Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Organiserad turkisk trafficking bakom flyktingströmmar till Samos och Europa

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 augusti 2020
- Torbjörn Sassersson
Vathy-lägret, Samos, 27 aug 2020. Foto: NewsVoice
Vathy-lägret, Samos, 27 aug 2020.

En källa med insyn i den grekiska administrationen och säkerhetstjänsten säger till NewsVoice att Erdogans Turkiet ligger bakom en omfattande och organiserad trafficking som utgör en central ekonomisk motor bakom en stor del av de enorma flyktingströmmarna till Europa.

Torbjörn Sassersson, 29 aug 2020 (Samos). Foto: F. Sassersson, NewsVoice.se
Torbjörn Sassersson, 29 aug 2020 (Samos). Foto: F. Sassersson, NewsVoice.se

Text: Torbjörn Sassersson | Bild ovan: “Vathy camp”, Samos, 27 aug 2020. Foto: NewsVoice | Samma dagar som NewsVoice besöker två flyktingläger på Samos är ett team från BBC på plats för att rapportera om samma läger.

Enligt uppgifterna arrangerar turkiska aktörer sponsrade resor från en rad länder i bortre Mellanöstern och Mellan-och Nordafrika. Hela flygplan chartras för att transportera migranter från Afghanistan, Irak, Marocko, Nigeria, Libyen och andra länder. Migranterna kan köpa flygstolar för endast 50 euro genom turkisk sponsring. De flygs till Turkiet där de sedan avkrävs, enligt en överenskommelse innan avresa, på 2000-3000 euro per person.

Det handlar om en ekonomisk kalkyl där sponsringskostnaden för flygstolarna betalar sig genom en betydligt högre traffickingavgift (upp till 3000 euro). En källa säger att det bara är att räkna. Multiplicera avgiften för denna människohandel per person med de totala antalet flyktingar sedan 10 år tillbaka. Det handlar om 100,000-tals individer eller fler.

Migranterna transporteras ofta nattetid, efter en uppsamling i Turkiet, med gummibåtar från Turkiet till flera grekiska öar där de bryskt dumpas. Samos hade som mest, vid en och samma tidpunkt, 10,000 migranter som härbärgeras i ett stort tältläger (Vathy camp) alldeles intill öns huvudstad Samos Town.

De grekiska myndigheterna har valt att under en period försöka ta hand om flyktingarna på bästa sätt eftersom de visat sig att Turkiet mördar flyktingar som skickats tillbaka, säger en Samosbo.

Källa: Turkarna kör flyktingarna till Samos för stora summor

Eftersom situationen blivit ohållbar för öarnas befolkningar består den nuvarande strategin av, trots riskerna för flyktingarna, att stoppa transportbåtarna från Turkiet till Grekland. Det har skett med hjälp av kustbevakning, helikoptrar med mörkerkameror och flygplan. De hårda åtgärderna har varit framgångsrika och under 2020 har nästan inga flyktingar kunnat ta sig i land på Samos, men Grekland anklagas samtidigt för övervåld mot migranterna.

Dessa restriktiva åtgärder kan förklara varför många migranter under senare tid transporteras landvägen till Grekland från Turkiet istället för via havet (red anm).

NewsVoice har tidigare berättat om ett nästan tomt flygplan från Amsterdam till Athen på grund av coronakrisen. Att turismen är skadad av coronakrisen är ett faktum. Vad som ytterligare plågar Grekland är flyktinginvasionen som alltså sägs vara arrangerad av Turkiet. Dessutom finns de nya upptrissade militära spänningarna mellan Grekland och Turkiet, vilket skrämmer bort turister från öarna nära Turkiet. Det handlar om en dispyt om gas-och oljefyndigheter i närheten av Cypern.

Idag befarar politiska bedömare att om utvecklingen eskalerar kan ett väpnat krig utbryta mellan länderna. Det råder dessutom redan ett långt utdraget krig mellan Grekland och Turkiet och de senaste decennierna har bestått av eldupphör snarare än fred, hävdar en person.

Det blir inte bättre av att sundet mellan Samos och turkiska fastlandet är endast 1,6 kilometer brett (Mycale-sundet). Samos ligger så löjligt nära Turkiet att det förefaller självklart att Turkiets administration kan anse att ön inte ska tillhöra Grekland.

Mycale-sundet mellan Samos och Turkiet. Bild: Google Maps
Mycale-sundet mellan Samos och Turkiet. Karta: Google Maps

Det finns en lokal bergsrestaurang i en djup bergsravin som vetter mot Turkiet där en äldre restaurangägare berättar om hur grekerna stoppade en turkisk landstigning under Grek-turkiska kriget 1919-1922. Konflikten mellan Turkiet och Grekland är mycket lång och vissa bedömare anser att turkarna nu använder migranter som ett vapen för att pressa Grekland till förhandlingsbordet gällande gasen och oljan.

Personerna som NewsVoice talat med hävdar att 99% av den grekiska ursprungsbefolkningen på Samos är eniga om att Erdogan är rena pesten, men alla är inte eniga om hur massmigrationen ska lösas.

Vathy-lägret, Samos, 27 aug 2020. Foto: NewsVoice
En liten del av Vathy-lägret, Samos, 27 aug 2020. Foto: NewsVoice

Erdogans Ottomanska rike

En del vill ha hårda åtgärder mot migranterna medan andra vill lösa situationen mjukare. Grekerna har ett enormt dilemma om det stämmer att Turkiet använder människor som ett vapen mot Grekland. Accepteras alla flyktingar krossas eller skadas öarnas ekonomi och avvisas flyktingarna riskerar de att dö under svåra förhållanden eller mördas i Turkiet. En återvändande migrant från Grekland till Turkiet har ju redan spenderat alla eller nästan alla sina pengar för att komma till Grekland. Personen är tömd på pengar och därför ekonomiskt värdelös för det turkiska människosmugglarna.

NewsVoice: Samos nya flyktingläger ser ut som ett koncentrationsläger 

Den grekiska administrationen på bla Samos har dock genom handlingar visat att den tuffa flyktingavvisande taktiken är den som gäller. För Samos har det inneburit att inga nya migranter kunnat landstiga alls på 2-3 månader. Det går åt rätt håll nu säger en restaurangägare till NewsVoice.

Erdogans motiv bakom att iscensätta en massinvasion kan diskuteras. En hypotes som framförts handlar om att Erdogan vill återinrätta det forna Ottomanska rikets glans genom att låta Europa invaderas av främst muslimska migranter, individer med en klar intention att maximalt islamisera Europa.

NewsVoice: Kanadensisk krigare mot IS säger att Erdogan vill bli sultan för Islamska Staten

Text Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Foto: Torbjörn och F. Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq