Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

“Jorden är nu vår enda aktieägare”: Grundaren ger bort Patagonia.com värt 3 miljarder dollar för att rädda planeten

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 september 2022
- NewsVoice redaktion
Yvon Chouinard. Pressfoto: Patagonia.com

FILANTROPI. “Förhoppningsvis kommer detta att påverka en ny form av kapitalism som inte slutar med ett fåtal rika människor och ett gäng fattiga människor”, sa Yvon Chouinard. “Vi kommer att ge bort den maximala summan pengar till människor som aktivt arbetar med att rädda denna planet.”

Textkälla: Jessica Corbett för Commons Dreams | Översättning: NewsVoice | Commons Dreams artiklar är licensierade som CC BY-NC-ND 3.0.

Patagonias grundare och “motvilliga miljardär” Yvon Chouinard höjde precis ribban för företagsåtgärder i den [påstådda, red anm] fossilbränsledrivna och planetariska nödsituationen.

83-åringen, hans fru Malinda och deras vuxna barn, Fletcher och Claire, gav bort företaget Patagonia.com som värderas till cirka 3 miljarder dollar. Bergsklättraren som blev affärsman förklarade beslutet i en intervju som publicerades på onsdagen av The New York Times, tillsammans med ett brev på Patagonias webbplats för friluftskläder.

“Medan vi gör vårt bästa för att ta itu med miljökrisen räcker det inte. Vi behövde hitta ett sätt att lägga mer pengar på att bekämpa krisen samtidigt som företagets värderingar bibehålls intakta”, skriver Chouinard. “Ett alternativ var att sälja Patagonia och donera alla pengarna, men vi kunde inte vara säkra på att en ny ägare skulle behålla våra värderingar eller behålla vårt team av människor runt om i världen sysselsatta.”

“En annan väg var att ta företaget till börsen. Vilken katastrof det skulle ha varit. Även offentliga företag med goda avsikter är under hög press för att skapa kortsiktig vinst på bekostnad av långsiktig vitalitet och ansvar”, fortsatte han. “Sanningen ska fram, det fanns inga bra alternativ tillgängliga. Så vi skapade våra egna.”

New York Times:

“I augusti överförde familjen oåterkalleligen alla bolagets röstberättigade aktier, motsvarande 2 % av de totala aktierna, till en nybildad enhet känd som Patagonia Purpose Trust.

Förtroendet, som kommer att övervakas av familjemedlemmar och deras närmaste rådgivare, är avsett att se till att Patagonia fullgör sitt åtagande att driva ett socialt ansvarsfullt företag och ge bort sina vinster. Eftersom familjen Chouinards donerade sina aktier till en stiftelse kommer familjen att betala cirka 17,5 miljoner dollar i skatt på gåvan.

Chouinards donerade sedan de övriga 98 % av Patagonia, dess stamaktier, till en nyinrättad ideell organisation som heter Holdfast Collective, som nu kommer att vara mottagare av företagets alla vinster och använda medlen för att bekämpa klimatförändringarna. Eftersom Holdfast Collective är registrerat som 501(c)(4), betyder det att det kan ge obegränsade politiska bidrag, fick familjen ingen skatteförmån för sin donation.”

New York Times noterade att:

“Patagonia har redan donerat 50 miljoner dollar till Holdfast Collective och förväntar sig att bidra med ytterligare 100 miljoner dollar i år, vilket gör den nya organisationen till en stor aktör inom klimatfilantropi.”

Chouinard sa till Times att:

“Jag visste inte vad jag skulle göra med företaget eftersom jag aldrig ville ha ett företag”, och kallade planen för en “ideal lösning” för sin familj.

“Jag respekterar inte aktiemarknaden alls”, förklarade han. “När du är offentlig har du tappat kontrollen över företaget, och du måste maximera vinsten för aktieägaren, och sedan blir du ett av dessa oansvariga företag.”

Yvon Chouinard. Pressfoto: Patagonia
Yvon Chouinard. Pressfoto: Patagonia

Patagonia is “going purpose”

Som han uttryckte det i brevet: “Istället för att “gå offentligt” kan man säga att vi är “going purpose”. Istället för att utvinna värde från naturen och omvandla det till rikedom för investerare, kommer de att använda rikedomen Patagonia skapar för att skydda källan till all rikedom.

Det var viktigt för Chouinards barn “att de inte betraktas som de ekonomiska förmånstagarna”, sa han till Times. “De förkroppsligar verkligen denna uppfattning att varje miljardär är ett politiskt misslyckande.”

“Jag var i tidningen Forbes listad som miljardär, vilket verkligen gjorde mig förbannad”, mindes han. “Jag har inte 1 miljard dollar på banken. Jag kör inte Lexuses.”

Familjens drag välkomnades av förespråkare för klimatåtgärder och bevarande.

“Wow”, twittrade Fossil Free Media-chefen Jamie Henn:

“Patagonia har länge varit en otrolig allierad i kampen för klimaträttvisa – de har erbjudit sina butiker, finansiering och reklam för mobiliseringar och mer – men detta tar det till en helt ny nivå. Kudos till hela teamet.”

Marinbiologen och policyexperten Ayana Elizabeth Johnson sa att hon:

“…inte kan vara mer stolt över att sitta i Patagonias styrelse” och firade att “från och med nu är jorden vår enda aktieägare – ALL vinst, i all evighet, kommer att gå till vårt uppdrag att “rädda vår hemplanet.”

Chouinard föreslår att det innovativa tillvägagångssättet bör inspirera till handling från andra i affärsvärlden.

“Förhoppningsvis kommer detta att påverka en ny form av kapitalism som inte slutar med ett fåtal rika människor och ett gäng fattiga människor”, sa han. “Vi kommer att ge bort den maximala summan pengar till människor som aktivt arbetar med att rädda denna planet.”

Textkälla: Jessica Corbett för Commons Dreams

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq