Riksdagen – arbetsplatsen där ingen behöver vaccinera sig – inga påtryckningar får ske

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 september 2021
- NewsVoice redaktion
Talman Andreas Norlén. Foto (beskuret): Frankie Fouganthin. Licens: CC BY-SA 4.0
Talman Andreas Norlén. Foto (beskuret): Frankie Fouganthin. Licens: CC BY-SA 4.0
Talman Andreas Norlén. Foto (beskuret): Frankie Fouganthin. Licens: CC BY-SA 4.0

SVERIGE. Riksdagen är en arbetsplats där ingen ska behöva vaccinera sig mot sin vilja. “Vi har inga formella möjligheter att ställa något sådant krav, ledamöterna är ju folkvalda och har rätt att delta i riksdagsarbetet oavsett om de vaccinerar sig eller inte”, säger talman Andreas Norlén till SvD.

Nu lyfts restriktionerna i Riksdagen. Sedan 16 mars kom partiernas gruppledare och talmannen överens om att dra ned antalet ledamöter från 349 till 55 vid voteringar, en åtgärd som samtidigt gjorde att mandatfördelningens kunde behållas i riksdagen. Nu hävs restriktionen.

Detta betyder är när riksmötet öppnas den 14 september kommer 349 ledamöter att ta plats i kammaren, istället för 55. Möjligheten att delta digitalt vid utskottsmöten finns fortfarande kvar.

“Hur många av ledamöterna som är vaccinerade har riksdagsförvaltningen ingen kännedom om. Det finns heller ingen möjlighet att ställa krav på att de ska ha vaccinerat sig.utnyttja andra lokaler än utskottssalarna för kunna hålla avstånd vid fysiskt deltagande.” – SvD

“Men jag förutsätter att alla ledamöter vaccinerar sig, om det inte finns medicinska skäl”, tycker Andreas Norlén.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq