TEKNIK & FÖRETAG. Logistikjätten DHL tar hjälp av Helsingfors-baserade startup-bolaget Logmore för att förstärka sin kvalitetssäkring. Utvecklingen av ett vaccin mot Covid-19 var en hetsig kamp mot klockan som kantade hela förra året och nu står vi äntligen här med inte bara ett vaccin utan en hel handfull, men detta verkar underligt nog inte ha stillat vår oro.Det krävs en kontinuerlig kylkedja.
Att utveckla och godkänna dessa vacciner inom ett år var en imponerande bedrift, men att fördela och administrera dessa vaccin till 7,8 miljarder människor världen över har visats bli desto mer utmanande, men tack vare lovande ny teknologi och spännande globala samarbeten börjar vi äntligen se en ljusning i slutet av tunneln.
Stränga krav på kontinuerlig kylkedja
Enligt den tyska logistik-jätten DHL:s uträkningar så lär transporten av tio miljarder förväntade doser över de kommande två åren kräva upp emot 200,000 palltransporter och 15,000 lastflygningar, något som Katja Busch, informationschef på DHL beskriver som “en av de största utmaningarna den globala logistikindustrin någonsin har stått inför.” En av de mest krävande utmaningarna med distributionen av de nya vaccinen är de extremt tuffa krav som ställs på kylkedjan, däribland specialutrustade frysar, förpackningskemikalier, isolering och specialiserad dataloggningsteknik.
Att bevara kylkedjan är inte den enda utmaningen involverad i världens hittills största vaccinationskampanj. Trots alla försiktighetsåtgärder som logistikföretag vidtar så tar ofta leveranser stryk. Branschexperterna IATA (International Air Transport Association) uppskattar att så mycket som 25% av vaccinen anländer till sina destinationer i oanvändbart tillstånd.
De stränga kraven för kylkedjan tillför ytterligare svårigheter till en redan komplex dynamik och har därmed skapat en situation där många av de välbeprövade logistiska lösningarna helt enkelt inte räcker till, vilket har tvingat branschen att vända blicken mot nyskapande teknologisk innovation.
Med flera miljarder vaccindoser som måste levereras över de kommande åren, står vi fortfarande i startgroparna av denna globala kampanj, och vi tampas nu med frågan om hur vi ska möta utmaningen av att se till att vaccinet blir tillgängligt världen över, och hur vi ska kunna säkerställa dess kvalitet från produktion till leverans.
En fiffig finsk lösning
Logmore, ett Helsingfors-baserat startup-bolag specialiserat i leveranskedjeanalyser, för att kunna möjliggöra en kontinuerlig kylkedja, erbjuder ett system bestående av tekniska anordningar och sofistikerad mjukvara för att övervaka tillståndet av leveranser i syfte att garantera kvalitetssäkring. ”Dry Ice” – den enda QR-enheten som tål de extremt låga temperaturer och rigorösa krav som ställs på Covid-19 vacciner – har en unik förmåga att övervaka temperatur, fuktighet, stötar, lutning och ljus i realtid, något som kommer att vara avgörande för att säkerställa att vaccin kan distribueras i optimalt skick och med maximal träffsäkerhet.
Klassiska RFID-taggar skulle inte fungera med de torrisförsändelser som krävs för att kyla ned vaccinen under leverans, eftersom de inte klarar av dessa extremt kalla förhållanden. Annan dataloggningsteknik, som t.ex. Bluetooth eller USB presenterar andra problem som signalstörningar och känslighet för fysisk skada och cyberattacker, vilket gör kontinuerlig och konsekvent övervakning nästintill omöjlig.
QR-koder däremot är extremt motståndskraftiga och är byggda för att tåla den tidvis turbulenta leveransen. Logistisk dataloggningsteknik som den som utvecklats av Logmore är fullt kompatibel med torrisförsändelser och integreras med automatisk rapportering till leverantörer och mottagare under hela resan.
”Covid-19-vaccinet kommer att transporteras över hela världen – i flygplan, i lastbilar, genom olika lager, i tropiska temperaturer”, säger Niko Polvinen, operativ chef på Logmore, i ett uttalande. ”Vi måste se till att varje vaccin är säkert att använda och skyddar den som får det.”
Denna banbrytande teknik kräver ingen extern infrastruktur, data är tillgänglig över både stationära och mobila plattformar och kan enkelt sammanställas och spåras i ett analyspaket. Alla dessa fördelar gör dataloggningsteknik som bygger på QR-koder till ett allt mer uppenbart val för globala aktörer inom logistik.
Behovet av internationellt samarbete
För att se till att vacciner når ut till hela världens befolkning med en kontinuerlig kylkedja skriver Katja Busch, DHL:s informationschef, att vi behöver ha:
”…ett effektivt samarbete mellan den internationella läkemedelsindustrin, regeringar, icke-statliga organisationer och logistikleverantörer världen över.”
Som ett led i denna utveckling har nu alltså DHL tecknat avtal med finska Logmore och har sedan mars börjat använda sig av Logmore’s Dry-Ice-teknologi i sin distributionsverksamhet.
”Alltid bra att samarbeta med starka, smidiga och pålitliga partners för vår DHL SmartSensor-portfolio”, skrev Christopher Fuss, chef på DHL SmartSensor IoT, i ett inlägg på sociala medier förra veckan. ”Det är fantastiskt att se hur den gemensamma resan började och var vi är idag.”
Samarbetet börjar nu i vår med att övervaka vaccintemperaturerna i Europa och utvecklas sedan för att täcka alla kontinenter under de kommande månaderna.
Förbättrad logistik för att säkra en kontinuerlig kylkedja
I ett uttalande gav Logmores Janne Juhala nyligen genklang till Buschs rop på internationellt samarbete:
”Logistikföretag kan inte lyfta hela lasset, och just med Covid-19-vaccinet förlitar sig världen på effektiv och tydlig kommunikation mellan myndigheter och folkhälsoorganisationer, så möjligheten att kunna ha pålitliga och uppföljningsbara uppgifter om statusen för varenda försändelse tillför en stor grad av ansvarsskyldighet.”
Förbättrad logistik är alltså ett steg på vägen, men för att säkerställa en effektiv och rättvis distribution av vaccinet behövs ett ökat internationellt samarbete mellan regeringar, globala aktörer inom flygfrakt och marktransport, internationella icke-statliga organisationer och tullmyndigheter.
Godsföretag måste kartlägga sina lagringsfunktioner, dela resurser och planera transporttid för att undvika förseningar och under tiden måste icke-vinstdrivande organ samarbeta för att bygga bättre kylkedjekapacitet och transportinfrastruktur i utvecklingsländer och utvecklingsländer.
Molnsynkroniserad, kostnadseffektiv och framförallt transparent data är nyckeln till att allt detta klaffar. Med vaksam övervakning, investeringar i infrastruktur och noggrann strategisk planering kan vi återställa trovärdigheten i vaccinet och dess kvalitetssäkring, och kanske även se slutet på Covid-19 under 2021.
Extern skribent
Relaterat
- Läs mer om teknik i NewsVoice