Amerikansk hälsomyndighet och Rockefeller Foundation: vaccinförnekare ska stoppas

publicerad 17 juli 2021
- av NewsVoice
Vice Admiral Vivek H. Murthy, USPHS 19th Surgeon General of the United States
Vice Admiral Vivek H. Murthy, USPHS 19th Surgeon General of the United States
Bild: Vice Admiral Vivek H. Murthy, USPHS 19th Surgeon General of the United States. Foto: United States Department of Health and Human Services

VACCINHETSEN. US Department of Health and Human Services (HHS) utfärdade i torsdags en tydlig varning till allmänheten i USA om att desinformation sprids som förhindrar amerikaner från att vaccineras mot Covid-19. En rådgivande rapport uppmanar Big Tech att ta stoppa online-spridning av felaktig information om hälsa. Initiativet får samma dag stöd av Rockefeller Foundation.

Läkargeneralen dr Vivek Murthy på HHS säger under en presskonferens i Vita Huset att aggressiva motågärder måste tillämpas och att även den minsta desinformation på nätet kan få människor att avvisa covidvacciner. Risk finns även att människor ifrågasätter folkhälsoåtgärder, fysisk distansering och användandet av munskydd samt istället för att låta vaccinera sig satsar på oprövade behandlingsmetoder.

HHS har ett enda mål. Alla ska vaccinera sig, trots att det idag finns läkare och forskare över hela världen som är tveksamma till massvaccination mot Covid-19.

Enligt ett pressmeddelande från HHS ska hälsoinformation baseras på bästa tillgängliga bevis, men vad som ska anses vara bästa tillgängliga bevis är oklart, skriver The Defender.

“We can meaningfully improve the health information environment even without a consensus definition of misinformation”, säger Murthy.

Styrdokument

Ett rådgivande dokument riktat till medier, sociala medieföretag, privatpersoner, hälso- och sjukvårdspersonal, forskare, lärare, finansiärer och politiska beslutsfattare uppmanar individer att ta ansvar för att begränsa spridningen av felinformation.

Dokumentet uppmanar medieföretag att rekrytera mer personal för att moderera sociala inlägg, premiera vissa röster, förbättra algoritmerna, moderera live-sädningar och varna användare med tydliga konsekvenser om dessa vid upprepade tillfällen bryter mot plattforms-policys.

Skolor och utbildningsinstitutioner uppmuntras att slå ner på felaktig information genom att utbilda människor att snabbare identifiera personer som förnekar vetenskapligt samförstånd i hälsofrågor och som hemfaller åt konspirationsteorier.

Under en presskonferens i Vita huset i torsdag framhöll pressekreterare Jen Psaki att Facebook måste göra mer för att bekämpa felinformation om Covid-vaccin.

“Facebook needs to move more quickly to remove violative posts” … “Posts that will be within their policies’ removal often remain up for days. That’s too long. The information spreads too quickly.” – Jen Psaki

Kennedy anses vara ett hot

En CNN-källa säger, enligt The Defender, att president Joe Biden oroar sig över felinformation om vaccin och att Facebook inte tar detta på största allvar eftersom ledningen på Facebook uppvisat en ovilja att ta itu med desinformation.

Robert F. Kennedy Jr. som är medgrundare och ordförande för Children’s Health Defense fick dock nyligen sitt Instagram-konto raderat. Instagram ägs av Facebook.

The Defender som är en publikation från Children’s Health Defense skriver att Kennedy menar att det inte är upp till Regeringen eller CNN att besluta i hälsofrågor kring Covid-19:

“Det är en farlig väg för demokratin om vi tillåter regeringstjänstemän och CNN, som är helt beroende av läkemedelsreklam, att berätta för amerikaner att de inte får kritisera läkemedel, läkemedelsbranschens ansvarsfrihet och experimentella läkemedelsprodukter.”

Rockefeller Foundation ger 13,5 miljoner dollar

Rockefeller Foundation meddelar att organisationen förbundit sig att skänka 13,5 miljoner dollar för att bekämpa påstådd desinformation om Covid-19 och coviinjektioner (“vacciner”).

“By identifying mis- and disinformation as a challenge to our collective health, the surgeon general’s guidance reinforces The Rockefeller Foundation’s role in investing in data-driven public health interventions to meet the unique challenges of today’s media environment”, säger Bruce Gellin, Rockefeller Foundations chef för global folkhälsostrategi.

Text: NewsVoice

Källor