Ryskt spionfartyg attackerades av ukrainska havsdrönare utanför Bosporen i Svarta havet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 maj 2023
- NewsVoice redaktion
Det ryska spionfartyget Ivan Khurs attackerades av obamannade speedboat-drönarer, 24 maj 2023. Foton: Open Source och Ivan Khurs. Montage: NewsVoice
Det ryska spionfartyget Ivan Khurs attackerades av obamannade speedboat-drönarer, 24 maj 2023.

Den ryska marinens fartyg Ivan Khurs, som patrullerade gasledningen TurkStream, förstörde alla inkommande speedboat-drönare, uppger det ryska försvarsministeriet. Det skriver bla den ukrainska militärindustriella sajten Defense Express om den senaste attacken mot ryska militära enheter utanför Ukraina.

Den ryska marinens spaningsfartyg Ivan Khurs attackerades av tre obemannade speed boats som sjösatts av ukrainsk militär, uppger det ryska försvarsministeriet på onsdagen.

Daily Mail kallar Ivan Khurs för Putins mest avancerade spionfartyg.

 

Fartyget blev tidigt på morgonen måltavla för drönarna i Turkiets exklusiva ekonomiska zon, cirka 140 km nordost om Bosporus-sundet, sa ministeriets talesman, generallöjtnant Igor Konashenkov, under en daglig briefing.

Fartyget patrullerade områden i närheten av naturgasledningarna TurkStream och Blue Stream. Marinpatrullerna sattes in efter attacken mot Nord Stream-ledningarna i september 2022.

”Alla fiendebåtar förstördes genom eldgivning med det ryska fartygets vapen ombord”.

Militären delade med sig av bilder och videor från händelsen som visar hur en snabb motorbåt hamnar under grovkalibrig beskjutning. Drönar-båten drabbas av en direkt träff och exploderar våldsamt när sprängmedlet avsett för Ivan Khurs antänder.

Sundet Bosporen i Svarta Havet. Karta: Google Maps
Sundet Bosporen i Svarta Havet. Karta: Google Maps

Under den pågående konflikten har Ukraina upprepade gånger använt drönare för att slå till mot fartyg från Rysslands Svartahavsflotta. Den senaste attacken är den mest långväga, och tidigare försök har riktats mot krigsfartyg som är stationerade i hamnen i Sevastopol på den ryska Krimhalvön.

Attackerna har dock misslyckats, då de obemannade snabbbåtarna upptäckts och förstörts under inflygningen, eller de har fastnat i hamnens skyddsnät, skriver RT.

Översättning: NewsVoice

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq