Ukrainagrupp säger att den “inte förlorade en enda soldat” i räderna mot Belgorod

publicerad 25 maj 2023
- av NewsVoice
Ilya Ponomarev. Foto: eget verk
Ilya Ponomarev. Foto: eget verk

France 24 har intervjuat en rysk oppositionell vid namn Ilya Ponomarev som är politisk representant för Legion Freedom of Russia. Denna ukrainabaserade paramilitära grupp bestående av ryska frivilliga genomförde i måndags attacken i den ryska Belgorodregionen.

Ponomarev hävdade att den pro-ukrainska, anti-Putin-gruppen gör framsteg i Ryssland. I slutändan kommer "våra killar att vara i Moskva och Putin kommer inte att vara i Kreml", förutspår han.

I ett samtal med France 24 från Kiev, där han lever i exil, hävdar Ponomarev att Rysslands frihetslegion "inte förlorade en enda soldat" under veckans gränsöverskridande räder från Ukraina inne på ryskt territorium.

Han förnekade de ryska myndigheternas påståenden om att de har krossat de paramilitära styrkorna och dödat 70 upprorsmakare.

Tillsammans med den högerextrema Ryska frivilligkåren (RVC) har Rysslands frihetslegion tagit kontroll över en 40 kilometer lång remsa längs den rysk-ukrainska gränsen och avancerar in i Ryssland, säger han, enligt France 24.

Ponomarev säger vidare att den paramilitära gruppens yttersta mål är att störta den ryska regeringen och att de fick "grönt ljus" från ukrainarna att genomföra räderna, eftersom hans trupper "är en del av den ukrainska militären".

Källa