Israel lyfter alla covidreseförbud på grund av stor spridning av omikron

publicerad 7 januari 2022
- av NewsVoice
Ensam resenär på flygplatsen Ben-Gurion, Israel. Foto: Eyal Toueg
Ensam resenär på flygplatsen Ben-Gurion, Israel. Foto: Eyal Toueg
Bild: Ensam resenär på flygplatsen Ben-Gurion, Israel. Foto: Eyal Toueg

RESOR. Resor mellan Israel och en mängd andra länder, för både israeler och utlänningar, är tillåtet från och med idag fredag. Israel skrotar sin "röda lista" över destinationer med höga covidinfektionsfrekvenser, meddelade hälsoministeriet på torsdagen.

De flesta fall av allvarlig sjukdom tillhör deltavarianten, men allt eftersom vågen fortskrider kommer omikron att ta över infektionerna, skriver den israeliska tidningen Haaretz i artikeln: Israel Lifts All COVID Travel Bans Made Irrelevant by Omicron.

Hälsoministeriets generaldirektör, professor Nachman Ash, uppger att reserestriktioner för alla länder hävs, eftersom lokala omikroninfektioner, vilka bidrar till ett rekordantal av nya fall, gör reseförbud meningslösa när det gäller att förhindra spridning av coronavirus.

Israel kommer därför att tillåta resor till och från länder som på torsdagen fortfarande fanns på listan över "röda" destinationer.

Beslutet, i avvaktan på regeringens slutliga godkännande, gäller israeliska medborgare eller invånare, likväl som utländska turister. Haaretz artikel publicerades den 6:e januari på eftermiddagen och tidiningen har inte publicerat information om att beslutet skulle ha ändrats sedan i går eftermiddag, erfar NewsVoice.

Ovaccinerade personer som anländer till Israel måste kunna visa två negativa covidtester, dels vid ankomst och dels efter sju dagars karantän. Högriskgrupper måste generera ett negativt PCR-resultat för att lämna karantänen, medan resten av befolkningen endast behöver ta ett snabbt antigentest.

Text och översättning: NewsVoice