Macron säger att han är redo att bli en impopulär president

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 23 mars 2023
- NewsVoice redaktion
Emmanuel Macron - Pressfoto: Europaparlamentet
Emmanuel Macron

Den franska presidenten konstaterar att den kontroversiella pensionsreformen om att höja pensionsåldern i Frankrike har fått hela det franska folket att bli rasande och ta till gatorna. Han säger att reformen borde ha vidtagits för länge sedan och att den skjutits upp av hans föregångare.

Macron står fast vid pensionsreformen i sitt första offentliga uttalande sedan han drev igenom åtgärden utan lagstiftarnas godkännande. Pensionsåldern i Frankrike ska höjas från 62 till 64. Han framträdde på onsdagen i en TV-intervju där han insisterade på att det enda misstaget han hade gjort var att han inte lyckats övertyga folk om förslagets fördelar.

“När jag började arbeta fanns det tio miljoner pensionärer. I dag finns det 17 miljoner och 2030 kommer det att finnas 20 miljoner”. “Tror ni verkligen att vi kan fortsätta med samma regler?”

Presidenten säger att han “kan sopa dammet under mattan som många tidigare”, men att han i stället valt att ta på sig ansvaret om att besluta om dessa förändringar.

“Tror ni att jag tycker om att göra den här reformen? Nej”, sa Macron. “Men det finns inte hundra sätt att balansera räkenskaperna … Denna reform är inte en lyx eller ett nöje, den är en nödvändighet för landet.”

Macron avfärdade också sina motståndares anklagelser om att vara “odemokratisk” eftersom han driver igenom reformen utan parlamentets fullständiga godkännande, med hänvisning till artikel 49.3 i Frankrikes konstitution.

Han anklagde demonstranterna för att det är de som är odemokratiska. Han fördömde de våldsamma upplopp som har drabbat hela landet.

“När grupper, som de har gjort den här veckan, använder våld utan några regler för att de inte är nöjda med något, då är det inte längre demokrati”, sa Macron.

Han uttryckte samtidigt respekt för de fackföreningar som försvarar sina åsikter.

Förutom masstrejker och omfattande protester föranledde lagstiftningen också flera misstroendeförklaringar mot regeringen i nationalförsamlingen, som domineras av Macrons centristiska allians, skriver RT i artikeln “Macron says he’s ready to be unpopular”.

Pensionsreformen ska antas i slutet av 2023

Kabinettet lyckades överleva ett antal motioner varav en motion skulle leda till att regeringen föll. Den missade målet med bara nio röster.

Den kontroversiella lagstiftningen bakom pensionsreformen ska nu granskas av konstitutionsrådet innan den kan undertecknas som lag. Allt tyder på att reformen realiseras.

Den franske presidenten, som inte kan söka omval när hans andra mandatperiod löper ut 2027, sa att han var beredd att acceptera impopularitet för den omstridda reformen. Opinionsundersökningar visar att mer än två tredjedelar av det franska folket ogillar reformen, skriver France24.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • I Frankrike är det förbjudet att demonstrera. Macrons polis går då till anfall. Svinpälsen Macron är en man som skiter i sitt land. Han går bankernas ärenden den lille skiten. För övrigt tror jag att EU snart är historia. det kokar ju överallt och alla är ovänner. Att EU samtidigt som man säger att man är en fredsorganisation ägnar sig åt att sanktionera Ryssland för UZA:s räkning är som att skjuta sig själv i foten. Snart har vi kriget här och EU går i graven. Vinnaren befinner sig i UZA och tar hand om alla resterande rikedomar och business…i vanlig ordning.
  Till sist…Donald Trump varnade den europeiska unionen för att göra affärer om energin med Ryssland. Och se hur det gick med det. Han hade rätt igen !

 • Trodde fransmännen att Makaronen brydde sig om Franke? De skiter i individuella länder. Bara den globala diktaturen som räknas.

 • Bli impopulär? Det svinet har ju varit impopulär i åratal och sitter där han sitter efter dokumenterat valfusk och manipulationer. Macron skrek ju i högan sky att Lukasjenko skulle avgå för att några tusen CIA-uppviglade demonstrerade i Minsk för några år sedan…Varför avgår han inte själv när han har mycket, mycket värre demonstrationer på hemmaplan? Hyckleri kallas det visst…

 • Kör man över folket utan röstning, då är det ingen demokrati, då är det fascism.
  Men han kanske menar att man ska vara nöjd med 100% skatt med för att betala alla juveler som invaderat landet, lika här, och vara glad?

 • Krig och annat såsom vapenskrammel till Ukraina kostar. Så låter Macron pensionsåldern stiga för
  att kompensera alla onödigheter landet blandats sig i bl a Afrika. Den tekniska utvecklingen gör
  att färre behöver jobba och en större del äldre bland befolkningen behöver inte arbeta tills 64 årsåldern.
  Macron straffar den inhemska franska befolkningen, som den globalist han är….

  • Men kanske han har nu 5 minuter i tolv vänd . Jag känner inte till det finansiella läget i Frankrike, men som en modern land med många internationella inblandningar verkar en pensionsålder på 64 vara en illusion. Även om den tekniska utvecklingen gör att färre behöver jobba, så är matematiken all jämt den som bestämmer. För några år sedan fanns det beräkningar, att för att betala en pensionär måste man ha 15 förvärvs arbetare. Detta har inte minst i vårt land blivit ifrån gånget för länge sedan, som “kompensation” fick befolkningen låna sig till välstånd. En illusion som hålla bara så länge som bankerna och riksbanken trycker pengar i en ändlig spiral, som man alltid mot slutet nå.

   • Vårt land Sverige med en liten befolkning jämfört med Frankrikes 68 miljoner. Frankrike hade sina sötebrödsdagar i 80 talet, med
    låga skatter för flerbarnfamiljer, hade råd med en hemmavarande mamma. Ett exempel jag minns var familj med fyra barn, mamman
    hemma med barnen, pappan egenföretagare. Inkomst upp till 600 000 per år, beskattning endast 6 % skatt, så länge barnen bodde
    hemma. Ensambeskattning inkostskatt var 22%. Socialismen gjorde Frankrike fattigt och mer imperialistskt. Sverige hade aldrig
    det här alternativet. Jag förstår protesterna i Frankrike och det enorma missnöje Macron skapat genom sin globalistiska agenda och
    pratet om en världsregering.

 • Vem har sagt att pensionärerna får sina surt förvävade pengar när den finansiella varbölden spricker?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *