Mediestödsfusket – SVT och MPRT vill inte berätta vad som egentligen hände

publicerad 26 februari 2021
- av Torbjörn Sassersson red.
Enhetschef Georg Lagerberg på MPRT (25 feb 2021). Bild: SVT Play. Montage: NewsVoice
Enhetschef Georg Lagerberg på MPRT (25 feb 2021).

Tidningarna Samnytt och NewsVoice har i en serie artiklar avslöjat att Magasinet Tempus fuskat till sig mediestöd. Trycket har varit hårt mot mediemyndigheten MPRT som ansvarat för utdelningen av mediestöd, inte minst från Revisorsinspektionen som pressade MPRT att granska ärendet.

Revisorsinspektionen hade gjort en uppföljande granskning av Tempus revisor och då kunnat bekräfta det fusk som Samnytt initialt upptäckt. SVT berättar vidare i sitt senaste reportage om att Mediestödsnämnden inne på MPRT uppger att Tempus fuskat sig till stödet och som NewsVoice tidigare rapporterat ledde det till att Tempus likvideras.

Nu blir Tempus återbetalningsskyldigt och det kan handla om minst 2 miljoner kronor. Medistödsnämnden (en del av MPRT) har nämligen beslutat att undersöka ytterligare hur mediestöd delats ut till Tempus i upp till två decennier.

Georg Lagerberg som är enhetschef för Ansökan och tillsyn på MPRT säger att en fördjupad granskning visar att det framkommit att den egentliga antalet prenumeranter är lägre än de 1500 st som MPRT har som grundkrav för att få mediestöd, men det var bara en typ av fusk som avslöjats av Samnytt och NewsVoice.

I samband med nedläggningen av Tempus valde magasinet att dra tillbaka sin mediestödsansökan för året 2020. Stödet söks alltid för föregående år.

SVT väljer att nämna Samnytt, men avstår från att nämna NewsVoice, trots att NewsVoice publicerat runt fem artiklar som stegvis avslöjat ytterligare omständigheter efter att Samnytt startade utredningen sommaren 2020.

Det är viktigt att tillägga att det är journalister som arbetat för tidningarna Samnytt och NewsVoice som gjort de egentliga granskningarna. Det stämmer inte att som SVT, MPRT och Revisorsinspektionen ger sken av att det är dessa instanser som gjort granskningarna.

Det är snarare så att SVT, MPRT och Revisorsinspektionen kontrollerat de utredningar som dessa redan fått serverade av Samnytt och NewsVoice.

NewsVoice och Samnytt varit tvungna att under hela hösten 2020 tydligt påpeka för MPRT att det förekommit fusk. SVT valde i ett tidigare inslag att kalla det för en slags utpressning och NewsVoice hängdes ut på ett nedsättande sätt.

Trots detta tryck valde MPRT att inte stoppa fusket och att så sent som i december godkänna mediestöd till Tempus för ytterligare ett år. Det är dessa dryga 2 miljoner kronor som myndigheten nu kräver tillbaka från Tempus.

Hade inte MPRT till slut tagit NewsVoice och Samnytts avslöjanden på allvar fanns en överhängande risk att medarbetare på MPRT kunde polisanmälas för medhjälp till bedrägeri.

Text: Torbjörn Sassersson

Artikelserien