Macron säger att han är redo att bli en impopulär president

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 mars 2023
- NewsVoice redaktion
Emmanuel Macron - Pressfoto: Europaparlamentet
Emmanuel Macron

Den franska presidenten konstaterar att den kontroversiella pensionsreformen om att höja pensionsåldern i Frankrike har fått hela det franska folket att bli rasande och ta till gatorna. Han säger att reformen borde ha vidtagits för länge sedan och att den skjutits upp av hans föregångare.

Macron står fast vid pensionsreformen i sitt första offentliga uttalande sedan han drev igenom åtgärden utan lagstiftarnas godkännande. Pensionsåldern i Frankrike ska höjas från 62 till 64. Han framträdde på onsdagen i en TV-intervju där han insisterade på att det enda misstaget han hade gjort var att han inte lyckats övertyga folk om förslagets fördelar.

“När jag började arbeta fanns det tio miljoner pensionärer. I dag finns det 17 miljoner och 2030 kommer det att finnas 20 miljoner”. “Tror ni verkligen att vi kan fortsätta med samma regler?”

Presidenten säger att han “kan sopa dammet under mattan som många tidigare”, men att han i stället valt att ta på sig ansvaret om att besluta om dessa förändringar.

“Tror ni att jag tycker om att göra den här reformen? Nej”, sa Macron. “Men det finns inte hundra sätt att balansera räkenskaperna … Denna reform är inte en lyx eller ett nöje, den är en nödvändighet för landet.”

Macron avfärdade också sina motståndares anklagelser om att vara “odemokratisk” eftersom han driver igenom reformen utan parlamentets fullständiga godkännande, med hänvisning till artikel 49.3 i Frankrikes konstitution.

Han anklagde demonstranterna för att det är de som är odemokratiska. Han fördömde de våldsamma upplopp som har drabbat hela landet.

“När grupper, som de har gjort den här veckan, använder våld utan några regler för att de inte är nöjda med något, då är det inte längre demokrati”, sa Macron.

Han uttryckte samtidigt respekt för de fackföreningar som försvarar sina åsikter.

Förutom masstrejker och omfattande protester föranledde lagstiftningen också flera misstroendeförklaringar mot regeringen i nationalförsamlingen, som domineras av Macrons centristiska allians, skriver RT i artikeln “Macron says he’s ready to be unpopular”.

Pensionsreformen ska antas i slutet av 2023

Kabinettet lyckades överleva ett antal motioner varav en motion skulle leda till att regeringen föll. Den missade målet med bara nio röster.

Den kontroversiella lagstiftningen bakom pensionsreformen ska nu granskas av konstitutionsrådet innan den kan undertecknas som lag. Allt tyder på att reformen realiseras.

Den franske presidenten, som inte kan söka omval när hans andra mandatperiod löper ut 2027, sa att han var beredd att acceptera impopularitet för den omstridda reformen. Opinionsundersökningar visar att mer än två tredjedelar av det franska folket ogillar reformen, skriver France24.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq