SAAB satsar på den militära rymdindustrin – Ska kunna hitta fientliga satelliter

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 maj 2018
- NewsVoice redaktion
"Saab's Thinking Edge" - Foto: SAAB
"Saab's Thinking Edge" - Foto: SAAB
“Saab’s Thinking Edge” – Foto: SAAB

Den militära koncernen SAAB satsar på att utveckla rymdteknik för militär underrättelseinhämtning, för att upptäcka satelliter och rymdskrot. SAAB har rätt bakgrund för att utveckla rymdteknik med sin breda erfarenhet av att tillverka stridsflygplan, militära radar- och sensorsystem samt markvapen.

Tanken är att rikta sensorteknik mot rymden från marken med en kommande “rymdtittande radar” för att upptäcka fientliga satelliter som spanar på marken. Det handlar om att veta om egna trupper är observerade eller inte. Radarn och ledningssystem ska vara klara för leverans till slutkunder inom 1-2 år. Vilka kunderna är förblir en affärshemlighet.

“Det finns ett stort intresse från våra huvudkunder och upphandlingarna pågår redan”, säger Anders Carp, chef för affärsområdet Surveillance, till TT.

Corren skriver att rymdindustrin under decennier expanderat kraftigt, vilket lett till ett kraftigt antal ökande aktiva satelliter.

“I dagsläget handlar det om cirka 2,000 satelliter men vissa bedömningar gör gällande att det kommer att vara 10,000 om tio år. Allt bidrar också till en stor mängd rymdskrot, i runda tal tros det handla om en halv miljon sådana objekt.”

Text: NewsVoice

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: SAAB
Stöd NewsVoice 2024
 • Detta eviga tävlande vem som kan döda mest. Vad är det för ett lågtstående spel? Ut i rymden med er och bli lite Vasco da Gama och hitta en egen planet. Det finns gott om dem så varje person på Jorden kan få en egen.

 • Ytterligare en miljöförstörande gärning. Då försvinner givetvis all ev. vita zoner för oss som drabbats av EHS. Puh!

 • Detta teknikområde är komplext och skulle kräva en ganska lång kommentar för att bli någorlunda heltäckande.

  Saab övertog Ericssons radarsystem för surveillance ändamål, tekniken är nog inte så våldsamt avancerad men räcker gott för att på relativt låg höjd kunna övervaka och integrera samordnade övervakningsuppgifter med radar på mark, sjö och landstridskrafter såsom tex i Pakistan, Saudiarabien, Förenade arabemiraten, osv.

  USA har med sina AVACS plan en betydligt mer sofistikerad teknologi, större besättning och flyger dessutom på väsentligt högre altitud. Dess bättre förmåga att integrera satcom är ju en avgörande fördel för de stater som överväger köp av signalspaningsplan. Därför måste Saab, om de på allvar vill konkurrera, kunna erbjuda en helt integrerad lösning även uppåt och inte enbart nedåt. Det var ju inte länge sedan Saab endast kunde erbjuda turboprop plan med sin radarutrustning.

  Satellitspaning är ju sedan länge det den mest avgörande källan till information men den behöver ju integreras med annan signalspaningsutrustning för att bli ett effektivt vapen i skarpa lägen, man vinner inga krig på att enbart ha bra bilder oavsett höjd.

  Radarutrustning på marken är ju en sak, liksom flygplansburen radarteknologi men kruxet är att integrera all information i sk ledningssystem och där tror jag att Saab har en del att lära fortfarande.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *