Zelensky: Ukrainas militära motoffensiv med Västs vapen inleds inom kort

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 juni 2023
- NewsVoice redaktion
Volodymyr Zelensky, 3 juni 2023. Foto: Alex Stratienko för Wall Street Journal
Volodymyr Zelensky, 3 juni 2023.

Den kommande militära operationen – kanske den sista innan landet kapitulerar – kommer att kosta oerhört mycket pengar och många soldater kommer att dö, varnar Ukrainas president Volodymyr Zelensky, som är övertygad om att Ukraina kan vinna över Ryssland.

Medan världen väntar på Ukrainas militära motoffensiv för att fördriva Ryssland intervjuades Zelensky av Wall Street Journals chefredaktör Emma Tucker i Odessa om Ukrainas långsiktiga ”säkerhet” i tider av osäkerhet. Intervjun spelades in den 3:e juni 2023.

Ukrainas militära motoffensiv kommer sannolikt att orsaka stora förluster för de ukrainska trupperna och kanske inte går exakt som planerat, medgav Zelensky och han erkänner att Rysslands överlägsna flygvapen oundvikligen innebär förluster för Kievs styrkor.

Presidenten medgav att all den militära utrustning och alla de vapen som levererats till Ukraina av dess västliga uppbackare fortfarande inte är tillräckligt. ”Vi skulle vilja ha vissa saker, men vi kan inte vänta i månader”, sa han.

Zelensky säger att de USA-tillverkade Patriotsystemen är det enda i världen som kan motverka vissa ryska missiltyper. Han vill därför ha 50 Patriot-batterier för att säkerställa ett tillräckligt luftförsvar. Avsaknaden av ett sådant skydd innebär att ”ett stort antal soldater kommer att dö” under offensiven”.

Den totala kostnaden för Zelenskys krav motsvarar ett militärt stödpaket värt 55 miljarder dollar, vilket är mer än den totala summan av USA:s militära stöd till Kiev fram till dagens datum.

I maj hävdade Kiev att landets styrkor lyckades eliminera en rysk hypersonisk Kinzhal-missil med hjälp av en Patriot-robot. Moskva förnekade påståendet och anklagade Ukraina för att rutinmässigt överdriva effektiviteten i sitt luftförsvar.

Kinzhal hypersonic missile
Kh-47M2 Kinzhal, överljudsmissil. Foto: Kremlin.ru. Licens: CC BY 4.0

”Ukraina har länge diskuterat en motoffensiv mot Ryssland för att återta territorier som Kiev betraktar som sina egna. Man har skjutit upp operationen flera gånger och hänvisat till brist på ammunition, vapen och till och med ogynnsamma väderförhållanden”, uppger RT i sin sammanställning av intervjun i WSJ.

I mitten av maj hävdade Zelenskyj att Kiev var redo att inleda Ukrainas militära motoffensiv som ska driva ut de ryska styrkorna från det forna östra Ukraina, som genom allmänna val beslutat att gå över till Ryssland. Kravet för att lyckas är dock mer vapen från Väst.

Många unga ukrainare kommer att manglas av de ryska överlägsna styrkorna

Ett Pentagon-dokument som läckte ut tidigare i år och citerades av The Washington Post visar att mellan 124.000 och 131.000 ukrainska soldater dödats eller skadats sedan kriget startade.

I maj sade den ryske försvarsministern Sergey Shoigu att de ukrainska väpnade styrkorna hade förlorat över 15.000 soldater på slagfältet bara under april, fortsätter RT i sin sammanställning.

”Den ukrainske brigadgeneralen Sergey Melnik, ställföreträdande befälhavare för den ukrainska styrkans gruppering i nordöstra Kharkov-regionen, medgav i april för den spanska tidningen El Pais att Ukraina redan hade förlorat de flesta av sina erfarna trupper till följd av dödsfall och skador” – RT

”Problemet är att vi har brist på folk och utrustning”, sa han då och tillade att Kiev var tvungna att förlita sig på ”människor utan militär erfarenhet”.

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq