Folkmordet på kristna i Nigeria intensifieras

Publicerad

Författare

Ämne

[wordpay_hide_paywall]VÄRLDEN. Det som flera internationella observatörer i åratal har betecknat som ett rent folkmord på kristna i Nigeria har nått nya höjder.

Text: Raymond Ibrahim, författare (Sword and Scimitar) är Distinguished Senior Fellow vid Gatestone Institute, Shillman Fellow vid David Horowitz Freedom Center, och Judith Rosen Friedman Fellow vid Middle East Forum. | Artikeln har tidigare publicerrats på Gatestone-institutets hemsida

Sedan det islamistiska upproret i Nigeria började i juli 2009 – först i händerna på Boko Haram, en islamistisk terrororganisation, och senare av fulani, muslimska boskapsherdar som också radikaliserats eller motiverats av en jihadistisk ideologi – har över 60 000 kristna antingen mördats eller kidnappats under räder. De kidnappade kristna har aldrig återvänt till sina hem och deras nära tror att de är döda. Inom samma tidsram har ungefär 20 000 kyrkor och kristna skolor blivit uppeldade och förstörda.

Vissa av dessa fynd dokumenteras i en rapport från den 4 augusti 2021 av International Society for Civil Liberties and Rule of Law, även känt som “Intersociety”, en ideell människorättsorganisation baserad i Nigeria. Även om hela rapporten är läsvärd följer här ett fåtal anmärkningsvärda utdrag:

“Det totala antalet ‘direkta’ kristna dödsfall … från juli 2009 till juli 2021 … beräknas till inte mindre än 43 000 … Dödsfallen härrör från propagerandet av radikal islamism i Nigeria …

“De islamistiska jihadisterna och deras ‘esprit de jihad’ i de nigerianska säkerhetsstyrkorna har varit ansvariga för minst [ytterligare] 18 500 kristna dödsfall till följd av ofrivilliga försvinnanden, eller de som kidnappats och högst osannolikt kommer att återvända levande … Medan de flesta muslimer som förts bort av jihadister i Nigeria senare släpps utan villkor och återvänder till sina familjer dödas de flesta av deras kristna motsvarigheter i fångenskap eller tvingas konvertera till islam …”

“Jihadisternas grymheter riktar sig primärt till kristna … inklusive: massakrer, mord, stympning, skärande i halsar och livmödrar, halshuggning, tortyr, lemlästande, kidnappningar, gisslantagande, våldtäkt, övergrepp på flickor, tvångsäktenskap, försvinnanden, utpressning, påtvingade konverteringar och förstörelse eller uppeldande av bostäder och platser för tillbedjan och lärandecentrum, samt ockupation av åkermark, förstörelse eller påtvingat skördande av grödor och andra internationellt förbjudna handlingar …”

“Under de senaste tolv åren … har minst 17 500 kyrkor och 2 000 kristna skolor och andra lärocentrum attackerats av jihadisterna och förstörts helt eller delvis, eller eldats upp eller rivits. Under de senaste sju månaderna av 2021, till exempel, har antalet kyrkor som hotats, attackerats, förstörts eller eldats upp stigit till över 300 …”

“Under samma tolv år har man också kommit fram till att så många som 30 miljoner kristna, särskilt i norra Nigeria [där muslimer är i majoritet] och deras etnoreligion hotades och tio miljoner av dem har ryckts upp med rötterna, sex miljoner har tvingats fly från sina hem eller geopolitiska platser för att undvika att hackas ihjäl och över fyra miljoner har tvångsflyttats och blivit IDP:er [Internally Displaced Persons] …”

Även om den sista månaden som inkluderades i Intersocietys rapportperiod var juli 2021 har massakrerna och grymheterna fortsatt obevekligt sedan dess. Några exempel bara från augusti 2021 inkluderar:

I ett område, Plateau State, dödade fulaniterrorister “70 kristna, tvångsflyttade 30 000 andra och eldade upp 500 bostäder [och 1 000 bondgårdar]”, bara under de första tre veckorna av augusti, enligt en rapport från den 25 augusti. Davidson Malison, en lokal kristen ledare från ett av de drabbade områdena, beklagade sig:

“Ostoppbara tårar har fortsatt att rinna från våra ögon som nation och folk. Terrorn av fulaniska herdemän mot Irigwe-kristna har fortsatt obehindrat och utan tecken på ånger och samvete.”

Pastor Ronku Aka, en annan ledare i den kristna gemenskapen Irigwe noterade:

“Medan fulaniherdarna attackerade mina samhällen var soldaterna och andra säkerhetsagenter närvarande. När de fulaniska inkräktarna utförde attackerna förväntade vi oss att de skulle konfrontera inkräktarna och stoppa förstörelsen som pågick, men så blev det inte.”

När Aka konfronterade soldaterna om deras ovilja att agera svarade de att de “inte hade fått order om att slå tillbaka mot angriparna.”

Elishi Datiri, ett annat område som den kristna ledare vars följe slaktades i denna omgång av jihad, förklarade situationen mer utan förbehåll:

“Tråkigt nog begås detta blodbad, folkmord och hänsynslös förstörelse av egendom rakt framför ögonen på säkerhetstjänstemän som regeringen lägger miljarder av skattebetalarnas pengar på för att de ska skydda alla nigerianers liv och egendomar. I många instanser samarbetar militären med fulanifolket för att utföra dessa ömkliga handlingar. Militärens direkta deltagande i förstörelsen av kristnas åkermarker och egendomar har många gånger gett upphov till många protester, presskonferenser/pressmeddelanden och i vissa fall fysiska demonstrationer av de kristna samhällena som kräver avlägsnandet av militären … Det finns ett fortsatt angrepp mot kristna som drivs av fulaniherdarna och underlättas av säkerhetsmyndigheterna som ska ha ansvar för att skydda liv och egendomar … Vi vill med djup oro notera det oacceptabla plundrandet av vår mark under direkt övervakning av beskaffade myndigheter som ska ansvara för att upprätthålla alla människors rättigheter som förankrat i den nigerianska grundlagen.”

Enligt en annan rapport från den 30 augusti ska de islamiska herdemännen ha mördat ytterligare 36 kristna – ofta till islamistiska rop såsom “Allahu Akbar” – under flera okontrollerade räder i den nigerianska staten Kadu under augusti månad.

Under begravningen av 17 av dessa kristna tog pastor Jacob Kwashi, en biskop som hållit i många andra begravningar för mördade kristna under de senaste veckorna och månaderna, bladet från sin mun:

“Vi har aldrig sett en ond regering i detta land som den vi har idag. Regeringen ger sitt fulla stöd till blodsutgjutelsen i Nigeria. Vi blir dödade bara för att vi inte är muslimer. De onda fulanijihadisterna främjas av regeringen när de går och dödar människor, förstör deras hus och åkermarker – men när vi försöker försvara oss blir vårt folk gripna av polisen. Vad är det för rättvisa?”

På natten till den 24 augusti i Jos North, i delstaten Plateau, tog sig “jihadistiska fulaniherdar” in i ännu en kristen by där de, enligt en annan rapport “gick från hus till hus och dödade invånarna”. När de var klara hade ytterligare 37 kristna blivit mördade.

Under de tidiga morgontimmarna den 3 augusti gjorde fulaniterrorister ytterligare räder mot fyra byar med kristen majoritet, där de mördade mellan 22 och 27 personer, tände eld på hundratals bostäder och systematiskt förstörde byns grödor och spannmål. Om attacken sa Jonathan Asake, tidigare medlem i Nigerias representanthus:

“Det pågår ett folkmord i Kaduna South som riktar sig mot den inhemska kristna befolkningen, där målet är att tvinga oss att överge vår tro eller lämna våra förfäders marker åt de väpnade herdarna. Vissa av de angripna byarna … har attackerats minst tre gånger under de senaste sex åren med massgravar som står som vittnen till våra berättelser. Inte en enda kyrka eller skola står kvar. Inte en enda boskapsherde har gripits under alla dessa år. Det är olyckligt att medan Kaduna States regering och den federala regeringen vänder blindögat till anser världen, särskilt västerländsk media, inte att våra liv är värda några nyheter.”

Den 5 augusti demolerade myndigheterna en kyrka i Maiduguri, huvudstaden i staten Borno i norra Nigeria, där majoriteten är muslimsk. Pastorns son, Ezekiel Bitrus Tumba, 29, sköts till döds för att han försökte ingripa och förhindra demoleringen av hans kyrka. På söndagen den 8 augusti samlades kristna runt ruinerna av deras kyrka och höll en gudstjänst. En kristen skrev på Facebook: “De demolerade byggnaden i tron om att den var kyrkan. [Men] kyrkan är för evigt ostoppbar och oförstörbar.”

Fyra andra lokala kristna kyrkor revs, möjligen som svar, samtliga under förevändningen att de inte hade rätt tillstånd, vilket är nästintill omöjligt att erhålla i den islamdominerade staten Borno. Som en lokal kristen ledare noterade:

“Om du vill bygga en kyrka ger de dig inget tillstånd, eftersom regeringen avskedar alla som föreslår/skriver under ett dokument för att bygga en kyrka.”

Enligt en annan rapport från den 10 augusti:

“Sunnimuslimska fulaniherdar invaderade det kristna barnhemmet i Miango, Nigeria, och brände ner varje byggnad. De 147 barnen samt personal evakuerade några timmar innan attacken den 2 augusti 2021. Barnen hade blivit föräldralösa i tidigare attacker av sunnimuslimska terrorister som Boko Haram.”

“Under sina framgångar i områdena Miago och Jos har fulaniherdarna förstört 500 bostäder, 5 kyrkor och dödat 68 kristna. Många har skadats. Det är enligt nigeriansk lag förbjudet för alla att äga ett skjutvapen, men märkligt nog hade fulaniherdarna exakt likadana vapen som armén.”

Regeringen under president Muhammadu Buhari nekar naturligtvis mot alla anklagelser. Man har också länge insisterat på att dessa mord inte har något att göra med religion – varken med den muslimska tron hos de fulaniska förövarna eller med den kristna tron hos deras dräpta offer. Istället är våldet och blodsutgjutelsen enligt den nigerianska regeringen en biprodukt av marktvister, fattigdom och ojämlikhet.

Även om de västerländska mainstreammedierna – och otaliga västerländska politiker – gärna har upprepat detta narrativ och framställt det som faktiskt är ett jihadistdrivet folkmord på kristna som en ekonomisk fråga – är det inte många nigerianska kristna som låter sig luras.

“Eftersom regeringen och dess apologeter hävdar att morden inte har några religiösa undertoner”, frågade Nigerias kristna förbund en gång, “varför riktar terroristerna och boskapsherdarna in sig på de främst kristna samhällsgrupperna och kristna ledare?”

Nigerias kristna förbund har också ställt frågan:

“Hur kan det vara en [sekulär eller ekonomisk] konflikt när ena grupp [muslimer] fortsätter att attackera, döda, lemlästa, förstöra, och den andra gruppen [kristna] fortsätter att bli dödade, lemlästade och får sina platser för tillbedjan förstörda?”

Enligt syster Monica Chikwe, en nunna från Hospitaler Sisters of Mercy:

“Det är svårt att säga till nigerianska kristna att detta inte är någon religiös konflikt eftersom de ser fulaniska krigare klädda i helsvart som mässar ‘Allahu Akbar!’ och skriker ‘Död åt kristna’.”

Text: Raymond IbrahimMer läsning

Gurgelprov och Per Sikora

Kinesiskt gurgelprov för Covid-19 infekterat av mikroorganismer – Per Sikora provtagningsamordnare ej intresserad

1
COVIDKRISEN. Tre mikrobiologer i Sverige fann att alla testade kinesiska gurgelprov för Covid19 var kraftigt förorenade av miljontals levande  mikroorganismer. Gurgelproven ska användas i...
Tysklands hälsominister Jens Spahn, 2021. Bild: RT.com

Tyskland, Ungern och Australien hotar öppet ovaccinerade

3
VÄRLDEN. Den senaste tiden har flera länder dragit åt tumskruvarna mot ovaccinerade. ”Det kommer bli antingen sprutan eller döden”, säger en statsledare. Viktor Orban premiärminister...
CJ Hopkins, pressfoto

CJ Hopkins – reglerad, tystad, censurerad men stark och jävligt förbannad

4
OPINION. CJ Hopkins är en av miljontals människor i världen som fått nog av det nya "normala" dystopiska världssamhället centrerat kring mRNA-injektioner från läkemedelsbolag...
Isbildning på sjö. Foto och licens: Pixabay.com

I dag rusar elpriserna – isbildning i älvarna

6
EKONOMI. I dag förväntas elpriserna rusa i höjden, framförallt i norra Sverige. Vattenkraften i norra Sverige går just nu på halvfart på grund av...
SOS Australia 2021

SOS Australia – World Wide Rally 4 Dec 2021

4
WORLD. "Australians are being assaulted daily. New legislation has been proposed in Victoria that would give its leader ULTIMATE POWER to imprison political dissenters...
Nätcasino Foto: Naser Tamimi Licens: Unsplash

Ökat tryck på nätcasino efter släppta restriktioner

0
Nätcasino har sett en uppsving sista året. När coronapandemin drog in över Sverige och resterande delar av världen under 2019 och 2020 drog den...
John W. Whitehead, Rutherford.org. Press photo: Fee.org

John W. Whitehead: Vägen till fascism går via vaccinmandat och företagssamarbeten

4
ANALYS. Vi rör oss snabbt på vägen till fascismen. Covid-19-pandemin har har ställt in hög växel. Den hårdhänta samverkan mellan "the Techno-Corporate State" och...
Anna Wiklandand an aboriginal

Youtube Director Anna Wikland Should not Support an Authoritarian Government Committing Crimes Against Humanity

9
MEDIA & OPINION. The thought surveillance organization Youtube, in Sweden under the lead of Anna Wikland, threaten the news organization NewsVoice for publishing a...
Gatestone Institute
Gatestoneinstitutet är ett opartiskt, icke-vinstdrivande internationellt råd och en tankesmedja med huvudkontor i New York, USA.

8 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest
8 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
11 november 2021 kl 13:56

Det är viktigt att spåra orsaken till massmorden av kristna som intensifieras dag för dag.

Här ser vi symbolen för Muslimska brödraskapet:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Muslimska_br%C3%B6draskapet

Det är slående hur lik den är symbolen för Romarrikets krigsmakt:
https://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_ancient_Rome

Romarriket lever kvar i kamouflerad form.

Islamska terrorgrupper tränas av CIA.

Här kan vi läsa om hur en av Tredje rikets skickligaste administratörer, Reinhard Gehlen, kom att få en mycket viktig roll för uppbyggnaden av både CIA och den tyska motsvarigheten BND, Bundesnachrichtendienst:
https://nsarchive2.gwu.edu/NSAEBB/NSAEBB146/index.htm

Även boken “General Reinhard Gehlen: The CIA Connection” av Mary Ellen Reese tar upp detta samband.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Hans Dahl
11 november 2021 kl 15:00

Och här ser vi den gamla romerska symbolen för statsmaktens totala överhöghet och rätt att döda och tortera:
https://en.wikipedia.org/wiki/Fascism#/media/File:Fascist_symbol.svg

Det är också symbolen för fascism. Yxan symboliserar dödsstraff och knippet med spön tortyr.

Det är anmärkningsvärt att båda sidor av podiet i den amerikanska kongressen “pryds” av sådana fascistsymboler:
https://history.house.gov/Blog/2019/April/4-30-rostrum/

Denna symbol återfinns även i den enormt elitära och mäktiga katolska orden Knights of Columbus:
https://en.wikipedia.org/wiki/Knights_of_Columbus

Tintin
Tintin
Gäst
Reply to  Hans Dahl
11 november 2021 kl 21:35

Så är det verkligen!
Man skyller på alla möjliga orsaker i denna konflikt, men det man eg gjort är att bara utnyttja befintliga spänningar mellan två urgamla stammar/kulturer i västafrika (nordliga stammar som av tradition är muslimer och/eller nomader, de sydliga är kristna bofasta bönder).
Och båda folkslag drabbas här, bara på olika vis. De ena manipuleras att bli gärningsmän, de andra slaktas.
(Och BLM har som av en händelse absolut ingen åsikt om saken…)
Vidrigt hur ondskan plöjer fram för att utrota stabila kristna kulturer, precis överallt.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Tintin
11 november 2021 kl 22:11

Javisst, och denna “auktoriserade” ondska använder sig av deras skapelse sedan 1400 år tillbaka: ISLAM – och dess terrrororgan: muslimska brödraskapet, IS / ISIS, mujahedin och en mängd andra muslimska terrororganisationer. 

Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
Reply to  Tintin
12 november 2021 kl 00:46

Man kan undra över ledande sionister/jesuiters inverkan på afrikanska judar.

(både kristendomen och islam är ju utbrytargrupper ur den äldre judendomen)

Afrikanska judar
https://sv.wikipedia.org/wiki/Afrikanska_judar

Last edited 15 dagar sedan by Magnus Lindgren
Tintin
Tintin
Gäst
Reply to  Magnus Lindgren
12 november 2021 kl 10:44

Ja, allt är en mix! Men Afrika är ju stort, o i grova drag är det allra mest norra delen som påverkats av abramitiska religioner. Centrala /öst/väst länder är mera baserade i shamanismen (häxkonst), så antagligen är det mest detta som man använt sig av i Nigeria. (Kraftfullt nog, i sig själv…)

Plus, en annan aspekt är förmodligen att vissa länder (bla just Nigeria) har haft extremt högljdda “influencers” de senaste åren, som bokstavligen klätt av BG’s tidigare vaksinprojekt.
Det finns en enorm medvetenhet om lögnerna bakom hans “välgörenhet”, och hur folket har drabbats, som försökskaniner för både det ena o tredje…
Såvitt jag vet är dessa YT kanaler raderade idag, men folk vet, och folk pratar med varandra. Tilliten till dagens c-vaks är minimal, och det kanske spelar in i hur vissa länder får betala.

‘Intressant’ hur afrika nu får leva sitt eget liv på många plan.
Det saknas alla möjliga slags nyhetsrapporter därifrån, både om dessa massmord på kristna, och om hur ‘pandemin skördar offer i tusental’.

Tintin
Tintin
Gäst
Reply to  Tintin
12 november 2021 kl 10:53

Det sistnämnda var alltså lite ironiskt. Bäst att tillägga.
För såvitt jag vet har inga filmteam varit runt i Afrika och spelat in scener av massdöd på gatorna

jonnyjonson
jonnyjonson
Gäst
11 november 2021 kl 22:10

‘de’ ska ha bort alla Kristna. ‘de’ är antikristna o ‘de’ gillar läget. Handlar således inte om trosfrågan utan om att Kristna (vare sig man är troende el inte) är sk Vita Européer i de flesta fall. Känner måånga som inte är ‘Viita’ men i kulturen,, o det är som sagt kulturen som inte ‘ska’ finnas kvar. en oneworlddisorder kräver ju en oneworld’religion ett oneworldfinancial’system’ etcetc..

8
0
Kommentera gärnax
()
x