Varm luft stiger och släpper in kallare luft från sidorna. I Tropikerna runt ekvatorn är det alltid varmt. Om det blir varmare närmare polerna, minskar skillnaderna i temperatur mot de varma Tropikerna. Det ger färre och svagare vindar.
Om det däremot blir kallare närmare polerna, ökar skillnaderna i temperatur. Det ger fler och hårdare vindar.
Som i början av detta år. Det har blåst kraftigt på norra halvklotet. Se bifogad tabell.
Fakta
9/2: orkanen Clara över Nordeuropa.
14/2: Orkanen Dennis över Nordsjö-området.
22-23/2: sandstormar från Afrika över Kanarieöarna.
27/2 Åskstormar över nordöstra USA och sydöstra Kanada.
3/3: Finnair ställde in flyg för hårda vindar.
6-7/3: Storm i Tyskland.
11/3: Stormvindar över Skandinavien.
12/3: Stormen Laura över Sverige.
12/3: Hagelstormar Louisiana i USA.
15-19/3: Stormar i Texas.
18/3: Storm i östra Kina.
22/3: Stormvindar över Skandinavien-
23/3: Storm i Västindien.
29/3: Ny storm i Västindien.
1-2/4: Stormvindar över Skandinavien.
7-8/4: Stormvindar Västindien.
11/4: Stormvindar i sydöstra Australien.
12/4: Stormvindar Västindien och Centralamerika.
13/4: Hagelstormar och virvelvindar USA:s östkust.
13-14/4: Stormvindar norra Skandinavien.
13-14/4: Hagel- och åskstormar i Thailand.
14/4: varning för åskstormar över Sri Lanka.
Källor: Nationella vädertjänster
Kallare klimat kommer
Tagna var för sig är tabellens händelser bara ”väder”, men tillsammans tyder de på oro i luften. Det har också varit ovanligt kallt längst i norr. Nordamerika och norra Skandinavien har haft och har fortfarande ovanligt mycket snö.
I ljuset av detta är det svårt att hävda oroande global uppvärmning. Solmagnetismen är åter lika svag som periodvis under Lilla Istiden med mindre av skyddande solvind mot inkommande kosmisk strålning samt mer av kylande molnbildning och nederbörd.
Den stora faran för Jordens liv är inte mer värme utan mer kyla. Det kan vara hög tid att planera för kallare tider framöver!
Text: Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans
Relaterat
- Torbjornsassersson.com: Klimathotalarmisterna missar kurvan som pekar rakt ner i en ny istid
- NewsVoice: Evidens för att istiden har börjat och att IPCC vilseleder
Att det blåser oroväckande mycket måste stå klart för alla som har varit med ett tag. När Coronahysterin är över så kommer de riktiga problemen fram igen. Hur vår miljö mår och allt däri såsom våra insekter. Människor som runt om på jorden tar regnprover ser alarmerande resultat. Att ta hand om planeten för alla bör nu prioriteras. I och för sig så kanske ett ännu större hot för denna civilisation är AI i kombination med robotar men det är en annan historia. Massvis mer finns ju att säga men jag kortade ner det maximalt
Jag kan inte klimatet, men har som amatör studerat årstiderna i skärgården. Våren kommer med vind. Solen värmer luften så att den kan absorbera mera fukt och sedan fälla den över det kalla havet. Sol, hav och vind samarbetar på ett naturligt och återkommande sätt.
Jag såg snön smälta runt träd på norrsidan, inte på öppna fält i söderläge. Jag byggde då små ”kåtor” med ungträd i söderläge där de fick stå på tork under vintern. Snön smälte. Schauberger har mer att berätta om vår fantastiska natur. Även tysktalande har svårt att förstå honom, men en svensk skrev den berömda boken Levande vatten. Allt vatten är inte nederbörd. Ta en titt på Orinocoflodens källor. De flödar från den höga klippan.
Dessa år på ön skapade om mig. Land och hav slåss om regnen och öar blir ibland utan. Jag tog hand om smältvatten för att kunna odla. Ett år fick jag veta att jag skulle plantera potatis i februari. I norrläge! Den skörden var speciell. Snön kanske isolerade knölarna. Knölpotatis för knölar och finpotatis för fint folk. Dessa viktiga år var Swedenborg min lektyr.
Jag upptäckte grålerans betydelse på en stor kompost. Jag lade gammal yougurth i mitten och täckte gräset med tio centimeter lera. Mineralerna sipprade långsamt ned, komposten var färdig tidigt på våren och skörden var fin. Det kostade arbete, inte pengar. Guldet ska inte härska över oss, det ska kunskapen göra.
Du kan om Du vill, byta din alias till naturälskande filosof. Trevlig läsning
Swedenborg’s ”Himmel och Helvete” borde faktiskt varit en del av Nya Testamentet (efter Uppenbarelseboken) i hela världen – – – [ https://swedenborgsallskapet.se/produkt/himmel-och-helvete ]
Du har rätt. Några anser att Swedenborgs böcker är det tredje testamentet. Herren kallades judarnas konung på korset. På hebreiska, grekiska och latin. Swedenborg skrev på latin. Swedenborg är ett av de två vittnena. De har legat döda på Jerusalems gator och kommer åter till liv. Jordens folk häpnar när nya Jerusalem kommer ned.
Septuaginta på grekiska är lite annorlunda än hebreiska GT. Det misstänks att kristna referenser i ursprungliga hebreiska GT rensades bort på 700-talet. Latinska Vulgata är nära Septuaginta och en ny svensk översättning är på väg.
Utan Swedenborg hade jag aldrig fått förstånd på Bibeln och därifrån sekulärt förstånd. Hur ska man förstå vad man läser utan hjälp?
Jag går tillbaka till ämnet. Om vi inte förstår oss på den stora skapelsen, så förstör vi den. Regnskogar skövlas i Sydamerika och det kan påverka vårt nordisk klimat. En forskare säger att indianerna tog ned för många träd. Golfströmmen påverkades och vi fick en liten istid i Norden. Sambanden är komplicerade. Det som händer i Arktis kan beror på varma havsströmmar från Stilla oceanen och inte på den livgivande koldioxiden. Om det stämmer, varför har strömmarna ändrat sig? Varför har ålarna svårt att hitta fram till Sargassohavet? Här krävs studier jag inte mäktar med.