Mord, rån, handgranater, sprängningar och våldtäkt i Hässelby och Vinsta

publicerad 20 april 2020
- av Torbjörn Sassersson red.
Sprängning i Vinsta, 27 mars 2019. Foto: NewsVoice.se
Sprängning i Vinsta, 27 mars 2019. Foto: NewsVoice.se
Sprängning i Vinsta, 27 mars 2019. Foto: NewsVoice.se

NOTERAT. NewsVoice hinner tyvärr inte med att rapportera om all kriminalitet som pågår runt undertecknads redaktionskontor, men andra medier gör det. I lördags vad det dags igen. Nationella bombskyddet hämtade handgranater i Hässelby Gård.

Normalt uppfattar jag Hässelby som ett tämligen lugnt område, men den känslan är försåtlig. Det är ett märkligt psykologiskt fenomen som fungerar så länge man själv inte drabbas, men trygghetskänslan är falsk och falsk trygghetskänsla är rimligen farlig.

Klockan 13.08 i lördags fick polisen in ett larm om misstänkta granater som påträffats i Hässelby gård [1]. Klockan 16.10 meddelade polisen att Nationella bombskyddet hämtat föremålen och en anmälan rörande grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor upprättades. Det skriver bland annat Samhällsnytt och Aftonbladet.

Den 14:e april avled två personer i en skottlossningen i Vinsta [2] nära Hässelby Gård. En av de döda var en kvinna, den andra döda var enligt polisen gärningsmannen. En förundersökning om mord och grovt olaga hot inleddes, skriver SVT.

Kriminalitet i Hässelby/Vinsta, Stockholm. Karta: Google Maps
Kriminalitet i Hässelby/Vinsta, Stockholm. Karta: Google Maps

NewsVoice har tidigare skrivit om två sprängningar i Vinsta [3], två butiksrån i Johannelund [4], varav det andra med pistol och kniv, ett rån med yxa och bensin i Hässelby Villastad [5], en våldtäkt i Hässelby [7] som polisen markerade som "olycka" och ett grovt bankrån där rånarna körde in i Handelsbankens lokaler i Hässelby Gård [8].

Det som nämns i denna artikel är bara en del av all kriminalitet som pågår i Hässelby och Vinsta. Regelbundet sker våldtäkter, våldtäktsförsök, inbrott, enstaka bilbränder, bilstölder, enstaka sprängningar, butiksrån, hot från kringdrivande ungdomsgäng och annat. Undertecknad flyttade till Johannelund [9] som ligger i Hässelby i januari 2017 och min subjektiva uppfattning är att våldet ökat sedan 2017.

Facebook-gruppen: "BLÅLJUS - Hässelby Vällingby" försöker få med de flesta incidenterna.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör