Ytterligare 300 miljoner dollar till Ukraina – Pentagon ger nytt militärt jättestöd

publicerad 1 juni 2023
- av NewsVoice
"The Pentagon", 2008. Foto: David B. Gleason, Chicago. Licens: CC BY-SA 2.0.
Pentagon

Pentagon tillkännagav i går ytterligare militärt stöd för att hjälpa Ukraina bekämpa ryska luftangrepp riktade mot militärt beroende infrastrukturer. Paketet är värt svindlande 300 miljoner dollar och utgör den 39:e leveransen av militär utrustning till Ukraina sedan augusti 2021.

Det militära stödet kommer strax efter Rysslands senaste drönarattacker riktade mot Ukrainas infrastruktur.

John Kirby admiral - Wikimedia Commons
John Kirby admiral – Wikimedia Commons

“Ryssland har fortsatt att föra ett brutalt, helt oprovocerat krig mot Ukraina, med ännu fler flyganfall och bombningar av ukrainska städer över hela landet”, sa John F. Kirby, talesperson för det nationella säkerhetsrådet, under en briefing i Vita huset.

Rysslands senaste angrepp omfattade 17 separata flygattacker mot Ukrainas huvudstad Kiev bara under maj månad. Dessa attacker skadade civila och drabbade kritisk civil infrastruktur, uppger Kirby.

“Som svar kommer USA att fortsätta att hjälpa till att ge dem saker som de behöver för att bättre kunna försvara sig”.

I paketet ingår ytterligare ammunition för Patriot luftförsvarssystem, Avenger luftförsvarssystem, Stinger luftvärnssystem, AIM-7 missiler för luftförsvar, artilleri- och pansarvärnsfunktioner, precisionsammunition och annan utrustning, skriver Pentagon.

Biden-administrationen har nu satsat mer än 37,6 miljarder dollar i militärt stöd till Ukraina sedan februari 2022. Kirby sa att USA och dess allierade förblir fast engagerade i att stödja Ukraina framöver.

Försvarsminister Lloyd J. Austin III underströk det akuta behovet av att hjälpa Ukraina att försvara sitt luftrum under förra veckans möte med kontaktgruppen för Ukrainas försvar, skriver Pentagon.

“Ett av Ukrainas mest akuta behov är markbaserat luftförsvar”, sa Austin. “Och den här kontaktgruppen kommer att fortsätta att arbeta hårt för att hjälpa Ukraina att försvara luftrummet. Under de senaste veckorna har Ryssland intensifierat sitt smutsiga bombardemang av ukrainska städer och infrastruktur. Och Kremls grymhet understryker bara Ukrainas behov av en starkare markbaserad luftförsvarsarkitektur.”

Sedan i februari 2022 har USA lett 12 möten med kontaktgruppen för Ukrainas försvar, en allians bestående av fler än 50 länder som har åtagit sig att försvara Ukraina.

Austin underströk USA:s fortsatta stöd för Ukraina vid avslutningen av det senaste toppmötet och sa att kontaktgruppen åtagit sig att göra ännu mer för att stödja Ukraina, avslutar Pentagon sitt pressmeddelande.

Översättning: NewsVoice. Källa: “DOD Announces New Security Assistance Package for Ukraine”


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Det är inte bara USA som kämpar för sin överlevnad, utan hela västblocket. De vet att kriget i Ukraina måste vinnas för att behålla världsherraväldet. Väst,s oligarker/globalister går “all in” i ett fåfängt och desperat försök att vinna tillbaka trovärdigheten och då med vansinnet att sända mer vapen till Ukraina? Det är inte Ukraina saken gäller, utan Ryssland. Det är därför Nato är så ivriga att få så många länder (Sverige, Finland) som kommer att användas i en gemensam offensiv emot Ryssland, där en uppdelning står på programmet. Den drivande kraften bakom det scenariot är som vanligt England. De har samma motto som Wallenberg – “verka, men inte synas”!

 • Alla pengar USAs försvarsmakt skickar till korrupta Ukraina, kunde användas till utveckling och
  stabilitet i hemlandet. En tredjedel av befolkningen lever miserabelt och fattigdomen växer. Krigs-
  maskinen USA, hjälper endast påfyllnaden av korruption i Ukraina och gör det än mer odrägligt
  för Ukrainas befolkning att leva.

 • Finns det något krig i på senare tid som inte varit mer framprovocerat än den i Ukraina? Och nog vet även Kirby att det ligger till så men pengarna från MIC lockar mera än ukrainska och ryska människoliv! Här skulle ju ICC kunnat gör en vettig insats men korrupta dumstolar saknar moralisk kompass!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *