Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Samos nya flyktingläger ser ut som ett koncentrationsläger – Det finns skäl

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 augusti 2020
- Torbjörn Sassersson
Mytilini-lägret, Samos, 29 aug 2020. Foto: F. Sassersson, NewsVoice.se

FLYKTINGKRISEN. En stor anledning till att Samos och den grekiska regeringen valt att tillämpa flyktingstopp och inför hårdare restriktioner handlar om att skydda öbefolkningar och deras inkomster. Vissa migranter är kriminella och Samos är för litet för att klara det stora antalet flyktingar. Nu ska migranterna på Samos sättas i ett stort FN- och EU-finansierat läger omgivet av taggtråd.

Torbjörn Sassersson, 29 aug 2020 (Samos). Foto: F. Sassersson, NewsVoice.se
Torbjörn Sassersson, 29 aug 2020 (Samos). Foto: F. Sassersson, NewsVoice.se

Text: Torbjörn Sassersson | Samma dagar som NewsVoice besöker två flyktingläger på Samos är ett team från BBC på plats för att rapportera om samma läger. NewsVoice publicerar först, från flygplatsen i Athen.

En källa bekräftar för NewsVoice att det stämmer att 1000-tals olivträd på grannön Lesbos [Lesvos] har förstörts av flyktingar. Även husdjur har angripits och lämnats på plats för att dö. Kyrkor har vanhelgats. Det sägs att dessa dåd utförs av extremistiska muslimer som uppges helt sakna respekt för lokalbefolkningen och deras levebröd samt den grekisk-ortodoxa traditionen. Strömmarna av migranter innehåller ISIS-soldater, säger en person.

Många greker ute på öarna är helt beroende av sina olivodlingar och husdjur som tex getter. Det har förkommit att greker på öarna försvarat sig med handeldvapen och då skjutit ihjäl migranter.

Greek City Times: An attack on Greek heritage, migrants chop thousands of olive trees on Lesvos

Vathy-lägret, Samos, 27 aug 2020. Foto: NewsVoice
Vathy-lägret, Samos, 27 aug 2020. Foto: F. Sassersson, NewsVoice

NewsVoice körde in i Vathy flyktingläger för att dokumentera. Grusvägen kantas av simpla tält, många byggda av presenningar. Ju längre in i lägret bilen körde desto trängre blev grusvägen samtidigt som allt fler flyktingar uppmärksammade ekipaget.

Nytt läger byggs med FN- och EU-pengar

Situationen har blivit ohållbar för ön Samos och särskilt Samos stad. Överallt runt huvudstaden vandrar enstaka flyktingar eller grupper av flyktingar. De flesta tycks vara fredliga, men enstaka individer bedriver omfattande skadegörelse i öns huvudstad, berättar grekerna. Kyrkor vandaliseras och vanhelgas genom bajseri. Religiösa minnesmärken för trafikoffer längs de slingriga trafikfarliga vägarna förstörs. Bilar repas. Det stjäls i butiker.

Mytilini-lägret, Samos, 29 aug 2020. Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se
Mytilini-lägret fylls med container-hus. Finansiering från EU/FN. Samos, 29 aug 2020. Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se

En annan samosbo säger att vissa migranter ideligen startar bränder på öarna och det är en stark anledning i sig att hårdare kontrollera alla migranter både fredliga och icke fredliga (en minoritet) eftersom Samos eldhärjades svårt 2001. Det får inte ske igen.

Invånarna i Samos stad känner en stor otrygghet och turistnäringen skadas, en näring som Samos folk är beroende av. Företag inom turismbranschen, ofta med huvudkontor i Samos stad, lämnar ön och därför byggs lägret i Mytilini, mitt på Samos i inlandet.

Kuriosa: Min fru – som följde med på reportageresan – höll på att bli utkastad ur en klädbutik i Samos stad (för att hon är färgad) när en anställd trodde att hon var en snattare. Butiksägaren uppmanade den butiksanställde att be henne om ursäkt, vilket expediten gjorde.

NewsVoice: Organiserad turkisk trafficking bakom flyktingströmmar till Samos och Europa

Stämningen är laddad i öns huvudstad. Den grekiska inhemska befolkningen är irriterad över situationen, men lugn. Samtidigt ser jag att många migranter, de flesta från Afrika, är både vilsna och rädda. De känner sig helt klart malpacerade och önskar allra helst att få åka hem igen. Det är vad mina afrikanska vänner säger. Allra helt ville de aldrig lämna Afrika, den rikaste kontinenten i världen, men exploateringen utförd av utländska europeiska regimer och deras entourage av storindustrier, har gjort livet omöjligt för miljontals afrikaner. Nu har ödet drivit dem till den grekiska övärlden (mellanstationer till Västeuropa) och de 6000 migranterna på Samos ska snart placeras i ett “koncentrationsläger” högt upp i på ön i en olidlig och torr hetta nära staden Mytilini.

Mytilini-lägret under konstruktion, Samos, 29 aug 2020. Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se
Mytilini-lägret under konstruktion, Samos, 29 aug 2020. Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se

NewsVoice video: Stefan Löfven tror flyktingströmmarna beror på klimatförändringar

För närvarande finns cirka 6000 flyktingar på Samos i Vathy-lägret. I realiteten har många tiotusentals migranter omsatts bara på Samos. Dessa siffror kan jämföras med den första kvoten på endast 700 stycken flyktingar när allt började för c:a 10 år sedan. Dessa hade 48 timmar på sig att lämna ön, men istället stannade de och det kom bara fler och fler.

Varje enskild flykting har en personlig historia bakom sig. Ingen av dessa riskerar livet utan anledning. De måste söka inkomster i Europa. Förhoppningen är att finna arbete. NewsVoice har samtalat med fler afrikanska migranter som lyckats ta sig till Sverige varav en mellanlandade på Samos. Samtliga sökte sig till länder som Frankrike och Sverige för att finna arbete och inte för att lyfta bidrag. Ingen flydde på grund av klimatförändingar.

Text Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Foto: Torbjörn och F. Sassersson

Relaterat

Mytilinilägret på Samos och EU-skylt (containerhus), 29 aug 2020. Foto: NewsVoice
Mytilinilägret på Samos och EU-skylt på containerhus, 29 aug 2020. Foto: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq