Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Zircon – Rysslands ostoppbara och hypersnabba kryssningsrobot gör NATO maktlöst

publicerad 6 januari 2023
- Kristoffer Hell
Hypersonic 3M22 Zircon (Tsirkon) missile. Bild: TASS. Retusch: NewsVoice

Ryssland lanserade 2019 den för närvarande ostoppbara kryssningsroboten Zircon, kapabel till att färdas upp till tre kilometer per sekund. Nu har 3M22 Zircon monterats på den ryska flottans örlogsfartyg Amiral Gorsjkov. Första anhalt är Atlanten, därefter Medelhavet och sedan Indiska Oceanen.

Enligt militära bedömare förändrar utplacerandet den globala maktekvationen till Moskvas fördel, då inget land i Väst i dag har ett försvar mot vapensystemet, som kan leverera både konventionella stridsmedel och kärnvapen med en hastighet på upp till nio gånger ljudets hastighet.

Scott Ritter, tidigare major och underrättelseofficer i den amerikanska marinkåren:

“Zirconroboten, speciellt när den placerats ut utanför den Ryska Federationens gränser, möjliggör för ryssarna att projicera förödande eldkraft djupt inne i Europa och USA eller var som helst, där den placeras ut.”

“Konsekvensen har alltid varit att när det här vapensystemet väl rullas ut, kommer det att förändra den globala maktbalansen.”

“Inga av dagens luftförsvarssystem kan skydda mot den här roboten, så om roboten avfyras mot ett mål, kommer målet att träffas och förstöras och det finns inget Väst kan göra åt det.”

“Meddelandet det här örlogsfartyget sänder är att oavsett vad Väst planerar, kommer kostnaden bli hög.”

Text: Kristoffer Hell

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq