FN oroat av Ukrainas attack mot Ryssland som krävde civila offer

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 maj 2023
- NewsVoice redaktion
Amerikanska forodn i Belgorod, Ryssland.
Förstörda amerikanska fordon från DRG-attacken som förstördes en kontrollstation i Grayvoron, Belgorod-regionen. Bilden från en video är bekräftad av ryska försvrasmakten.

Ukrainska militärer beväpnade med vapen från USA och Polen genomförde i måndags en räd mot ett ryskt gränsområde. Det ryska försvarsministeriet har släppt bilder och filmer som visar förstörda västfordon.

Ryska tjänstemän har fördömt attacken som en terroristhandling som Kiev organiserat för att avleda uppmärksamheten från sina misslyckanden på slagfältetn i Ukraina, skriver RT.

Den ryska militären beskrev angriparna som en ”sabotage- och rekognosceringsgrupp” och uppskattade styrka till omkring 50-200 man, som använde amerikanska och polska stridsfordon.

Foton och videor visar skadad USA-tillverkad utrustningen, inklusive Humvees och minst en MaxxPro MRAP-pansarbil.

När Stephane Dujarric en representant för FN:s generalsekreterare Antonio Guterres utfrågades om veckans gränsrazzia under en pressträff på tisdagen sa han att Guterres var medveten om händelsen och att han uppmanade alla parter att undvika ytterligare upptrappning.

”Vi följer naturligtvis med oro rapporterna om incidenten i Belgorodregionen i Ryska federationen. Vi har sett de uttalanden… som gjorts av tjänstemän både i Ukraina och i Ryska federationen”, sa Dujarric och tillade: ”När det gäller FN kan vi inte bekräfta rapporterna eller någon information om de grupper som påstås vara inblandade i det som vi ser i medierna”.

Den ukrainska regeringen har förnekat all inblandning i attacken och hävdar att den iscensattes av den så kallade ”Freedom of Russia Legion” och ”Russian Volunteer Corps” (RDK). Man hävdar alltså att ryska styrkor attackerat Ryssland.

Det ryska försvarsdepartementet meddelade på tisdagen att angreppet slogs tillbaka och att minst 70 ukrainska soldater, fyra pansarfordon och flera pickup-bilar förstördes i processen. Man uppger att resterna av gruppen återvände till ukrainskt territorium, ”där de fortsatte att beskjutas till de var helt eliminerade”.

En invånare i byn Kozinka dödades av ukrainska militanter i måndagens räd, enligt guvernören Vjatjeslav Gladkov på tisdagen. De första rapporterna talade om ett dussintal skadade civila.

Amerikanska tjänstemän förnekade allt ansvar för attacken på ryskt territorium.

”Vi uppmuntrar eller möjliggör inte attacker inom Ryssland, och vi har klargjort det, men som vi också har sagt är det upp till Ukraina att bestämma hur man ska föra detta krig”, sa Matthew Miller, talesman för det amerikanska utrikesdepartementet, till journalister i Washington.

Översättning: NewsVoice

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq