Stridsflygplansaffärer, GlobalEye och industrispionage – Trender

publicerad 27 februari 2021
- Sanja Juric

WARZONE. Senast den 30 april i år förväntas de sista anbuden komma in till finska HX-projektet. Ett av anbuden kommer från det svenska Saab med sitt Gripen. Den svenska Försvarsmakten hoppas på ett positivt beslut med argument att ett samarbete mellan länderna ska motverka en hypotetisk attack från Ryssland. NewsVoice rapporterar även om det pågående industriella spionaget.

Text: Sanja R. Juric | Bild: GlobalEye, Saab. Pressfoto: Saab Aerospace

Det finska jaktplansprojektet HX

Det finska försvarsmaktens logistikverk har sänt in det sista anbudsförfrågan gällande HX-projektet den 29 januari 2021 till berörda företag och de sista anbuden förväntas komma in senast den 30 april till den finska försvarsmakten. Målet med HX är att kunna hitta lämpliga ersättare för dagens jaktplan. Finlands nuvarande jaktplan Hornet (amerikanskt), togs i bruk 1995-2000 och inköpen av de nya jaktplanen väntas ske senast i slutet på året.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist uttryckte oro den 16 februari under en online-konferens inför den ”försämrade säkerhetssituationen” runt Östersjön och skyllde på Rysslands påstådda aggressioner. Även Anders Persson, den svenska biträdande chefen för flygvapnet påpekade att ett samarbete länderna emellan kan minska risken för att ryska styrkor kan ta över det finska luftrummet. Det finska flyget kan i så fall ta sig till svenska flygbaser, vilket uppnås om båda länderna hade samma jaktplan. “Vi kommer att vara som ett flygvapen med två befälhavare”, tillade Persson.

Saab erbjuder Finland, GlobalEye övervakningsplan

Ytterligare en fördel med Gripen, förutom ett fördelaktigt prisläge, är möjligheten för kunden att utveckla nya funktioner på planen, säger Saabs VD Micael Johansson. Även GlobalEye som är Saabs senaste flygburna sensorsystem ingår i anbudet. Enligt Saab består systemet av en radar med utökad räckvidd och kan upphäva smygfunktioner hos attackerande flygplan. Förutom 64 gripenflygplan av typen Gripen E och Gripen F erbjuder Saab även två kanadensiska Bombardier-flygplan med Globaleye-sensorer, något som Finland saknar i nuläget.

Enligt företaget är Globaleye det nyaste och mest avancerade systemet i världen. Den senaste beställningen på GlobalEye gjordes av Förenade Arabemiraten till ett värde av en miljard euro. Det tredje av totalt 5 plan levererades den 20 februari 2021.

NewsVoice (2016): Har Saab sålt militär övervakningsutrustning för 1 miljard till Saudi?

Anbudsförfrågan har skickats till följande företag:

 • Boeing F/A-18 Super Hornet (USA)
 • Dassault Rafale (Frankrike)
 • Eurofighter Typhoon (Storbritannien)
 • Lockheed Martin F-35 (USA)
 • Saab Gripen (Sverige)
NSA vid Fort Meade, Maryland, USA - Foto: NSA.gov, pressroom
NSA, Fort Meade, Maryland, USA – Foto: NSA.gov, pressroom

NSA bedriver spionage riktat mot svenska företag

NSA har gång på gång avslöjats med att spionera på nordiska företag. Ett av avslöjanden gällde Danmarks upphandling av jaktplan under 2019. Danmarks Radio (DR), avslöjade under förra året hur den amerikanska underrättelsetjänsten National Security Agency (NSA) har spionerat på både svensk och dansk försvarsindustri med hjälp av den danska underrättelsetjänsten, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Målet ska ha varit det svenska Gripen-programmet som var med i Danmarks upphandling av nya stridsflygplan. Det är oklart huruvida avlyssningen hade något att göra med att den danska staten till slut valde att köpa 27 amerikanska F-35-stridsflygplan, enligt DR.

NSA hade enligt rapporten avlyssnat både Saab och den danska försvarskoncernen Terma. NSA fick tillgång till fiberoptiska kablar samt ett datacenter på Amager, en ö söder om Köpenhamn. Kablarna som sträcker sig till Sverige, England och Tyskland samt till USA, har enligt källor varit en stor tillgång i det amerikanska spionaget i regionen.

Källa: Submarine Cable Map. DR, Antalet kablar ändrar sig hela tiden. Grafik: Morten Fogde Christensen
Källa: Submarine Cable Map. DR, Antalet kablar ändrar sig hela tiden. Grafik: Morten Fogde Christensen

Spionaget bedrevs på bland annat danska bolag och politiska institutioner, samt svenska försvarsintressen. Även holländsk, norsk, fransk och tysk datatrafik bevakades, skriver Svenska Yle.

NewsVoice (2010): Amerikansk underrättelsetjänst kan använda bredbandsbolag för att spionera

Det var under 2015 som den danska visselblåsaren försökte meddela FE om det olagliga samarbetet. Det gällde ett datacenter på Amager som använde systemet Xkeyscore. Programmet gjorde det möjligt att söka efter strategiskt viktiga personer inom vissa organisationer. Enligt källorna var vissa av ”sökorden” direkt riktade mot Gripen-programmet och andra försvarsindustriella objekt.

“De är djupt inuti och gräver i danska industrihemligheter, vilket vanligtvis är det vi anklagar kineserna för att göra hela tiden”, säger Tobias Liebetrau från Center for Militære Studier vid Köpenhamns universitet.

Edward Snowden avslöjade detta för NSA:s avlyssningsprogram viktiga datasystem redan under 2013.

Varken Saab, NSA eller den svenska försvarsministern Peter Hultqvist har velat kommentera uppgifterna.

Läs mer: Joe Rogan intervjuar Edward Snowden som läcker mer hemligheter

Säpo: Spionage mot Sverige har ökat och ändrat karaktär

Spionage har bedrivits länge. 2013 avslöjade Snowden att Sverige har försett USA med viktiga uppgifter om den ryska ledningen och att svenska FRA är ledande i spionaget mot den ”forna ärkefienden”, skriver SVT. Det är inte heller ovanligt att allierade spionerar på varandra som i fallet med Danmark.

Läs mer: The Intercept utvidgar sitt Snowden-arkiv med nio år av spionbrev med start från 2003

Främmande makters underrättelseverksamhet mot Sverige har ökat och delvis ändrat karaktär under de senaste fem åren, står det att läsa på SVT. Uppmärksamheten enligt Säpo verkar ha bytt inriktning mot det civila till skillnad från militära mål. Enligt Daniel Stenling, chef på enheten för kontraspionage på Säpo, försöker man istället komma över information från företag och forskningsinstitut som har spetsteknologi. Ryssland verkar inte ligga långt efter NSA, Kinas och Irans underrättelseverksamhet.

NewsVoice avslöjade redan 2014 hur Ryssland rekryterar agenter via svenska bemanningsföretag: Ryska spionaget mot Sverige – Agenter rekryteras via bemanningsföretag – försvarshemligheter läcker

Text: Sanja R. Juric

Källor och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Bästa Kersti, för det första om ett filmtips kommer från Måna Wibron (syster till Pia) så bör du dra åt dig öronen ordentligt. Måna är en av Sundsvalls värsta vänsteraktivister.

  För det andra så är militär surveillance i verkligheten mycket mer komplicerad jämfört med hur den framställs i den film du refererar till.

  Jag får ändå säga att Sanja beskriver hyggligt initierat hur det går till i verkligheten. Dvs alla övervakar alla, ingen undantagen.

  Militär surveillance har ju i alla fall ett någorlunda förståeligt syfte, dvs man vill ha koll på vad man på militärspråk bedömer som fiender. Irans och Nord Koreas kärnvapen program är sannolikt ett par av världens mest övervakade geografiska områden.

  Satelliter är bara en typ av övervakning, iofs blir upplösningen bättre och bättre men tekniken har en del andra brister, tex vad avser regionala och lokala trupprörelser.

  Därför säljs tex Global Eye på en Bombardier maskin för att på hög och medelhög höjd kunna se mer detaljer, integration mot satelliter är ju självklart där.

  Liksom integrationen med kustbevakning, markradarstationer, militära sjöstridskrafter, luftförsvar, flygflottiljer osv är viktiga element för att kunna skicka vapenförsedda drönare mot vissa högupplösta mål. Typexemplet är när USA tog ut Irans Soleymani.

  När Hollywood försöker beskriva detta så är det bla för att pacifister skall kunna bedriva opinionsbildning.

  I min värld är det betydligt värre och mer svårförklarligt varför man inom militär underrättelsetjänst ägnar sig åt massövervakning av civila via aktiv telefonavlyssning.

  • Jan,

   Jag är glad att du är tillbaka med dina skarpa artiklar och iakttagelser. Det behöver verkligen röras om i den sönderkokta grytan.

   Det är som du säger väldigt komplext. Det är inte heller så svart och vitt som MSM försöker få det att framstå. Mycket fascinerande spel som aldrig tar slut. Som jag nämnde för Hans är det viktigt att, om än mycket förenklat från min sida av olika skäl, se till att lyfta olika ämnen. Det är så fruktansvärt irriterande denna soppa av covidartiklar som har dränkt nästan hela den dagliga rapporteringen.

   Driva och spela på rädsla är mäktigt verktyg så mäktigt att allt annat av vikt dränks, logiken också. Sannerligen ett mycket kraftfullt och effektivt styr- och kontrollmedel.

   • Du behövs Sanja och du gör det för j-ligt bra då du sprider dina gracer över många ämnesområden.

    Jag noterar din omfattande research, nästan i klass med tex Rebecca Weidmo-Uvell vilken är ett föredöme i branschen.

    Jag håller oxå med dig om att det har blivit en långvarig plåga i all slags media detta med pandemin, iofs behövs det alternativa röster på det området oxå.

    Men det börjar bli lite för mycket av varan, det som ändå behöver belysas är ju hur åsikts och yttrandefriheten kränks även på det området.

    Att få ha en alternativ uppfattning i vaccinfrågan skall ju med alla medel tystas och straffas. Jag frågar mig alltid varför man så starkt vill tysta den nyfikenhet/tveksamhet/försiktighet som alltid är försvarbar när vi står inför något så okänt och stort problem som pandemins alla bisarra konsekvenser.

    Själv kommer jag inte att ta något vaccin inom de 3-5 år som det rimligen måste gå innan vi ser alla biverkningar. Något genmodifierat skitvaccin tar jag aldrig öht.

    Biverkningar som skattebetalarna själva får ta räkningen för är ett jävla tilltag då Big Pharma i vanlig ordning med regeringens goda minne friskrivit sig från alla ersättningsanspråk när skadorna börja dyka upp.

    Keep up the good work Sanja!!

 • Bästa Kersti, för det första om ett filmtips kommer från Måna Wibron (syster till Pia) så bör du dra åt dig öronen ordentligt. Måna är en av Sundsvalls värsta vänsteraktivister.

  För det andra så är militär surveillance i verkligheten mycket mer komplicerad jämfört med hur den framställs i den film du refererar till.

  Jag får ändå säga att Sanja beskriver hyggligt initierat hur det går till i verkligheten. Dvs alla övervakar alla, ingen undantagen.

  Militär surveillance har ju i alla fall ett någorlunda förståeligt syfte, dvs man vill ha koll på vad man på militärspråk bedömer som fiender. Irans och Nord Koreas kärnvapen program är sannolikt ett par av världens mest övervakade geografiska områden.

  Satelliter är bara en typ av övervakning, iofs blir upplösningen bättre och bättre men tekniken har en del andra brister, tex vad avser regionala och lokala trupprörelser.

  Därför säljs tex Global Eye på en Bombardier maskin för att på hög och medelhög höjd kunna se mer detaljer, integration mot satelliter är ju självklart där.

  Liksom integrationen med kustbevakning, markradarstationer, militära sjöstridskrafter, luftförsvar, flygflottiljer osv är viktiga element för att kunna skicka vapenförsedda drönare mot vissa högupplösta mål. Typexemplet är när USA tog ut Irans Soleymani.

  När Hollywood försöker beskriva detta så är det bla för att pacifister skall kunna bedriva opinionsbildning.

  I min värld är det betydligt värre och mer svårförklarligt varför man inom militär underrättelsetjänst ägnar sig åt massövervakning av civila via aktiv telefonavlyssning.

  • Jan,

   Jag är glad att du är tillbaka med dina skarpa artiklar och iakttagelser. Det behöver verkligen röras om i den sönderkokta grytan.

   Det är som du säger väldigt komplext. Det är inte heller så svart och vitt som MSM försöker få det att framstå. Mycket fascinerande spel som aldrig tar slut. Som jag nämnde för Hans är det viktigt att, om än mycket förenklat från min sida av olika skäl, se till att lyfta olika ämnen. Det är så fruktansvärt irriterande denna soppa av covidartiklar som har dränkt nästan hela den dagliga rapporteringen.

   Driva och spela på rädsla är mäktigt verktyg så mäktigt att allt annat av vikt dränks, logiken också. Sannerligen ett mycket kraftfullt och effektivt styr- och kontrollmedel.

   • Du behövs Sanja och du gör det för j-ligt bra då du sprider dina gracer över många ämnesområden.

    Jag noterar din omfattande research, nästan i klass med tex Rebecca Weidmo-Uvell vilken är ett föredöme i branschen.

    Jag håller oxå med dig om att det har blivit en långvarig plåga i all slags media detta med pandemin, iofs behövs det alternativa röster på det området oxå.

    Men det börjar bli lite för mycket av varan, det som ändå behöver belysas är ju hur åsikts och yttrandefriheten kränks även på det området.

    Att få ha en alternativ uppfattning i vaccinfrågan skall ju med alla medel tystas och straffas. Jag frågar mig alltid varför man så starkt vill tysta den nyfikenhet/tveksamhet/försiktighet som alltid är försvarbar när vi står inför något så okänt och stort problem som pandemins alla bisarra konsekvenser.

    Själv kommer jag inte att ta något vaccin inom de 3-5 år som det rimligen måste gå innan vi ser alla biverkningar. Något genmodifierat skitvaccin tar jag aldrig öht.

    Biverkningar som skattebetalarna själva får ta räkningen för är ett jävla tilltag då Big Pharma i vanlig ordning med regeringens goda minne friskrivit sig från alla ersättningsanspråk när skadorna börja dyka upp.

    Keep up the good work Sanja!!

 • Den brittisk-kanadensiska filmen Eye in the Sky (2015) är väl värd att se för att förstå hur långt den moderna militära teknologin kan ha nått. Ända in i minsta skrymsle i våra vardagsrum. Och i samma nu förs informationen till militärhögkvarter på en annan kontinent.

  Filmen visades i svensk TV i början av året och dess innehåll presenterades i Humanism och Kunskap. Fortsätt gärna att läsa där för att förstå hur det hela fungerar:

  https://humanismkunskap.org/2020/12/01/filmtips-eye-in-the-sky/

  • Jag instämmer helt med det omdöme Per ger.

   Du, Sanja, skriver enormt intressanta artiklar med stor bredd och – likt Per är du dessutom utomordentligt kunnig när det gäller enkla naturliga metoder till hälsa, vilka nästan alltid samtidigt är de allra mest effektiva metoder som står oss till buds.

   Det är metoder som sällan är förknippade med biverkningar och som är billiga och skonsamma.

   Du är en av de som Newsvoice har attraherat till sig och som i hög grad bidrar till att Newsvoice nu seglat upp till den i särklass viktigaste media-kanalen i vårt land.

   • Tack Hans och tack till både dig och Per för era kommentarer på NewsVoice! Kommentarsfältet är minst lika viktig och informativ som artiklarna.

    Ibland får jag uppdrag av Torbjörn vad han vill att jag ska skriva om och ofta väljer jag själv. Snarare så kan jag inte låta bli ett ämne.

    Det är viktigt att ha bredd på artiklarna, i synnerhet nu när man tenderar att sugas in i en “covidtunnel”, därav rätt så skilda ämnen.

    Tyvärr hinner jag inte bidra skriftligt så mycket som jag skulle vilja och tenderar att bara snudda vid ämnena, men jag ser till att hjälpa Torbjörn bakom kulisserna istället.

    Sen blir det inga undersökande artiklar heller tyvärr (tidsbrist) men tacksam att Jan och “Anders” och andra är med.

 • Varför skulle man vara intresserad av spaningsflyg om det nu finns satelliter med ett “frimärkes upplösning”?
  Med tanke på coronabedrägerier och klimatbedrägeriet börjar man fundera på om inte all annan skrämselpropaganda också enbart är bedrägeri. Kärnvapen är ett bra exempel, satelliter är ett annat, för övrigt SF författaren Arthur C Clarks uppfinning.

 • Den brittisk-kanadensiska filmen Eye in the Sky (2015) är väl värd att se för att förstå hur långt den moderna militära teknologin kan ha nått. Ända in i minsta skrymsle i våra vardagsrum. Och i samma nu förs informationen till militärhögkvarter på en annan kontinent.

  Filmen visades i svensk TV i början av året och dess innehåll presenterades i Humanism och Kunskap. Fortsätt gärna att läsa där för att förstå hur det hela fungerar:

  https://humanismkunskap.org/2020/12/01/filmtips-eye-in-the-sky/

  • Jag instämmer helt med det omdöme Per ger.

   Du, Sanja, skriver enormt intressanta artiklar med stor bredd och – likt Per är du dessutom utomordentligt kunnig när det gäller enkla naturliga metoder till hälsa, vilka nästan alltid samtidigt är de allra mest effektiva metoder som står oss till buds.

   Det är metoder som sällan är förknippade med biverkningar och som är billiga och skonsamma.

   Du är en av de som Newsvoice har attraherat till sig och som i hög grad bidrar till att Newsvoice nu seglat upp till den i särklass viktigaste media-kanalen i vårt land.

   • Tack Hans och tack till både dig och Per för era kommentarer på NewsVoice! Kommentarsfältet är minst lika viktig och informativ som artiklarna.

    Ibland får jag uppdrag av Torbjörn vad han vill att jag ska skriva om och ofta väljer jag själv. Snarare så kan jag inte låta bli ett ämne.

    Det är viktigt att ha bredd på artiklarna, i synnerhet nu när man tenderar att sugas in i en “covidtunnel”, därav rätt så skilda ämnen.

    Tyvärr hinner jag inte bidra skriftligt så mycket som jag skulle vilja och tenderar att bara snudda vid ämnena, men jag ser till att hjälpa Torbjörn bakom kulisserna istället.

    Sen blir det inga undersökande artiklar heller tyvärr (tidsbrist) men tacksam att Jan och “Anders” och andra är med.

 • Varför skulle man vara intresserad av spaningsflyg om det nu finns satelliter med ett “frimärkes upplösning”?
  Med tanke på coronabedrägerier och klimatbedrägeriet börjar man fundera på om inte all annan skrämselpropaganda också enbart är bedrägeri. Kärnvapen är ett bra exempel, satelliter är ett annat, för övrigt SF författaren Arthur C Clarks uppfinning.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *