Ryssland om Sveriges NATO-ansökan: ”Ett svenskt steg mot avgrunden”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 april 2023
- NewsVoice redaktion
Ryska ambassaden i Stockholm. Bild: Google Maps
Ryska ambassaden i Stockholm.

Den 28 mars 2023 publicerade Ryska Federationen en text på sin hemsida. Den förklarar för läsarna möjliga konsekvenser av Sveriges medlemskap i NATO. Regeringen Kristerssons reaktion på texten var att kalla upp den ryske ambassadören Viktor Taranintsev för ett ”samtal”. Dagens Nyheter kallar det ryska meddelandet för ett ”hot”.

NewsVoice publicerar den ryska responsen för debattens skull:


Ett svenskt steg mot avgrunden

Sverige har nu officiellt övergivit sin 200 års gamla alliansfrihet som tjänade landet troget i alla dessa år. Den 23 mars i år röstade den svenska riksdagen för att gå med i Nato utan att vänta på att alla de 30 medlemsländerna ska ratificera ansökan. Av de 349 ledamöterna var endast 37 emot, medan 43 valde att inte närvara (förmodligen inte av en slump).

Under tiden har landets största mediekanaler, ledande politiker och så kallade experter ansträngt sig att aktivt forma den allmänna opinionen genom att intensivt övertyga vanliga svenskar om en enda sak: att detta steg är en absolut välsignelse och en omhuldad biljett till en ljusare framtid.

Våga bara att ifrågasätta rationaliteten i detta hastigt fattade beslut!

Och alla som törs att offentligt framföra en motsatt synvinkel riskerar att själva få uppleva hur selektivt Sveriges främsta stolthet – demokrati och yttrandefrihet – fungerar. Håller du inte med? Då gör du dig skyldig till att sprida ”rysk propaganda”. Och att stödja Ryssland är, som bekant, den åttonde dödssynden (även om den kristna läran tolkas ganska fritt i västvärlden).

Genom att välja för hela landet till Natos förmån förnekade svenska politiker sitt folk möjligheten att uttrycka sin vilja. Uppenbarligen var de rädda för att resultatet av folkomröstningen inte kommer att motsvara eller vara i linje med förväntningarna från ”partners” på andra sidan av Atlanten. Men i motsats till vad som sägs i medierna ökar antalet tvivlare.

Ambassaden får fler och fler brev från vanliga svenskar som fördömer Stockholms transatlantiska ambitioner och uttrycker sin solidaritet med Ryssland. Vi har redan förklarat varför vi inte publicerar dem.

Russofobin har blivit inympad i de svenska medborgarnas medvetande i årtionden, om inte århundraden, och det historiska minnet och groll för de övergivna imperieambitionerna har hållits levande på en undermedveten nivå. Under tiden medan allmänheten har flitigt indoktrinerats med en irrationell rädsla för ryssarna har Sverige stadigt, steg för steg, berövats sin utrikespolitiska suveränitet och förberetts för en lydig förvandling till ytterligare en amerikansk koloni.

Det är välkänt att man har börjat dra in landet i Nordatlantiska alliansen långt innan Ryssland inledde en särskild militär operation i Ukraina. När den formella förevändningen uppstod återväckte man rädslan för vårt land och eggade upp den. Och den logiska slutsatsen var en order från Washington – släpp skenet av självständighet, vi behöver hela Nordeuropa för att bli en «Natos nya front mot Ryssland». Det är den formulering som till exempel överstelöjtnant H. Edström, docent vid Försvarshögskolan använder.

Den «starka Väst med USA i spetsen» som kommer att agera i en enda antirysk impuls påpekas direkt i de älskade av svenska journalister tankesmedjor (European Council on Foreign Relations använder till exempel denna formulering).

«Nu tar vi ett steg mot ett säkrare Sverige» är rubriken på en artikel som publicerades på Svenska Dagbladets debattsida den 22 mars i år författad av försvarsminister P. Jonsson samt Kristdemokraternas och Liberalernas talespersoner M. Oskarsson och A. Starbrink.

Vi skulle vilja föreslå en annan rubrik: «Nu tar Sverige ett steg mot avgrunden». Vi kommer att försöka förklara varför denna titel verkar mycket närmare sanningen och varför argumenten i artikeln bygger på rena lögner.

Låt oss börja i turordning. ”Demokrati, rättsstat och respekt för mänskliga rättigheter är inget som Ryssland vill se utvecklas i sitt närområde”. Med «närområde» menas uppenbarligen Ukraina. Allt som nämns där inte utvecklas dock utan snarare degraderar. Demokrati? Det är ett obestridligt faktum att marionettregimen kom till makten genom en olaglig, organiserad av Väst statskupp. Rättstat och respekt för mänskliga rättigheter?

Det kan knappast vara kännetecken för ett land vars myndigheter systematiskt utrotat befolkningen i Donbass i mer än åtta år, förbjudit undervisning i det ryska språket, tillåtit nazistiska marscher i huvudstaden och döpt om gator efter Bandera-brottslingar. Detta är den typ av «utveckling» som Ryssland verkligen inte vill se i ett grannland.

”Ryssland är, och fortsatt kommer att vara, ett hot mot Sverige och övriga Europa.” Ett land som begår terrordåd och sabotage av energiinfrastruktur i Europa, det är det som är verkliga hotet. Vi kommer inte att nämna några namn, alla vet mycket väl ändå vem det handlar om. Och Stockholm tillsammans med Köpenhamn och Berlin tycks hela tiden ha städat bort bevis som skulle kunna peka på utövaren av sabotage.

”Militärgeografiskt kommer det svenska och finska medlemskapen i Nato att stärka försvaret i norra Europa.” Det enda som kommer att stärkas av svenskt och finskt medlemskap i det militära blocket är Sveriges och Finlands beroende av order från Washington. ”Sverige ska även vara berett att bidra till Natos säkerhet även i andra geografiska områden”.

Uppenbarligen har inte tillräckligt med skattebetalarnas pengar spenderats för att främja alliansens intressen i Ukraina (har någon förresten undrat vad de enorma summor pengar spenderas på och vilka som spenderar dem på Bankova–gatan?). Sverige kommer nu att tvingas både ekonomiskt och genom att skicka egna militärer att tjäna andras intressen runt om i världen.

Sponsring av kievregimen och stöd till antiryska sanktioner har redan kostat svenskarna mycket pengar: en aldrig tidigare skådad inflation, stigande priser och en värdeminskning av den nationella valutan. Den snabba försämringen av den ekonomiska situationen serveras uteslutande med såsen av den allestädes närvarande «Kremls hands» lömska gärningar. Ytterligare en lögn.

Vi minns förresten hur vissa medier rådde alla missnöjda att skicka sina elräkningar till Moskva. Nåväl, kära svenska medborgare, priserna framför er är inte «Putins» utan «Europeiska unionens och Natos».

Så skriv ner adresserna:

NATO HQ, Blvd Leopold III, B–1110 Brussels

European Commission, Rue de la Loi 200, 1040, Brussels

Samtidigt fortsätter politikerna att upprepa ett och samma om och om igen: «det är goda nyheter för Sveriges och Europas säkerhet». Endast läsare som förlorade helt förmågan att tänka kan ta detta för givet. Men för de som har följt säkerhetsläget i Europa de senaste 30 år är det tydligt att Nato påstod sig vara en «försvarsallians» men samtidigt expanderade kontinuerligt österut och står nu tätt vid Rysslands gränser.

Vi undrar om svenska «fredsaktivisterna» skäms över att de ansluter sig till en organisation som har genomfört fler än 200 militära interventioner sedan andra världskriget.

Vi vill påminna om att det nyligen var Ryssland som erbjöd sig att sätta sig vid förhandlingsbordet och diskutera säkerhetsgarantier. Nato och EU var ovilliga att göra det. För dem som inte vet, brydde sig Stockholm inte ens om att svara på det ryska förslaget, utan gömde sig fegt bakom ryggen på EU:s Bryssel. Precis som för drygt ett år sedan finns frågan inte ens på dagordningen. Det är just alliansen som vill ha ytterligare upptrappning.

Efter Finlands och Sveriges anslutning kommer den totala gränslängden mellan Ryssland och Nato nästan att fördubblas. Om någon tror fortfarande att detta på något sätt kommer att förbättra Europas säkerhet, kan ni vara säkra på att de nya medlemmarna i det fientliga blocket blir ett legitimt mål för Rysslands vedergällningsåtgärder, inklusive de militära.

Natos medlem Storbritannien förbereder sig redan för att skicka ammunition av utarmat uran till Ukraina. Sverige som struntar i sin egen försvarsförmåga ökar snabbt leveranserna av tung offensiv utrustning, bland annat genom att ta den ur stridstjänst. Svenska frivilliga ansluter sig till ukrainska militära styrkor och, av nån extraordinär slump, är en del av Försvarsmaktens kontinuerligt tjänstgörande personal.

Man bör inte utesluta att Natos önskan att kämpa mot Ryssland «till den siste ukrainaren» kommer att leda till en situation där det helt enkelt inte kommer att finnas några ukrainare kvar att slåss mot och blockets kommando kommer att bestämma sig för att gå in i konflikten fullt ut. I ett sådant fall skulle svenskarna utan tvekan dras in och skickas för att dö för någon annans intressen.

Var den tvåhundraåriga perioden av alliansfriheten enbart en mörk milstolpe i svensk historia? Ingalunda. Det är uppenbart att svenska politiker, «charmade» av Washington, medvetet drar sitt folk in mot Natos avgrund. Men de i Sverige som ger sitt tysta samtycke till detta katastrofala val, bör sedan inte anklaga sin regering med högsta röststyrka när det blir uppenbart vad som exakt hände med detta en gång i tiden välmående land vars socioekonomiska modell och självständiga utrikespolitik var vägledande för många länder.

Källa: Sweden.mid.ru/sv/embassy/


Referenser och relaterat

  1. Ryska ambassaden i Stockholm: ”Ett svenskt steg mot avgrunden”
  2. DN: UD kallar upp ryske ambassadören efter hotet
  3. Försvarshögskolan: Håkan Edström
  4. SvD: ”Nu tar vi ett steg mot ett säkrare Sverige”
Överstelöjtnant Håkan Edström, Pål Johnson (M), Mikael Oskarsson (KD) och Anna Starbrink (L).
Överstelöjtnant Håkan Edström, Pål Johnson (M), Mikael Oskarsson (KD) och Anna Starbrink (L). Komposit av pressfoton från Regeringen, Riksdagen och Försvarshögskolan.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq